Süperoksit Radikali (Anyonu): Oksijenin kendisine bir elektron transferiyle redüksiyonu sonucu süperoksit radikal anyonu meydana gelir. Süperoksit radikali doğada genellikle redüktiftir ve belirgin özelliği hidrojen peroksit kaynağı olması ve geçiş metal iyonlarının redüktanı olmasıdır.
Süperoksit dismutaz (SOD), ROS ve süperoksit an- yon radikallerine karşı en önemli antioksidan savun- ma sistemidir. SOD bir süperoksit radikalini O2 mo- lekülüne yükseltgeyip, diğer bir süperoksit radikalini ise daha az reaktif bir molekül olan hidrojen perokside (H2O2) indirgenmesini katalize eder.
I.Fridovich ve arkadaşlarının araştırmaları sonucunda, aerobik hücrelerde bulunan süperoksit dismutaz(SOD) enziminin süperoksit radikalini hidrojen peroksit ve moleküler oksijene dönüştürebileceği anlaşılmıştır. Süperoksit dismutazın biri sitoplazmada, diğeri mitokondrilerde olmak üzere iki izoenzimi bulunur.
Manganez, süperoksit dismutaz (SOD) adlı bir antioksidan enzimin oluşumuna yardım eder. Antioksidanlar, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı koruma sağlar.
Oksijen molekülü, orbitalinde çiftlenmemiş elektron taşıyorsa süperoksit radikali olarak adlandırılır. Diğer ROP grubunda ise normal oksijenden çok daha hızlı bir biyolojik molekül olan "singlet oksijen" bulunmaktadır. Singlet oksijen molekülü yapısında iki adet çiftlenmemiş elektron taşır.
İlgili 36 soru bulundu
Biyolojik sistemlerde oksijenin bir elektron alarak indirgenmesi ile süperoksit radikal anyonu oluşur. Oksidasyon reaksiyonları ve elektron transport zincirinden kaynak alır. Dismutasyon reaksiyonu ile ya da enzimatik kataliz ile H2O2 oluşturabilir.
Oksidatif stresten bütün dokular (kas, kalp, damarlar, beyin, cilt) etkilenmektedir. Oksidatif stres; hücrelerin bozulmasına, donuk bir cilde, cildin erken yaşlanmasına, akne ve cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Vücudun en güçlü antioksidanı glutatyondur, vücutta sentezlenir. Glutatyon vücudu serbest radikallerden ve onların neden oldukları oksidatif hasardan korumak için çalışan bir süper kahraman gibidir. Bazı öngörüler DNA'nın günde 10.000 oksidatif saldırı alabileceğini göstermektedir.
C vitamini en önemli antioksidan görevli vitaminlerden birisidir ve çok farklı serbest radikalleri (oksidanları) nötralize etme yeteneğine sahiptir.
Süperoksit Dismutaz
peroksit (H2O2) ve moleküler oksijene (O2) katalizleyen enzimatik bir antioksidandır.
Doğada bulunan en güçlü antioksidan ve yaşlanmayı geciktirici maddelerden biridir. Hücrelerin içindeki tüm yapıları serbest radikallerden korur ve enerji üretimini artırır. Hücrelerin kendilerini yenilemesine katkı verir. Cildin kırışıklıklarına iyi gelir ve parlaklık kazandırır.
Oksidatif stres insan sağlığını olumsuz etkiler. Oksidatif stresin belirtileri arasında kronik yorgunluk, erken cilt yaşlanması, dolaşım bozuklukları, uykusuzluk gibi rahatsızlıklar bulunmaktadır. Bununla birlikte oksidatif stres, akut ve kronik hastalıklara sebep olabilir.
Havuç, ıspanak, bezelye, mango gibi parlak renkli meyve ve sebzeler (Beta Karoten) Mısır, portakal ve papaya (lutein) Domates, karpuz gibi pembe veya kırmızı renkli meyve ve sebzeler (likopen) Pirinç, buğday, mısır, diğer tam tahıllar, yumurta, baklagiller, fındık ve peynir (selenyum)
Yani vücudunuzdaki glutatyonu artırmanın iki yolu var: Glutatyon zengini besinler tüketmek (bamya, avokado, peynir altı suyu, tahin) ve vücudunuza glutatyon üretmesi için gereken yapıtaşlarını vermek.
Glutatyon molekülü, yapısındaki sistein amino asidi sayesinde reaktif oksijen radikallerini bağlayarak zararlı etkilerini doku düzeyinde sonlandıran ve vücuttan uzaklaştırılmalarını sağlayan antioksidanların başında gelir.
Hidrojen peroksit (H2O2), oksidatif stres sonucu oluşan reaktif oksijen türlerinin bir formudur. Biyolojik sistemlerde H2O2'nin asıl üretimi süperoksitin (O2.-) nonenzimatik veya süperoksitdismutaz (SOD) katalizli dismutasyon reaksiyonu ile H2O2'ye dönüşmesi yoluyla olur.
Böğürtlen; Antioksidan kapasite açısından diğer meyveler ile karşılaştırıldığında en yüksek antioksidan kapasiteye sahip meyveler arasında gösterilmektedir.
C Vitamini
İnce çizgilerin, kırışıklıkların, donukluğun ve düzensiz cilt tonunun görünümünü azaltmada cildi aydınlatıp beyazlatmada özellikle etkili olan güçlü bir antioksidan.
Antioksidan olarak kabul edilen maddeler arasında A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum, glutatyon, alfa lipoik asit ve bakır gibi vitamin, mineral ve peptitler bulunur. Bu ürünlerden bazıları vücutta doğal yollarla üretilebilirken, bazı maddelerin beslenme yoluyla dışarıdan alınması gerekir.
Yoğurt yapmak üzere süt mayalandığında içindeki protein ve vitaminlerin antioksidan özelliği yaklaşık 2 katına çıkar. Yapımı sırasında ısıtıldığında su kaybı sonucu protein içeriğinin yoğunluğu da artar. Özellikle süt proteini olarak bilinen kazein, güçlü bir antioksidandır.
Glutatyon, insan vücudunda doğal olarak yer alan bir antioksidan maddedir. Merkezi sinir sisteminde bulunan sinir hücrelerinde ve karaciğer hücrelerinde üretilen glutatyonun yapısını 3 temel aminoasit oluşturur. Glisin, L-sistein ve L-glutamat, glutatyon yapısındaki amino asitlerdir.
Stres durumunda katekolamin denilen kortizol, adrenalin, noradrenalin, büyüme hormonu (GH), endorfinler, prolaktin ve testosteron hormon düzeylerinde değişiklikler görülebilir (Balcıoğlu ve Savrun, 2001; Özata, 2012).
Birinci harekete geçen sistem, hipotalamustur ve hemen hormon salgılamaya başlar. Burada bilinen en önemli hormon kortizol ve betaendorfinlerdir.
Kortizol, vücutta böbrek üstü bezlerinde doğal olarak üretilen ve vücudun strese verdiği tepkiyi düzenleyen bir steroid hormonudur. Heyecan, korku ve stres yaşandığında kortizol hormonu vücuda uyum sağlamasından ötürü stres tepkisindeki rolü nedeniyle de stres hormonu olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri