Penis başının tamamen kesilmesi, eğriliğe yol açılması gibi bir çok hata görülebilir. Bu yanlış sünnet işlemleri idrar yolunda darlığa, ikinci deliğe, peniste eğriliğe, yaranın kötü iyileşmesine, görüntü ve şekil bozukluklarına neden olabilir.
Ameliyathane şartlarında, steril bir ortamda yapılan ve doğru pansumanın uygulandığı sünnet normal şartlarda enfeksiyon riski taşımaz. Koruma amaçlı antibiyotiğe bile gerek kalmaz. Evde de yapılması gereken özel bir şey kalmaz. Ancak şişme, ağrı ve ateş bir arada olursa doktora acilen başvurmak gerekir.
Yenidoğan dönemindeki sünnet yaraları yaklaşık 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir. Sünnet sonrası iyileşme sürecinde bir sıkıntı yoksa 4-5 gün sonra banyo yapılabilir. Sünnet yenidoğan döneminde yapıldıysa ilk 48 saat pişik kremi kullanmak gerekebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
Unutmayın ki her geçen saat ağrı duyusu azalacaktır. Küçük Tuvalet Yapamama: Çocuğunuz en geç 12 saat içinde küçük tuvaletini yapmalıdır.
Özet olarak büyümenin en hızlı olduğu bezlenilen bebeklik döneminde sünnet yarası (7-10 günde) hızlı iyileşir. Halk arasında söylenen bezin içinde idrarın etkisi ile hızlı iyileştiği bilgisi yanlıştır. Daha büyük çocuklarda sünnette yara iyileşmesi ortalama 10-15 günde olmaktadır.
Sünnette en büyük hata penis gangreni, penis başı kesilmesi, idrar kanalının zarar görmesi gibi hatalardır. Bunun dışında ülkemizde sık yapılan kısa deri bırakılması ve haya torbalarına yakın kesim tarzı ileride penis boyunun büyümesini engellemektedir.
Sünnet derisi yapışık olan çocuklarda iyileşme genellikle kabuk şeklinde olmaktadır. Hızlı iyileşme için çocuğa günlük ya da gün aşırı duş yaptırılıp, pipinin iyileşmesini kolaylaştırıcı kremler uygulanması tavsiye edilmektedir. İşlem sonrası ilk bir hafta boyunca ani ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır.
Yaklaşık 15 -20 dakika süren işlemin ardından ortalama genel anestezi ile yapılanlarda 3 saat, lokal anestezi ile yapılan yenidoğan sünnetlerinde de 1 saat sonra çocuk evine gönderilebilmektedir.
Genellikle doğumu takip eden süreçte bebek hastaneden çıkmadan önce veya ilk 1 ay içerisinde sünnetin yapılması önerilir. İlk 2 yaşa kadar yapılmayan sünnetlerde ise çocuğun sağlıklı iletişim kurabileceği 6-7 yaşından sonra sünnetlerin yapılması uygundur.
Ülkemizde ve dünyada genellikle dini ve geleneksel nedenlerle uygulanır. Ancak bazı tıbbi zorunluluk sebepleriyle ya da koruyucu amaçlarla da gerçekleştirilen sünnet işlemleri vardır. Sünnet, penisin hijyenini sağladığı için tıbben tavsiye edilir.
Hemofili (kanın pıhtılaşmaması) hastalığı olan çocuklara sünnet yapılmamalıdır. Peygamber sünneti (hipospadias) ve mikro penis hastaları da sünnet edilmemelidir. Bu tip durumlar farklı bir cerrahi müdahale gerektirir ve sünnet derisi bu hastalıkları düzeltme operasyonunda kullanılmaktadır.
Sünnet olunmazsa penis başının kansız kalması sonucu kangren meydana gelir.Sünnetsiz olanlarda iyi ve kötü huylu tümörler daha sık görülür. Örneğin, eşi sünnetsiz olan kadınlarda rahim ağzı kanserlerine daha sık rastlanır.
Sünnet sırasında yapılan hatalar farkedilmezse yaşamımız boyunca oldukça büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Sünnette karşılaşılan en büyük yanlış penis gangreni, idrar kanalına zarar verilmesi, penis başının kesilmesi, kısa veya uzun deri bırakılması ve haya torbalarına yakın kesim şeklidir.
İÇİNİZ RAHAT OLSUN! Araştırmacılar deneyler sonucunda sünnetli ve sünnetsiz penisler arasında hassasiyet açısından bir fark olmadığını görmüşler.
Sünnet, aynı zamanda sağlık yönünden de yapılması gereken süreçler arasındadır. Sünnet için hastaneye gidilmeden önce çocuğun çantası hazırlanması gerekiyor. Çanta içerisinde, sünnet pijamaları, temiz iç çamaşırları, peçete ıslak mendil ve benzeri eşyaların çanta içerisinde mutlaka ve mutlaka olması lazım.
Ayrıca, geri çekilen sünnet derisinin penis başını sıkıştırması ve tekrar yeri getirilememesi (parafimozis) ile penis başının (glansın) kangrene gitmesi söz konusu olabileceğinden sünnet derisinin geri çekilmesi önerilmez. Bu tür acillerde, kan akımını rahatlatmak için acilen sünnet derisinin kesilmesi gerekmektedir.
Ancak bu tür durumlarda, pipi etrafına uyuşturucu krem (emla gibi) sürülmesini, sakinleştirici etkisi olan antihistaminik ilaç verilmesini (örn: Atarax) ve ılık bir duş almalarını öneriyorum. Ağrı, derecesi ve çocuğun yaşı ne olursa olsun genellikle 2-3 gün içerisinde azalarak kaybolur.
Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme süreci yaklaşık iki hafta sonunda tamamlanmaktadır.
Açık cerrahi yöntemlerle sünnet: Klasik yöntem veya dikişli sünnet olarak da bilinir, en çok yapılan ve en güvenilir yöntemdir. İç ve dış sünnet derisi kesildikten sonra birbirlerine kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur.
Sünnetten sonra oğlunuzu 2 saat süreyle istirahat ettirin, daha sonra ayağa kalkabilir, yürüyebilir, ev içerisinde ihtiyaçlarını giderebilir. Ancak ilk gün her 2 saatte bir 15 dakika sırtüstü yatarak dinlenmelidir.
Sünnetin olası diğer komplikasyonları sünnet sonrası kanamalardır. Bu yakın takiple, gerekirse yeniden kanayan yere dikiş atılarak veya baskılı bir pansuman ile kontrol altına alınabilir. Sünnetten sonra enfeksiyon gelişebilir.
Özel bir ayrıştırma yöntemi ile ayrıştırılan Sünnet Derisi Kök Hücreleri gerekli kalite kontrol testleri tamamlandıktan sonra, ailenin aksi bir beyanı olmadığı sürece -196oC azot saklama tanklarında yıllar boyunca saklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri