Çünkü sabah uyandığımızda omurga kemikleri arasında boşluk artıyor ve boyunuz 1-2 cm daha uzun oluyor.
Normalde dünyadaki yerçekimi bu omurların bastırılmasına neden oluyor. Gece yatay olarak yattığımız için omurlar arası alan genişleyerek hafif bir uzamaya neden oluyor. Fakat sabah ayağa kalkar kalkmaz yerçekimi baskısı nedeniyle omurlar bu sıvının bir kısmını sıkıp çıkarıyor.
Sabah uyandiğindaki boy uzunluğun akşamki boydan daha uzun oluyor. Nedeni ise eklemlerinin arasindaki boşlukla alakali. Gezdikçe daha fazla içiçe giriyor.
Bunun nedeni, her zaman biraz susuz uyanmamızdır ve gece boyunca terleme yoluyla kaybedilen su miktarı bu farkı ortaya çıkarıyor.
Gelişim çağından sonra boyunu uzatmak ameliyat harici imkansızdır. Sadece esneme hareketleriyle omurgan arasındaki disklerden faydalanarak, sıkışmayı yeniden gevşeterek, geçici olarak yaklaşık2 cm uzayabilirsin ki zaten sabah uyandığında da olan budur.
İlgili 30 soru bulundu
Bunun için doğru uyumak gerekir. Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Boy uzamasının yatma şekliyle hiçbir alakası yoktur. Boy uzaması kemiklerdeki plaklar hala açıkken genelde gece ergenlik döneminde ani ve çok salgılanan büyüme hormonu, östrojen ve testosteronun kandaki proteinle ilişkili olarak boy uzamasına destek olmasıyla olur ve yatma şeklinin bu süreçle hiçbir alakası yoktur.
Bunun sonucunda ise, akşam saatlerinde, uyumaya yakın boyumuzda kısalma görülür. En doğru boy ölçümü ise sabahları olmalı.
İnsanın boyu yataktan uyandığı yarım saat içinde ölçülürmüş . Zaman geçtikçe kaburgalara binen basınçtan dolayı (kilosu fazla olan insanlarda küçülme daha fazla ) boy küçülüyormuş .
Stres hormonu olarak da bilinen kortizol adlı kimyasal kalp atış hızınızı, kan basıncınızı, kan şekerinizi ve solunum hızınızı yükseltir. Bu durum ise zamanla kaygı, depresyon ve konsantrasyon sorunlarına yol açabilir. Sabah saatlerinde yüksek seviyelerde olan kortizol, endişeli şekilde kalkmanıza neden olabilir.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Dolayısıyla çocuklar 4 yaşta ortalama 102 cm boy ile doğum boyunun 2 katına ulaşırlar. Sonraki yıllarda ergenliğe kadar yıllık büyüme hızları ortalama 5-6 cm devam eder. Böylece 12 yaşta, erkekler ortalama 150 cm ve kızlar 153 cm ile doğum boyunun 3 katına ulaşır.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Çünkü gece yatmadan önce içilen süt, büyüme hormonunun salgılanmasını, dolayısıyla boyun uzamasının daha fazla desteklenmesini sağlayacaktır. Yoğurt, ayran ve peynir gibi süt ürünleri de çocukluk çağında her gün düzenli tüketilmesi gereken beslenme piramidi içerisinde yer almaktadır.
Boyun Uzaması Kaç Yaşına Kadar Sürer? Ortalama boy uzaması kadın ve erkekte farklılık gösterir. Kadınlar 20 yaşına, erkekler ise 22 yaşına kadar uzarlar. Bunun yanında boy uzatmak için beslenme şeklinde önemli değişiklikler yapılabilir ve ayrıca düzenli egzersiz ile bu durum daha da etkili olabilmektedir.
Gece uykusu önemlidir. Çünkü karanlıkta büyümeyi sağlayan hormon salgılanmakta. Gece içinde büyümeyi sağlayan hormon en az 2-3 kez pik yaparak büyümeye olumlu yönde etki etmekte. Gece geç yatan çocuk sabah 10.00'a kadar uyusa bile o boy uzaması için gerekli hormon pikini yakalayamaz.
Bir yaşında boy yaklaşık 74 cm ile hızlı uzama gösterir. 1-2 yaş süt çocuğu ortalama 12 cm uzar. Daha sonra boy uzaması ergenliğe kadar ortalama 5-6 cm olarak devam eder. Ergenlikte kızlar 20-25, erkekler ise 25-30 cm uzar; bazı erkek çocuklarda boy uzaması 30 cm'i aşabilir.
Metre 4-5 Cm yanlış ölçer. Git eczanede ölçüm yaptır.
Düz duvara sırtını yaslayarak dik durmalıdır. Temin ettiği kalemle kafasının bitiş noktasına işaret koymalıdır. İşaret koyulduktan sonra, metreyle yer ile nokta arasında ölçüm yapılan. Ortaya çıkan sonuç kişinin boyunu gösterir.
Ölçümde infantometre (yatarak boy ölçer) kullanılır. 85 cm altında boy uzunluğu olan çocukların boy uzunluğu yatırılarak ölçülür.
Kemik dokusu 35 yaşından sonra zayıflamaya başlar. Herkeste farklı boyutta gelişen bu zayıflama belli bir seviyeye geldiğinde kemik erimesi medyana gelir. Kadınlarda kemik erimesi erkeklere oranla 5 kat daha fazla yaşanır. Bunun en önemli nedeni ise menopozla birlikte düşen östrojen seviyesi.
Şu kesinlikle unutulmamalıdır ki boy uzamasında genetik faktörler kadar çevresel ve fiziksel faktörlerinde etkisi büyüktür. Spor yapmak, bol süt ve kalsiyumdan zengin su içmek, yiyecekler yemek boyunuzun daha çok uzamasına yardımcı olur!” dedi.
Ay Ay Boy Gelişimi
Boy ilk üç ayda 9-10 cm, ikinci 3 ayda 6-7, üçüncü 3 ayda 4-5 cm, birinci yılın son 3 ayında ise 3-4 cm uzar.
Mastürbasyon yapmanın penis boyu üzerinde kalıcı bir değişikliğe yol açabileceğine dair herhangi bir bilimsel veri bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri