Yemeklere kendine özgü hoş bir lezzet vermesinin yanı sıra sumak, sağlık açısından da oldukça faydalı bir baharattır. Antiinflamatuar ve antioksidan etkileri başta olmak üzere sağlık üzerinde oluşturduğu birçok olumlu etki nedeniyle sağlıklı beslenme düzeninin bir parçası olması gereken besin türlerinden bir tanesidir.
Sumak, hazırlanışı sırasında içine tuz eklenerek elde edilen bir baharattır. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişilerin kullanmaması önerilir. Hassas bünyeye sahip veya alerjisi olan kişilerin doktora başvurmadan tüketmemesi önerilir. Sumak, aşırı tüketilirse ciltte yanma, kızarıklık ve kaşıntıya sebep olur.
Sumak çayı, kuru öksürük, boğaz ağrısı, faranjit gibi sağlık sorunlarına doğal bir devadır. Sumak çayı ne zaman içilir sorusuna da günde 3 bardak içilebilir cevabını verebiliriz. 1 litre suya 100 gram kadar sumak koyularak demlenen sumak çayı günde 3 kere içilirse vücudu toksinlerden arındırır ve bağışıklığı arttırır.
Sumağın faydalarından yararlanmak için onu daha pratik bir şekilde kullanmak isterseniz 1-2 yemek kaşığı sumağı 1 kase yoğurdun içine karıştırıp afiyetle yiyebilir, sumak çayı ya da sumak suyu olarak anılan çayı hazırlayabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Vücuttan toksinleri atmaya yardımcı olur. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve kilo vermeye yardımcı olur. Yoğurt, bağırsak sağlığı için faydalı bakteriler, yağ yakmayı hızlandıran protein ve kalsiyum içerir. Göbek, basen ve sırttaki fazla yağların yakımında etkilidir.
İki hafta boyunca düzenli şekilde tüketirseniz faydalarını rahatlıkla görebilirsiniz. Sumak suyu nasıl tüketilir sorusuna ise kaynamış su içerisinde demleme şekli ile tüketilebilir yanıtı verilebilir. Sıcak ya da soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz. Aç karnına tüketmek faydalarından daha iyi yararlanabilmenizi sağlar.
Sumak çayı , vücutta iltihaplanma, ateş, artrit, deri iltihabı, solunum bozuklukları, bronşit ve diğerleri gibi birçok hastalığa şifa olarak kullanılmaktadır. Laboratuvar sonuçları sumak ve ekstresinin iyi antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu doğrulamaktadır.
ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır.
Antiinflamatuar Özelliğe Sahiptir
Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur ve enfeksiyon hastalıklarının daha hafif şekilde atlatılmasını sağlar.
Bu tüketim doğrultusunda eğer düzenli yapılırsa belli bir zaman içerisinde vücudun istenmeyen kısımlarındaki yağların yakımını sağlamak mümkün. Özellikle göbek yağlarından kurtulmak isteyenler için sumak kürü hızlı şekilde kilo verme imkanı sağlamaktadır.
Sumaklı yoğurt kürünü, gündüz ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz akşam yemeğinden bir saat önce aç karnına tüketebilirsiniz. Böylece bağırsakları uyararak, harekete geçirir.
Sumak, vücuttan toksinleri atmaya yardımcı mükemmel bir baharattır. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sumak; hazımsızlığa iyi gelir. Bununla beraber boşaltım sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olarak ishal ve kabız sorunlarını çözer. Bu yüzden sumak, ishal yapmaz.
SUMAKLI YOĞURT KÜRÜ NASIL YAPILIR? Sumaklı yoğurt kürünü akşamüstü ara öğününde yemek harika olacaktır. Bu sayede akşam yemeğinde fazla yemenin önüne geçecek, aç kalmadan kilo vereceksiniz. Eğer çalışıyorsanız veya öğrenciyseniz, küçük bir kavanozun içine sumak koyup yanınızda taşıyın.
Sumağın kesin mikro besin içeriği hakkında çok az veri var, ancak bazı araştırmalar, en azından eser miktarda C, B6, B1 ve B2 vitaminleri dahil olmak üzere birkaç temel besin içerdiğini gösteriyor. Sumak, birçok antioksidan bileşik bakımından zengindir.
Günümüzde ekşi bir tat vermesi için salatalara ve yemeklere konulan sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur.
Kan şekerini dengeler. İştah açar. Sumak cilde faydaları açısından da dikkat çeker.
Sumak suyunu günde 1 bardaktan fazla tüketmemeli, faydalı olduğunu düşündüğünüz için asla aşırıya kaçmamalısınız. Aşırı tüketiminin mide asidi problemi başta olmak üzere birçok yan etki görmenize sebep olabileceğini unutmamalısınız.
Sumak doğal bir insülin görevi görür. Bu özelliği sayesinde yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinler arasında yer alır.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak, görüntü itibariyle çalıya benzer. Rengi ise bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak bitkisi limon gibi ekşidir.
Sumaklı su ile gargara yapılması, diş apsesinin etkilerini hafifletecektir. Sumak iltihabı temizleyerek diş sağlığını koruyacaktır. Diş apsesinin herhangi bir belirtisi olduğunda 1 bardak suyun içine 1 çay kaşığı sumak atın ve bu su ile gargara yapın.
SUMAK TOZU NASIL KULLANILIR? Sumak tozu sumak tanelerin öğütülmesi ile elde edilir. Sumak suyu ya da çayı için sumak taneleri kullanılırken yemeklerde, soslarda ve etlerde sumak tozu kullanılır. Eklemek istediğiniz ürün içine elde etmek istediğiniz lezzete ve damak tadınıza göre sumak tozu ekleyebilirsiniz.
– Sumak tohumları akciğer enfeksiyonuna ve buna neden olan mantara karşı etkilidir. – Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı koruma sağlar.
- Sumak suyu, sindirimi düzenlediği için zayıflamak içinde kullanabilirsiniz. - Aynı zamanda gün içerisinde yarım çay bardağı tükettiğiniz sumak suyu hazımsızlık ve şişkinliği de önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri