Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Tapu Sicil Müdürlüğü'nden randevu talep edilir. Randevu gününde alıcı ve satıcı, istenen belgeleri birime teslim eder. Tapu dairesi, devir teslim işleminin tamamlanacağı tarih ile harç tahakkuk numarasını alıcı ile satıcıya bildirmelidir. Alıcı ve satıcı, tapu harcının ödemesi yapılır ve gerekli belgeler teslim alınır.
İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır. Tapu dairesi yoğunsa randevunuz ileri günlere ertelenebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Taşınmaz işlemleri için bilhassa alım-satım işlemleri için idareden randevu almak gerekiyor. Randevusuz işlem gerçekleştirilemiyor. Telefonla ya da internet üzerinden tapu randevusu almanın kolaylığını da göz önünde bulundurarak, randevu işlemini ihmal etmemenizi öneririz.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
RANDEVU MESAJI: Bu mesaj, tapu müdürlüğünün işlemleri hazırlamasının ardından, işleme ait harç ödemesinin yapılabilmesi için harç makbuz numarası ve ödemenin yapılacağı banka bilgisi ile birlikte, işlemin ve işlemlerin imza için hazır olacağı, tapuda bulunulması gereken zaman bilgisini içerir.
Tapu Müdürlüğü'ne Başvuru Aşaması
Tapu Müdürlüğü'ne alıcı olmaksızın satıcı ya da vekili satış işlemi için başvuru yapabilir. Başvuru Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne gidilerek yapılabileceği gibi online randevu alınarak da başvuruda bulunulabilir. Buna ek olarak tapuya randevuyla gidilmesini öneririz.
Notere randevusuz gidilmesi mümkün değil. Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak.
Genel olarak tapu devrini masrafsız yapmak mümkün değildir. Yalnızca satış olmadan tapu devri yapıldığında, yani mal hibe edildiğinde veya diğer bir deyişle bağışlandığında masrafsız tapu devri yapılabilir. Tapu devri masrafları ödendikten sonra semtinizdeki Tapu Dairesine tapu randevusu başvurunuzu iletmelisiniz.
Tapu dairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin yüzde 4'ü kadar tapu harcı ödenirken, noterlerde buna ek bir ücret daha alınacak. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak.
Tapuya gitmeden önce yapılması gereken ilk işlem randevu almaktır. Randevu almak için Tapu Müdürlüğü resmi sitesi üzerinden randevu alma seçeneği ve gerekli kimlik bilgilerini doldurarak randevu alınabilir. Belirlenen randevu günü ve saatinden önce gerekli belgelerin teminini yapmak büyük önem taşır.
Tapu alındıktan sonra Tapu Müdürlüğü'ne gidilerek belediyeye bildiri yapmanız gerekir. Miras edinilmiş olan gayrimenkuller için de bu durum geçerli olmaktadır. Emlak Vergisi bildirimi yapmak adına; bir eve sahip olunduktan sonra o evin bağlı olduğu belediyeye gitmek ve ilgili görevliye başvuru yapmak gerekir.
Noterde işlemler tamamlandıktan sonra alıcı, satıcıya çeki teslim eder. Satıcı da çek ile bankaya giderek parayı hesabına aktarır.. Böylece kimsenin üzerinde yüklü bir miktarda nakit para taşımasına gerek kalmaz.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Alo 181 Çağrı Merkezi veya E-randevu Üzerinden Başvuru:
Taşınmaz maliki veya yetkili temsilcisi Alo 181 Çağrı Merkezimizi arayarak veya Genel Müdürlüğümüz http://randevu.tkgm.gov.tr web sitesinden tapu müdürlüğünde yapacağı işlem için randevu alabilir.
Tapu kaç gün sonraya randevu veriyor? İlgili tapu müdürlüğünde yoğunluk olmaması durumunda tapu randevuları genelde ertesi güne verilir. Yoğun olan tapu dairelerinde eğer günlük randevu kontenjanı dolmuşsa randevu ileri günlere ertelenebilir. Başvuru sırasında ileri tarih seçebilirsiniz.
Tapu alım ve satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı %2 tapu harcı ödüyor. Tapu harçları belediyede belirlemiş olduğunuz rayiç bedelin %2 alınarak hesaplanıyor. Yani, rayiç bedeli düşük göstermeniz daha az tapu harcı ödeyeceğiniz anlamına da geliyor.
Tapu randevusu için aranacak tel no 181 olup; internetten randevu almak isteyenler ise https://randevu.tkgm.gov.tr/ adresine giriş yapabiliyor. Tapudan randevuyu, hak sahibi alıyor. Bunun için kişinin TC Kimlik Numarasını girmesi gerekiyor.
Rayiç bedeli sizin ev için ödediğiniz meblağın altında olabilir. Bunun bir önemi yoktur. Daha sonraki işlem Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nden randevu almak. Zira mevzu bahis tapu randevu sonucu müdürlüğün görevlendirdiği kişi tarafından mülk incelendikten sonra işleme alınan bir belgedir.
500 Bin liralık Evin Tapu Masrafı Ne Kadar? 500.000TL'lik eve %4'ü oranında tapu harcı ödemesi yapılır. Harç ödemesi 20.000TL olur. 20.000TL'nin yarısını alıcı, diğer yarısını ise satıcı öder.
Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri 200 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapmak gerekir.
Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenir. Fakat alıcı ve satıcı, kendi aralarında anlaştıkları takdirde satış değerinin yüzde 4'ü tek bir taraf tarafından da ödenebilmektedir. Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri