Sümer şehri, Mezopotamya'nın güney ucunda, Dicle ve Fırat nehirleri arasında, sonradan Babil olmuş, günümüzde de Irak'ın Bağdat şehrinden Basra Körfezi'ne kadar olan bölgede idi. Sümer şehri, Sümerlerden önce yaşamış ve Sümerce konuşmayan ve Sami olmayan bir halk tarafından, MÖ 4000-2350 yılları arasında kurulmuştur.
İklim bilimciler, ilk birleşik Sümer devleti olan Akad İmparatorluğu'nun 4200 yıl önce kentleri su rezervlerinden tümden yoksun bırakan güçlü kuraklık ve kum fırtınalarından dolayı birdenbire dağılarak yok olduğu sonucuna vardı.
Özellikle Sümerlerin Orta Asya'da bırakmış olduğu birçok farklı Eser ile beraber, köklerinin Türk olduğu anlaşılmıştır. Türklerin M.Ö. 9 binli yıllarda göç etmeye başladığı Orta Asya'nın Türkmenistan Anav bölgesinde yazmış olduğu önemli eserler bulunur.
Bilim insanları, Sümer medeniyetinin neden bir anda yok olduğunu açıklığa kavuşturdu. İklim bilimciler, ilk birleşik Sümer devleti olan Akad İmparatorluğu'nun 4200 yıl önce kentleri su rezervlerinden tümden yoksun bırakan güçlü kuraklık ve kum fırtınalarından dolayı birdenbire dağılarak yok olduğu sonucuna vardı.
İşte bütün bu bilgiler bir araya getirildiğinde, Nûh(a.s.)'dan önce kendisine peygamberlik görevi verilen37 ve yedinci sırada olduğu tespit edilen İdris(a.s.)'ın, Sümerlere gönderilmiş bir peygamber ve dolayısıyla yazıyı ilk olarak icâd eden kişi olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 40 soru bulundu
Irak'ın Dikar vilayetinde yer alan 4500 yıllık Sümerlerin başkenti "Antik Ur" kentinin, Hz. İbrahim'in doğum yeri olduğuna inanılıyor ve medeniyetin beşiklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Tarihçe. Çoğu tarihçiye göre, Sümerler MÖ 5500 ve 4000 yılları arasında bölgeye kalıcı olarak yerleşmiş Batı Asya halkıdır. Samuel Noah Kramer, "Tarih Sümer'de Başlar" kitabında; İran'dan gelen göçebeler ve Samilerin karışımı olan bir köy kültürü ile Sümer tarihinin başladığını yazıyor.
Ö. 2000'li yıllardan itibaren Sümer ve Asur kaynakları Kürt ismine yakın halkların varlığını haber vermektedir. Kökenleri Ârilere dayanan Kürtler, İslam'ı kabule kadar ataları Ârilerden aldıkları geleneksel inançlarına bağlı kalmışlardır.
Sümer tarihi
Sümerliler ilk olarak Basra Körfezi'ne yakın Ur ve Uruk şehirlerini kurdular. Onlardan önce bu yerlerde Proto-Fıratlar veya Ubaidiler denilen, milattan önce 5.900 yıl önce yerleşmiş bir halk bulunurdu. Bu halkın Obeyd kültürünü oluşturduğu sonraları Sümerlilerin gelmesiyle yok olduğu söylenir.
Bu yüzden Orta Asya menşeli bir kavim oldukları düşünülmektedir. Sumerlilerin Türk olduklarına dair bazı tezler ortaya atılmıştır. Bu tez tarih, kültür, dil, gelenek-görenek, defin adetleri, vb. olarak onaylanabilir. Orta Asya'dan Mezopotamya'ya göç eden Sumerliler konar-göçer Türk kavimlerine bir örnektir.
Sümerce tarihte bilinen ilk yazılı dildir. Sümerce çiviyazıları daha sonra Akkad ve Elamlılar tarafından kullanılmıştır. Ayrıca, Hitit dili gibi hiyeroglifsel el yazılarına sahip Hint-Avrupa dillerine de uyarlanmıştır.
İLK UYGARLIK (M.Ö. 4000)
Hititlerin varlığı ve Anadolu'da (Mezopotamya etkisiyle) parlak bir uygarlık kurdukları 19. yüzyılın sonunda anlaşıldı. İnsanlığın uygar topluma ilk olarak Milat'tan 4 bin yıl önce “Sümer” adı verilen Aşağı Mezopotamya'da geçtiği ancak 20. yüzyılın başında keşfedildi.
Sumer dini çok tanrılı bir dindi. Dünyada görülen, hissedilen her nesnenin bir tanrısı vardı. Tanrılar insan görüntüsünde, fakat ölümsüz ve insanüstü güçlere sahipti. İnsanlar gibi onların da çocukları ve eşlerinden oluşan aileleri bulunuyordu.
Tarihte bilinen ilk devlet olan Sümerlerin devletleşmesi kuvvet ve mücadele etmeninin etkisi altında gerçekleşmiştir. Göçebe bir hayat tarzına sahip olan Sümerlerin, Mezopotamya'da yerleşik hayat tarzına sahip olan topluluklar üzerinde egemenlik kurması ile birlikte ilk devlet ortaya çıkmıştır.
Sümerler tarihinin Samiler ve İran'dan göç edenlerin karışımıyla başladığı ise varsayımlardan biridir. Sümerler, M.Ö. 000 ve 2000 yılları arasında Mezopotamya'da varlık göstermiştir. Sümerler Medeniyetin beşiği olarak bilinen Güney Mezopotamya yani günümüzdeki Irak devletinin güneyinde yerleşik hayata geçmişlerdir.
En önemli şehirleri; Ur, Uruk, Nippur ve Kiş olarak söylenebilir. Güneş saatini icat etmişlerdir. Tam bir çemberin 360 derece olduğunu bulan Sümerler; geometri ve matematiğin temellerini atmıştır. Tarımda sulama sistemleri kurarak kanallar ve barajlar inşa etmişler ve tarımda büyük ilerleme gerçekleştirmişlerdir.
Bilinen en eski Mezopotamya medeniyeti Sümer medeniyetidir. Sümer medeniyeti Sami olmayan bir halk olup, bölgeye MÖ 4500-4000 yılları arasında yerleştiler.
Peki bildiğimiz en eski medeniyet hangisi? Ur zigguratı. Yaklaşık 30 yıl önce, bu sorunun basit bir cevabı varmış gibi görünüyordu. MÖ 4000 civarında, Sümer kültürünün en erken evresi, Mezopotamya bölgesinde, günümüzde çoğunlukla Irak'ta bulunan en eski uygarlık olarak ortaya çıktı.
Sümerler Irak topraklarını 1000 yıldan fazla bir zaman Sami Akad- larla paylaşmışlardır. Daha İsa'dan 2000 yıl öncelerinde bile, kendileri ve dilleri artık ölmüş bulunduğu halde, Sümer dili Babil mekteplerinde İsa'nın doğumuna kadar okutulmuş ve Babil mabetlerinde Sümer ilâhi leri terennüm edilmişti.
1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Papa Franciscus, Ur kentini ziyaret etti ama halk arasında bilindiği üzere İbrahim peygamberin makamı Kürt kenti Urfa'da olduğu biliniyor.
Kürt veya Kürd sözcüğünün etimolojisi oldukça tartışmalı bir konudur ve tam olarak nasıl türediği kesin olarak bilinmemektedir. Kürt sözcüğünün belgeli tarihi milattan sonra 6-7. yüzyıllardan başlar. Kürt sözcüğü en az 17. yüzyıla kadar bir kolektif kimlik terimi haline gelmedi.
Sümer topraklarında işçi olarak çalışan Akadlar, kurucuları Sargon yönetiminde ayaklanmıştır. Sümer şehirlerinden Umma, Uruk, Ur ve Lağaş kentlerini ele geçiren Sargon Sümer yönetimine son vermiştir.
Urum kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür. Örgütü (UNESCO) listesine girdi.
anadoluda yaşamış hint avrupa kökenli bir halk, m.ö 1000.. hititlerin akrabaları oldukları düşünülüyor ve kendilerine has dilleri bulunur..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri