Bir battaniyeyi birkaç inç kalınlığında bir destek moduna katlayın. Bağdaş kurup battaniyeyi kalçanızın altına yerleştirin. Sukhasana Her iki uyluğunuzu hafifçe içe doğru çevirip yere doğru bastırırken ellerinizi, avuç içlerinizi aşağıya, uyluklarınızın üstüne yerleştirin. Bunu iki tam nefes boyunca devam ettirin.
3. Kolay Oturma Pozu (Sukhasana)
Meditasyon yapabilmek için de kullanılan kolay oturma pozu, temel hareketlerden biri olup huzur veren, rahatlatan bir hareket. Nasıl yapılır? Düz bir zeminde oturarak uygulanır. Bacakları hafifçe arala ve sağ bacak altta, sol bacak üstte olacak şekilde bağdaş kur.
Bağdaş kurarak oturmak
Bağdaş kurduğunuzda kalçanız dizlerinizden yukarda olmalı ve dizler yere temas edebilmelidir. Dizler havada kalıyorsa kalçanın altına bir minder desteği almak gerekebilir.
Zazen, beden ve zihnin sakinleştirerek, varoluşun doğasını içgörü yoluyla deneyimlemeyi ve böylece aydınlanmaya satori) ulaşmayı amaçlayan meditatif bir disiplindir. Zazen bağdaş kurmuş şekilde oturarak yapılır, omurga dik ve sabittir. Eller göbeğin önünde basit bir mudra oluşturacak şekilde birleştirilir.
ayrıntı : çeşitli talk show'larda rastladığımız, alçak oturma yerlerinde ( genelde 2li koltukta rastlanır), bacak bacak üstüne atıldığı zamanki görüntünün ismidir.
İlgili 43 soru bulundu
Gövdenizi sola çevirin ve kürek kemiklerinizi birbirine yaklaştırın, başparmağınızın sol başparmağını, işaret parmağı ve orta parmağınızla sağ uyluğa sıkıca oturtmaya çalışın. Düz oturun ve birkaç saniye bu pozisyonda kalın.
Pelvisinizin arkasını ellerinizle genişletin ve kuyruk kemiğinize doğru uzatın. Kuyruk kemiğinizi kasıklarınıza doğru gerin ve kasıklarınızın öne doğru itilmesini önlemek için arkanızdaki uyluklarınızın ön kısımlarına bastırın. Nefes alın ve kürek kemiklerinizi geriye doğru sıkarak kalbinizi kaldırın.
Urdhva Hastasana – Palmiye Ağacı Pozu
Derin bir nefes alarak, omuzlarınız ve başınızın üstünden kolları kaldırın ve parmaklarınızı birbirine kenetleyin, nefes verirken ayak parmaklarınıza kadar yükselin. Hareketin içinde en az 10 nefes alın.
Sanskritçe'de Pincha tüy, Mayura tavus kuşu yani “tavus kuşunun tüyleri” anlamına gelir. Tüylerini geren bir tavus kuşu gibi güzel görünen bir önkol duruşudur. Bu duruşta, ön kollarınız üzerinde denge kurarken, bacaklarınızı tavus kuşunun kuyruk tüylerini açarken yaptığı gibi yukarı kaldırırken, dengede olursunuz.
Kobra Pozu / Bhujangasana
Başlamak için kolların vücudundan hafif ayrık ve avuç içlerin yere bakacak bir biçimde yüz üstü yat. Nefes al ve avuçlarını omuzlarının altına götür. Bacaklarını, ayak uçların mata değecek şekilde geriye doğru esnet. Sonra sırtını geriye doğru yatırırken kollarını ger ve başını geriye at.
Çekirge Pozu Nasıl Yapılır
Kollarınız yanlarınızda, avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde yüz üstü yatarak başlayın. Salabhasana Baş parmaklarınızı birbirine doğru çevirerek uyluklarınızı içe doğru çevirin. Kalçalarınızı, kuyruk kemiğiniz kasıklarınıza doğru itecek şekilde gerin. Nefes alın.
Uttanasana Nasıl Yapılır
Ayaklarınızı sıkıca dikerek ayakta durun, denge için biraz ayırın. Ağırlığınızı ayaklarınıza eşit olarak dağıtın ve gövdenizi uzun ve açık tutun. Nefes alın. Nefes verin ve vücudunuzu belden değil kalçalarınızdan öne doğru bükün.
Avuç içiniz ve parmaklarınız birbirine değecek pozisyonda kalın. Kalp merkezine yakın tuttuğunuz ellerinizi yavaşça bir lotus çiçeği gibi açmaya başlayın. Başparmaklarınızı ve serçe parmaklarınızı bir arada tutarak işaret, orta ve yüzük parmaklarınızın açılmasına izin verin.
5. Rahat bir pozisyonda oturun.
Meditasyon uygulaması sırasında rahat bir pozisyonda olmanız oldukça önemlidir. Vücudunuza en uygun pozisyon ile bulunduğunuz zemine yerleşerek uygulamaya başlayın. Genelde bağdaş kurarak oturmak rahat olduğu düşünülen bir pozisyondur. Bu sebeple, bu pozisyonu deneyebilirsiniz.
Lotus Pozisyonu (Bağdaş Kurup Oturmak)
Bu pozisyon daha az esnekliğe sahip olanlar için bacaklar çapraz bir şekilde oturma pozisyonudur. Sırtınızı düzleştirin ve omurganızı esnetin. Omuzlarınızı rahatlatın ve alçaltın, ayak bileklerinizi dizlerinizin üzerine koyun ve gözlerinizi kapatın. Nefesinize konsantre olun.
84.000 adet Asana olduğu söylenir, ama diğer ileri seviye pozlara geçmeden önce bu temel Asana'larda ustalaşmak önerilir. Üçgen omurgadan geçen sinirleri ve karın iç organlarını güçlendirir.
Yoga pratiğinde 300'den fazla duruş (asana) olduğu için aralarından seçim yapmak kolay olmasa da, bu duruşlar doğru bir başlangıç yapılmasını sağlar.
Dizlerinizi kendinize doğru çekin ve ayak tabanları tam olarak yerle temas etsin. Kollarınızı yanlara doğru yerle temas edecek şekilde konumlandırın. Ardından yavaşça belinizi yukarıya doğru kaldırın burada birkaç saniye bekleyin ve yavaşça indirin. Gün içerisinde 2-3 kez on tekrarlı olacak şekilde yapabilirsiniz.
Ters mekik hareketi öncesinde zemine yüzüstü uzanılır. Doğru yerleşimin sağlanmasının ardından göğüs ve baş kısmı yukarıya kaldırılır. 2 saniye boyunca hem baş hem de göğüs yukarıda beklenerek indirilir. Mekik aleti ile mekik çekmek istenmesi durumunda belirtilen adımların alet üzerinde uygulanması yeterli olur.
Plank, evde kolaylıkla yapılabilecek bir egzersizdir. Plank egzersizinde temel amaç, omurgaya gereksiz yük bindirmeden karın ve sırt kaslarını güçlendirmektir. Plank egzersizlerini düzenli bir şekilde yaparak metabolizmanızın hızını artırabilir, sırt ve karın kaslarınızı sıkılaştırabilirsiniz.
Asana, duruş anlamına gelir ve asana pratiği demek yoga duruşlarının pratiği demektir. Asanaların pratiği, nefesini ve zihnini kontrol edebilme yolunda çok büyük bir önem teşkil eder.
Asana sanskritce 'duruş' veya 'pozisyon' demektir. Asanalar bir yandan meditasyonda, bir pozisyonda uzun süre rahat oturma yeteneğini geliştirmek için, diğer yanda vücuttaki enerji merkezlerini aktifleştirmek için geliştirilmiştir yoga duruşlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri