Sumak Bozulur mu? Nemli olan sumakların hızlı bir şekilde bozulması mümkündür. Bu sebeple sumağın kuru ortamlarda, direkt Güneş ışığına maruz kalmadan, kapalı dolap ya da evlerin Kiler bölümlerinde muhafaza edilmelidir.
Sumak tanelerini öğütmeden önce baharatlarınızın bulunduğu serin ve karanlık raf ya da dolap gibi mekanlarda uzun süre tazeliğini koruyacağı şekilde saklamanız gayet uygun olacaktır.
"Bu da ne demek şimdi?" derseniz, baharatlar, serin yerlerde saklanmalı ve bir ısınan-bir soğuyan değişken bir ısıda bekletilmemelidir. Bu nedenle buzdolabının, fırının ya da ocağın yanları ve üzerleri baharatları koymak için asla tercih etmemeniz gereken yerler.
Bununla birlikte, genellikle sumak ekstraktlarının küfler üzerinde zayıf antifungal etki gösterdiği belirlenmiştir. Test küfleri arasından A. niger ATCC 16604 en dayanıklı tür olarak belirlenmişken, A. alternata'nın ise en duyarlı olduğu tespit edilmiştir.
Serin ve kuru bir mutfak dolabında ya da kilerde saklayabilirsiniz. Sumak buzdolabında saklanan baharatlardan değildir. Sumağı yukarıdaki yöntemlere dikkat ederek doğru koşullarda saklayabilir ve tazeliğini koruyabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Sumak, baharat haline getirilirken içine tuz eklenir. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişiler dikkatli kullanmalıdır. Sumak Bozulur mu? Nemli olan sumakların hızlı bir şekilde bozulması mümkündür.
Su ile yıkanıp süzülür ve tuzla birlikte öğütülür. Bu haliyle bildiğimiz sumak baharatına dönüşür.
Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse organlarınız o kadar az etkilenir.
- Yemek yenmeden tüketilen sumak, açlığa sebep olur. - Tansiyon hastaları sumak tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun nedeni, sumağın tansiyon yükselten bir etkiye sahip olmasıdır. - Sumak, yağların parçalanmasını hızlandıran etkiye sahip olduğundan, fazla tüketilmesi sonucunda kilo kaybına sebep olabilir.
Meyveleri kırmızı renkte ve küresel biçimde olan bu bitki ekşi bir lezzete sahiptir. Sumak ağacı olarak da tanımlanan bitki çalı görünümündedir. Ağacından toplandıktan sonra uygun teknikler yardımıyla kurutulan sumak, genellikle tuz ile karıştırılıp toz haline getirilir ve baharat şeklinde kullanılır.
Antep fıstığı familyasından olan sumak bitkisinden elde edilen sumak ekşisi, kıvamlı bir sostur. Özellikle etli yemeklerde kullanıldığında yemeklerin lezzetini artırıcı bir özelliği de bulunan bu ekşi sıvı sayesinde başka baharatlara yemeğinizde fazla yer vermeseniz de enfes yemekler yapabilirsiniz.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Sumak pek çok yemekte kullanılabilir. Köfte, kebap, dolma, salata, kısır ve mercimek köftesi sumağın yaygın kullanıldığı besinler arasındadır. Bunların dışında zeytinyağı ile hazırlanan yiyeceklerde ve yoğurt eklenen kebaplarda da sumak kullanılabilir. Önemli olan ekşi lezzeti sevmektir.
Doğru şekilde saklanırsa tüm baharatlar 4 yıla kadar saklanabilir.
Baharatlar çürümez ama etkisini kaybederler ve tüketmek için güvensiz hale gelirler. Çoğu baharat lezzetini kolayca buharlaşan ve dağılan aromatik yağlardan alır. Bu yüzden baharatı ilk satın aldığınızda daha baskın kokar ve gün geçtikçe etkisini kaybeder. Ne kadar uzun süre saklarsanız aroma o kadar dağılır.
Bazı baharatları tane, bazılarını ise hem tane hem de toz şeklinde alıp tüketebilirsiniz. Tane baharatlar doğru koşullarda saklandıklarında 4 yıl boyunca aromalarını muhafaza edebilir. Öğütülmüş baharatların raf ömrü 3 yıl, kurutulmuş aromatik otların ise en fazla 2 yıldır.
Kandaki şeker oranını da düşüren sumak, şeker hastaları için de çok yararlı. Faydasını görmek için bir tatlı kaşığı kadar sumağı her gün yemeğinizin ya da salatanızın üzerine serpin, ödem sorunu yaşamayın.
SUMAK ZAYIFLATIR MI, FAYDALARI NELERDİR? Sumak, vücuttan toksinleri atmaya yardımcı mükemmel bir baharattır. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur.
Sumak güçlü bir idrar söktürücüdür. Sağladığı bu etkiyle idrar yolu enfeksiyonlarından büyük oranda korur ve tansiyonu düşürür. Ayrıca sumak, kandaki kolestrol ve trigliserid düzeylerini dengeler. Damar sertliğini de önlemeye yardımcı olan sumak birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal bir ilaçtır.
Besin küflerinden özellikle peynir küfleri, halk arasında faydalı olarak bilinmektedir. Faydalı olarak bilinmesinin nedeni penisilin denilen antibiyotiğin küften elde edilmesidir. Fakat küf, o antibiyotik elde edilinceye kadar bir çok farklı aşamadan geçmektedir. Küfün Ham Hali Faydalı Değildir.
Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir. Limon küfü zararlı mı? Bozulmuş limonda bulunan küfler mikotoksin barındırır ve bu insan sağlığına zararlıdır.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Sumak çok güçlü bir toksin atıcı baharattır. Bu yüzden yüzyıllar boyunca şifa amaçlı tüketildi. Günümüzde ekşi bir tat vermesi için salatalara ve yemeklere konulan sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur.
Sumak, sumak çayı veya sumak suyu halinde günde en fazla 2-3 bardak tüketilmelidir. Etkisini en çok aç karnına tüketildiği zaman gösterir. Tavsiye edilen miktarın fazlası tüketilirse yan etkilere sebep olabilir.
Kısırı yapacağınız geniş kaba bulguru alın ve üzerine kaynar suyu dökün. Üzerini streç film veya bir bez ile örtün. Sumağı bir kasenin içine alın ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıcak su dökün. Bulgurlar şişene kadar sumak da ekşisini suya bırakacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri