Topladığınız sumak sularının üzerini tülbent ile kapatın ve 1 gün güneşte bekletin. Ertesi gün koyulaşan suyu ocağa alın ve kaynatın. Kaynadıkça kıvamlaşan sumak ekşisini, soğuduktan sonra cam şişelere aktararak muhafaza edebilirsiniz.
Özel yöntemlerle güneşte iyice kurutulur. Ardından kuruyan çekirdekler havanda iyice dövülür. Defalarca elekten geçirilir. Su ile yıkanıp süzülür ve tuzla birlikte öğütülür.
Toplanan sumak tohumları, damlarda güneşte kurutulur, savrulup temizlenir. Sonra taş dibeklerde 2 saat kadar dövülüp, kabuğu çekirdeğinden ayrılır. Tekrar elenir ve kalan kısım sofralarda kullandığımız sumaktır.
Sumak Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle BenimAktar Gerçek Maraş Toz Sumak 1.Kalite 1 Kg 202 TL'ye, %5 indirimle Lokman Öğütülmüş Sumak 50 G 77 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Sağlık açısından kullanımında özellikle sumağın su ile kaynatıldıktan sonra kullanımı da faydalı olmaktadır. Sumak kullanımında çay da yapılması veya bitki çaylarına katılarak tüketilmesi mümkündür. Yiyeceklerde yoğurt üzerine eklenerek ve salatalarda kullanılarak sindirimi düzenlemektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Öncelikle sumak ağacındaki kırmızı sumak meyveleri toplanır. Güneş gören bir yere temiz bez serilir. Elle hafifçe dağıtılan sumaklar güneşin altında kurumaya bırakılır.
Bitki, 2. yıldan itibaren 1-1,5 kilogram arasında ürün veriyor ve bitkiden 6. yıldan itibaren ortalama 7-8 kilogram ürün alınabiliyor. Ürünün 20 yıllık ekonomik ömrü boyunca toplam 533 bin 240 lira yatırım tutarına karşılık, 1 milyon 792 bin 800 lira gelir getirebiliyor.
Sumak, genellikle baharat olarak kullanılan ve tıbbi özelliklere de sahip olan bir bitkidir. Anavatanı genellikle Orta Asya, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz olarak kabul edilir. Sumak yetiştiriciliği, uygun toprak ve iklim koşulları sağlandığında oldukça karlı bir iş kolu olarak karşımıza çıkar.
Anadolu birçok bitki türlerinde olduğu gibi, sumak bitkisinin de anavatanı konumunda yer almaktadır. Sumak bitkisi, coğrafi olarak; Akdeniz çevresi ülkelerinde, doğuda; Afganistan ve İran'da, Avrupa'da; Yunanistan, Bulgaristan, İtalya ve Fransa'ya kadar olan bölgelerde doğal yetişme alanı bulmaktadır (Köroğlu, 1989).
Pek çok türleri bulunan sumak ağacı birçok farklı coğrafyada da yetişir. Kanada gibi Rusya gibi. Toprak konusunda seçici bir bitki olmadığından ülkemizin her yerinde yetişir. Borçka, Çoruh, Akseki Hatay, Gaziantep bunlara örnektir.
Ülkemizde Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen sumak, yöresel yemeklere de lezzet vermektedir. Ağustos, Eylül aylarında toplanır ve daha sonra kurutulup baharat halini alır.
Sumak, genellikle toz veya pul formda satılmaktadır ve kuru ve serin bir yerde, hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Ayrıca, taze sumak meyveleri tüketilmeden önce iyice kurutulmalıdır.
Sumak bitkisinin hasat dönemi, temmuz ile eylül ayları arasını gösteriyor.
Sumak bitkisinin meyveleri, yeterince olgunlaşıp kızardıktan sonra toplanır. Özel yöntemlerle güneşte güzelce kurutulur.
Sumak Bozulur mu? Nemli olan sumakların hızlı bir şekilde bozulması mümkündür. Bu sebeple sumağın kuru ortamlarda, direkt Güneş ışığına maruz kalmadan, kapalı dolap ya da evlerin Kiler bölümlerinde muhafaza edilmelidir.
Un dibe tamamen çökünce üzerinde kalan duru sumak suyunu cam bir kavanoza, şişeye aktararak üzerini hava almayacak şekilde bir tülbentle kapatın. Bu cam kavanozu birkaç gün güneşte bekletin, ardından dilerseniz kıvamını daha fazla koyulaştırmak için bir taşım kaynatabilirsiniz.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak, görüntü itibariyle çalıya benzer. Rengi ise bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak bitkisi limon gibi ekşidir.
Sumak; sumak ağacı olarak da adlandırılan Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir tür baharattır.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sumak, sıcak bölgelere deli gibi aşık, susuz yetişebilen ve ekşi ürününden yararlanılan bir ağaççık türü. Boyu 3-4 metreyi geçmeyen bu ağaç, genellikle bağların çevresinde ve yol kenarlarında serbestçe yetişir.
Hem kuru hem nemli yetişme şartlarına kolay adapte olur. Kırmızı mor gösterişli meyveleri vardır. Düzenli sulanmaya ihtiyacı vardır.
Sumak fidanı ilkbaharda mart-nisan ya da sonbaharda eylül-ekim aylarında dikilebilir.
Sumak meyvesi bir araya geldikten sonra tohumlar çıkarılır. Ekimlerde beşli çizgili ekim işlemi yapılmaktadır ve metrekare başına ortalama 10 gram tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı ortalama yüzde yetmiş beş ile seksen sekiz arasındadır ve ortalama bir metrekare de yüz fidan elde edilir.
Her aktarda bulunan sumak, zayıflamanın ekonomik ve doğal yollarından biridir. Mayhoş bir tadı olan sumak, iştah kontrolünde etkilidir ve gereğinden fazla yemenin önüne geçer. Çabuk doymaya yardımcı olur ve sonucunda dengeli miktarda kalori aldığınız için zayıflatıcı etkisinden faydalanırsınız.
Gölgede yetişmez. Sumak bitkisi 600 - 1900 m yükseltide kuru, taşlı ve kayalık yerlerde, çalılıklarda, yol kenarlarındaki yamaçlarda ve ormanlık yerlerde yetişebilmektedir. Sumak bitkisi hafif kumlu, orta tınlı, ağır killi ve drenajı iyi olan toprakları tercih eder. Besin maddesinden yoksun topraklarda büyüyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri