3- Sümela Manastırı – Trabzon Trabzon'da dik bir dağın yamacına kurulan Sümela Manastırı, bölgeye ilk kez gelenleri adeta şaşkına çevirecek bir manzaraya sahip. Nefes kesen görüntüsüyle her yıl çok sayıda fotoğrafçının ilgisini çeken Sümela'yı Müzekart sahipleri ücret ödemeden gezebiliyor.
2022 yılı için Sümela Manastırı'nın giriş ücreti 100 TL olarak açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir. Buna ek olarak, Altındere Milli Park giriş ücreti 10 TL'dir.
Sümela Manastırı Giriş Ücreti 2023
Bilet fiyatına Altındere Milli Parkı da dahildir. 18 yaşın altındaki öğrenciler için ise giriş ücretsizdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir.
Tarım ve Orman Bakanlığı personeli refakatlerindeki anne, baba, eş ve çocukları kurum kimlik kartlarını ibraz etmek kaydıyla bu protokol kapsamındaki ziyaret alanlarına ücretsiz olarak giriş yapabilecektir.
Sümela Manastırı giriş ücreti: 450 TL, Altındere Vadisi Milli Parkı giriş ücreti: 17 TL'dir. Ücret listesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Dolmuştan indikten sonra yaklasik 200 basamak çıkıyorsunuz. İceri girip manastırı görmek için kişi başı 10tl de orda ödüyorsunuz.
Sümela Manastırı, Sümela'da gezilecek yerler arayanlar için aslında tek seçenektir. Sarp kayaların üzerine inşa edilmiş manastırda 1 gününüz göz açıp kapayıncaya kadar geçecektir. Sümela yolu üzerinde görebileceğiniz diğer doğal ve tarihi miraslar şunlardır: Altındere Vadisi Milli Parkı
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, Sümela Manastırı'na otopark yapılacağını açıkladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, belediye maclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Tavsiye edilen yürüyüş zamanı ve süresi: 33km uzunluğunda olan parkuru çok keyifli bir şekilde yürümek isteyenler üç günlük bir plan yapabilirler. Parkur Başlangıcı Ulaşım: Maçka İlçesinden hareketle meryemana vadisini takiben asfalt yol ile Sümela manastırına ulaşılır.
Diyarbakır Sümela Manastırı arası yaklaşık 604 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 8 saat 19 dakika sürmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı 350'den fazla müze ve örenyerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilir, tarihte keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Satın aldığınız ilk günden itibaren bir yıl boyunca geçerli olan MüzeKart'ın fiyatı Türk vatandaşları için 60 TL'dir.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzelerin neredeyse tamamında Müzekart geçerli. Ancak müzelerin belli bölümleri için ödenen ekstra ücretler kartın kapsamı dışında kalabiliyor ya da indirimli de olsa bir ücret ödemek gerekebiliyor.
Müzekart GNS Türkiye'de bulunan 300'den fazla müze ve ören yerinde geçerli olup, ücretsiz sahip olunan dijital bir karttır.
Bakan Ersoy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "MüzeKart'a 2023 yılında da zam yapmadık. Türk vatandaşlarımıza MüzeKart sadece 60 lira." açıklamasında bulundu.
Mobil MüzeKart 60 TL
18 yaş ve altı ile 65 yaş ve üstü Türk vatandaşı gişelerden ücretsiz bilet alarak giriş yapabilir.
SÜMELA MANASTIRI
Denizden 1150, vadiden 300 metre yüksekteki bu Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi, UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alıyor. Bölgenin en önemli manastırı Sümela, keşiş yetiştiren bir okuldu. Mucize gerçekleştirdiğine inanılan bir ikona muhafaza ettiği çok kutsaldı.
Sümela Manastırı'nın başlıca bölümleri; Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazma'dır. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alan üzerine inşa edilmiştir. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumdadır.
Manastır, din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapıdır. Hristiyanlıkta, Budizm'de ve Hinduizm'de önemli bir yer tutar. Genelde şehirden ve uygarlıktan uzakta, ulaşılması zor alanlara kurulurlar.
Sümela'ya gitmek için Trabzon şehir merkezi Çömlekçi Mahallesi'nde bulunan Maçka minibüslerine binerek aktarmasız olarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Trabzon otogarından ya da havalimanından kent merkezine geçiniz ve Trabzon merkezinden güneye giderek Maçka ilçesine ulaşın.
tüm dünyaca ünlü Sümela Manastırı'nda binlerce turisti ağırlıyoruz. Manastırı'na teleferik yapıldığında turist sayısı katbekat artacaktır.
Maçka dolmuş durağından, Sümelaya otobüsler kalkıyor. İlk sefer saat 10:30'da Trabzon'dan kalkıp 11:00 gibi Maçkada oluyor. Yarım saatte Sümelada oluyorsunuz.
Trabzon. Trabzon'un Maçka ilçesindeki Karadağ'ın Altındere Vadisi'nde 300 metre yükseklikte kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, misafirlerine doğa, tarih ve kültürü bir arada sunuyor.
Siyah manastır Sümela…
Manastır, Meryem Ana adına kurulmuştur. ''Sümela'' kelimesinin ise ''melas'' sözcüğünden türediği bilinmektedir. ''Melas'' siyah anlamına gelmektedir. Bu ismin konmasının sebebi olarak, Meryem tasvirisinin siyah olması veya Karadağlar'dan geliyor olması düşünülmektedir.
Manastır şehri, Kuzey Makedonya'nın güneybatısında, Pelagonya vadisinin güneyinde, Yunanistan sınırının 14 km kuzeyindedir. Şehir, Adriyatik Denizi ile Ege Denizi arasında kavşak noktasındadır. Ayrıca, Balkanlar ile Orta Avrupa arasındaki geçiş güzergâhı üzerindedir. Dragor Nehri şehrin içinden akar.
Trabzon ile Rize arası seyahatlerde toplam süre özel araçla 1 saat 16 dakikadır. Trabzon ile Rize arası yolculuğunu otobüsle yapacak kişiler için ise toplam süre yaklaşık 1 saat 26 dakikadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri