Özellikler. Sülfür ya da diğer bilinen ismi ile kükürt, S sembolüne sahip ve atom numarası 16 olan bir elementtir. Doğada bol miktarda bulunur; fakat buna rağmen çok değerlidir.
Kükürt doğada çok yaygın olarak bulunan bir elementtir. En büyük kaynağı ise denizlerde bulunan sülfattır.
İnsan vücudunda en çok bulunan üçüncü mineraldir. Kükürtün akneye neden olan bakterilere karşı antibakteriyel etkileri olduğu bilinmektedir. Ayrıca cildin gevşemesini ve dökülmesini desteklemeye yardımcı olur. Bunun seboreik dermatit veya akne gibi cilt durumlarının tedavisine yardımcı olduğu da bilinmektedir.
Çok fazla bilinmese de aslında sülfür maddesi sağlığımız için büyük öneme sahip olan maddelerin kaynağıdır. Sülfür, insan vücudunun zararlı bakterilere karşı direncini güçlendirir. Kanda bulunan kirli maddeleri temizlemek ve o bölgeyi dezenfekte etmek amacıyla kullanılan bir bileşiktir.
Sülfür ile sülfat farklı iyonlardır ve formülleri de farklıdır. Öncelikle sülfür -2 yükseltgenme basamağındaki kükürt atomunu temsil eder. Yani S‐² iyonuna verilen isimdir. Mesela H2S kovalent bağla bağlanmış hidrojen ve kükürt atomlarıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Sülfat kelimesi kimya dilinde yaygın olarak kullanılan bir terimdir ve kökeni Fransızca'dan gelir. Tuz veya eser miktarda sülfürik asit olarak tanımlanır. Bu madde, sodyum lauril sülfat, her şampuanda bulunan kimyasallarla karıştırıldığında kanserojen dahi olabilmekte ve büyük risk oluşturmaktadır.
Sülfürün doğal biçiminde kükürt, sarı kristalli bir katıdır. Doğada Kükürt, saf element veya sülfür ve sülfat mineralleri olarak bulunur. Kükürt kokusu için kükürt kötü bir üne sahip olsa da, genellikle çürük yumurtalarla karşılaştırılır, bu koku aslında hidrojen sülfürün (H2S) karakteristiğidir.
Kükürt; cilt, kemik, diş, saç ve kasların yanı sıra bağ dokularının sağlığında da önemli bir rol oynayan önemli bir mineraldir. Ayrıca yağ metabolizmasına ve kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.
Organik tarımda, toprak ıslahı için izin verilen ender maddelerden biridir. Topraktaki kireç ve tuzluluk oranını kısa sürede düzenleyip düşüren en etkin üründür. Ürünlerin donmaya karşı direncini ve kışa dayanıklılığını artırır. Ürünün daha erken olgunlaşmasına yardımcı olur.
Kükürt, bitkilerin kök bölgesinden besin maddelerini daha rahat almasını sağlar. Meyvelerin kalitesini artırır ve muhafazada direnç kazandırır. Toprak yapısını iyileştirerek fazla gübre kullanımını önler. Taban ve üst gübrelemede kullanılan diğer tüm gübrelerden yararlanmayı artırarak tasarruf sağlar.
Domateslerinizdeki akarlara, asmalardaki bağ uyuzuna (kırmızı örümcek), mildiyöye, küllemeye, kısacası mantari hastalıklara en doğal ve en etkili yöntemi anlatıyorum. Bahçemizde her türlü mücadeleyi doğal ve organik yönden yapıyoruz. Toz kükürdü hem toprağa hem sebze ve meyvelere hem de böcek savar olarak kullanıyoruz.
Kükürt elementinin nerelerde kullanıldığı merak edilen başlıca konulardan biridir. Kükürt sülfürik asit üretiminde, gübre, yağ arıtma, mineral çıkarma, araba aküleri, havai fişekler, patlayıcılar, yemler, deterjanlar, çimento ve böcek ilaçlarında kullanılmaktadır.
Özellikle kimya ile tarım endüstrisinde kükürt en çok kullanılan ürünler arasında yer alır. Gübre ve gübre katkılarında da kükürt kullanılır. Ayrıca havai fişek ve deterjanların yapısında da kükürt elementine rastlanmaktadır. Kükürt sentetik olarak üretilen reçinelerde de kullanılır.
Doğada 6 farklı çeşit kükürt bulunur. Hümik asit, sıvı kükürt, yağlı kükürt, elementel kükürt, toz kükürt ve granül kükürt bilinen başlıca kükürt çeşitleridir.
Kükürt zehirli değildir ancak karbon disülfür, hidrojen sülfür ve sülfür dioksit zehirlidir. Özellikle hidrojen sülfür solunum felcine sebep olarak ölüme yol açabilir.
Kükürt, başta sülfürik asit olmak üzere endüstriyel üretimin temel maddeleri arasında yer alıyor. Sanayide kullanımı oldukça yaygın olan sülfürik asit üretimi için milyonlarca ton kükürt kullanılmaktadır. Ham kükürt, sülfürik asit dışında kükürt dioksit gazı, karbon sülfür, tiyosülfat üretiminde kullanılmaktadır.
ELEMENTEL SIVI KÜKÜRTÜN FAYDALARI
Ürünler için istenmeyen birçok haşere ve böcek türünü bitkiden uzak tutar. Tarımda ve özellikle bağcılıkta küf ve küllemeye karşı etkin bir üründür. Topraktaki ve bitkideki kükürt eksikliğini hızlı bir şekilde giderir.
Bahçenizin veya evinizin etrafına toz şerit halinde dökerek yılan, domuz veya akrepin kokudan kaçmasını sağlar. Ayrıca diğer haşeratın uzaklaşmasını da sağlar. TARIMSAL AMAÇLI Kükürt bahsedildiği gibi Ph-Kireç ve Tuzluluk mücadelenin en etkili yollarından birincisidir.
Sıvı Kükürt Hangi Bitkilerde Kullanılabiliyor? Hem meyve hem de sebze üretiminde çiftçilerimizin başvurduğu ürünlerden biri olan sıvı kükürt, turunçgil tarımında, şeker pancarı yetiştiriciliği, buğday, marul, domates, nohut üretiminde kullanılıyor.
Kükürt Gübrelemesi
Bitki, iklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle dekara1-5 kg arasında kullanılır. Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Bitkiler kökleri ile topraklara tutunarak gerekli besin maddelerini toprak aracılığıyla elde ettikleri düşünüldüğünde, toz kükürt toprak verimini artırarak bitkilerin toprağa tutunmalarına da yardımcı olur. Toprağın veriminin artırılması, olası bir kuraklık durumunda dayanma gücünün sağlanması anlamına da gelir.
Bitkinin hastalıklara karşı direncini arttırır. Susuzluğa ve kuraklığa karşı direncini arttırır. Bitkinin soğuğa karşı dayanıklılığını arttırır. Topraktaki kireci kırar ve ayrıca tuzluluğu önler.
Temelinde saç derisinin kurumasıyla ortaya çıkan kepek sorununu gidermede kükürtten yararlanılır. Mantar ya da bakteriyel durumlarda kükürt saç derisine nüfuz ederek saç derisinin ölmesini engeller. Günümüzde piyasada bulunan hemen hemen her şampuanda kükürt kullanılır.
Aksine saça ve saç derisine zarar verir. Sülfat, saç derisini tahriş eder ve kurutur. Bu yüzden özellikle saç derisinde egzama ya da kepeklenme gibi sorunları olan, saç derisi hassas kişilerin sülfatsız ürünlere yönelmesi çok daha doğru bir tercih olabilir. Sülfat, yalnızca saç derisini değil saç tellerini de yıpratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri