Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
Uzmanlar, üç yaşına kadar çocuk sünnet ettirilmez ise, yedi yaşına kadar beklenmesini ve yedi yaşından sonra olmasını tavsiye ediyorlar. Çocuk üç yaşından önce olanları çok fark edemiyor, ancak üç-yedi yaş arasında kendisinden bir parçanın koparıldığını fark ediyor ve bu travmaya sebep olabiliyor.
İlk birkaç gün yapılamazsa, Yenidoğan dönemi sünneti, birinci ayın sonuna kadar da lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Bu dönem geçirildiyse 4-18 aylık dönemde ya da 4, 5-5 yaşından sonra yapılmasında fayda var. Ancak kimi uzmanlar, İki yaştan sonraya kalan sünnetlerin 6 yaşından sonra yapılmasını önermektedir.
İdeal dönem doğumdan sonraki ilk gün
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan çocukların erken dönemde sünnet ettirilmesi iyileşme sürecine önemli katkılar sağlamaktadır. Sünnet için en ideal dönem, bebeğin emme veya solunum problemleri gibi hayati bir sorunu yoksa doğumun ertesi günüdür.
Ancak bilinen genel sünnet yaş aralığı il 18 ay ya da 1,5-5,5 şeklindedir. Devlet hastanelerinde çocuklar, ilk 18 ayda yani bebeklerin iyileşme sürecinin oldukça hızlı olduğu evrede daha sık yapılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Sünneti kimler yapmalı sorusunun tartışmasız yanıtı, sünneti yapacak kişinin farklı yöntemler konusunda bilgili ve deneyim sahibi bir hekim, tercihan bir çocuk cerrahı veya çocuk üroloğu olmasıdır. Çünkü bu konuda uzmanlaşmış kişiler Çocuk Cerrahları ve Çocuk Ürologlarıdır.
Ameliyathane ortamında ve uygun anestezi ile yapılan sünnet günübirlik bir cerrahi işlemdir. Çocuğun uzun süre hastanede yatmasına gerek yoktur. İşlem sonrasında hastanede 2-3 saatlik takip genellikle yeterli olmaktadır.
Dr. Salih Somuncu, tıbbi zorunluluk olmadığı sürece, erkek çocuklarının 4-6 yaş arasında kesinlikle sünnet yaptırılmaması gerektiğini söyledi.
18 aydan önce sünnet düşünülüyorsa yenidoğan dönemi tercih edilmelidir. 6 yaş ve üzeri ise çocuğun bilinçli olduğu dönemdir. Çocuk kabul etse de etmese de, korksa da korkmasa da sünnetin ne olduğunu anlayabilir. Özellikle 2 buçuk- 4 buçuk yaş arasında sünnetten kesinlikle uzak durmak gerekir.
Yaranın iyileşme süreci sünnetin yapıldığı yaşa göre değişir. Yenidoğan dönemindeki sünnet yaraları yaklaşık 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir. Sünnet sonrası iyileşme sürecinde bir sıkıntı yoksa 4-5 gün sonra banyo yapılabilir.
Bu tabaka alınmadığı takdirde altında mikrobik birikintilere sebep olur. Sürekli temizlenmezse hastalıklara davetiye çıkarır. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı korur. Sünnet olunmadığı takdirde bu deri penis apselerine sebep olabilir.
2 yaşında sünnet işleminin uygulanması uzmanlar tarafından önerilmemektedir. 2 yaşına kadar sünnet işleminin uygulanmaması durumunda bu işlem 6 yaşından sonraki sürece ertelenmelidir.
Unutmayın ki her geçen saat ağrı duyusu azalacaktır. Küçük Tuvalet Yapamama: Çocuğunuz en geç 12 saat içinde küçük tuvaletini yapmalıdır.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Hz. Peygamber'in sünnetli doğduğuna dair (bk. İbn Haldun, Mukaddime, İstanbul 1970, II, s. 400; Cevdet Paşa, Kısas-ı Enbiya, İstanbul 1972, I, 59). Bazı rivayetlere göre ise doğumunun yedinci gününde dedesi bir ziyafet vererek onu sünnet ettirmiştir.
Tıbbi bir gereklilik oluştuğunda sünnetin her yaşta yapılabileceğini belirten Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, şunları söyledi: “Örneğin fimozis, ciddi enfeksiyon, idrar yolları enfeksiyonlarının sıkça tekrarlaması gibi, sünnet doktorun önerisiyle her yaşta yapılabilir.
Lokalle yapılan sünnet yaklaşık 15-20 dakika sürer. Bir kaç saat içerisinde hastaneden ayrılmak mümkündür. Çocukluk çağında gerçekleşen sünnetlerde ise lokal anestezi altında çocuğun psikolojisi olumsuz etkilenebilir, bilinci geliştiği için işlem zorlaşabilir.
Sünnet yaşı ile vücut kitle indeksi (VKİ) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı (r:0,026, p:0,522). Sonuç: Çalışmamızda erken sünnet yaşının kişinin boy uzunluğunu etkilemediği, aksine sünnet yaşı ilerledikçe boyun daha da uzadığı gösterilmiştir.
Açık cerrahi yöntemlerle sünnet: Klasik yöntem veya dikişli sünnet olarak da bilinir, en çok yapılan ve en güvenilir yöntemdir. İç ve dış sünnet derisi kesildikten sonra birbirlerine kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur.
-Sünnet ücretleri 2023 yılında da bölgeden bölgeye değişebilmekle beraber. Özel hastane ve kliniklerde sünnet fiyatları ortalama 3.000 TL dolayında olabilir. Daha lüks hastanelerde sünnet fiyatları 8.000 TL'yi bulabilir. -Devlet ve üniversite hastanelerinde ise sünnet işlemi bedava olarak sürdürülebilir.
Sünnet fiyatı ortalamasının özel hastanelerde 5.000 TL olduğu söylenebilir. Fiyat aralığı bakımından ise özel hastanelerde sünnet ücretlerinin 3.000 TL ile 6.000 TL arasında değiştiği ve daha lüks hastanelerde fiyatların 15.000 TL'ye kadar ulaşabildiği bilinmektedir.
Sünnet töreninin masraflarını karşılayan ve sünnetçi önünde çocuğu tutan kimse. Kirvelik, bir çocuğun sünnet düğününün giderlerini başka bir aile büyüğünün üzerine almasıyla iki aile arasında kurulan itibarî akrabalığa verilen addır.
Birinci gün çocuğunuz aşırı hareketlerden kaçınmalı ve tuvalette kendini zorlamamalıdır. Mutlaka şart olmamakla beraber birinci günden itibaren çocuk iyileşinceye kadar sünnet külotlarından giyerse daha rahat bir iyileşme süreci geçirebilir. İyileşme süreci ve yaranın durumu çocuktan çocuğa değişir.
Özel bir ayrıştırma yöntemi ile ayrıştırılan Sünnet Derisi Kök Hücreleri gerekli kalite kontrol testleri tamamlandıktan sonra, ailenin aksi bir beyanı olmadığı sürece -196oC azot saklama tanklarında yıllar boyunca saklanır.
Eğer sünnet operasyonunu devlet hastanesi veya şehir hastanesi gibi devlete bağlı sağlık kuruluşlarında yapılacaksa ücret alınmamaktadır. Devlet kuruluşlarında Sünnet Operasyonu ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri