Sürekli değişken oranlı şanzıman (CVT) (İngilizce: Continuously Variable Transmission), vites oranlarının sürekli değiştiği bir otomatik şanzımandır. CVT şanzımanlar sabit vites oranlarına sahip diğer mekanik şanzımanlardan farklıdır. "Sonsuz şanzıman" olarak da bilinir.
CVT veya Sürekli Değişken Şanzıman, sonsuz sayıda dişli oranında geçiş yapabilen otomatik, tek hızlı ve dişlisiz bir iletimdir. Bu farklı dişliler arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapma yeteneği, son derece yumuşak vites geçişleri ve olağanüstü yakıt ekonomisi gibi bir dizi avantaj sağlar.
CVT Şanzımanlar, farklı vites oranlarının hızla değiştirilmesine izin vererek daha yumuşak ve daha verimli sürüş sağlayan bir otomobil şanzıman türüdür. CVT, geleneksel otomatik ve manuel şanzımanlara kıyasla çeşitli avantajlar sunar. CVT Şanzımanların en önemli avantajı, geliştirilmiş yakıt verimliliğidir.
CVT Şanzıman Tam Otomatik mi Yarı Otomatik Mi? CVT şanzıman, çalışma prensibi olarak yarı otomatik ya da manuel değildir. Bunun için CVT şanzımanlar tam otomatik olarak adlandırılmaktadırlar.
Çeşitli uzman görüşlerine göre CVT ünitelerinin 150 -200 bin km veya daha az dayandığı iddia ediliyor. Bu bağlamda CVT şanzımanlar, geleneksel bir otomatik şanzıman kadar verimli olmasa da genelde manuel şanzımandan çok daha iyidir. Bununla beraber CVT ömrü, kullanıma bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir.
İlgili 25 soru bulundu
CVT şanzıman, akıcı ve verimli bir sürüş deneyimi isteyen sürücüler için mükemmel bir seçenektir. Ancak, CVT şanzımanlarının sınırlamaları da vardır. CVT şanzımanları belirli araçlarla uyumlu değildir, yedek parça bulmak zor olabilir ve CVT şanzıman diğer şanzımanlara göre daha hızlı yıpranabilir.
CVT şanzımanın kullanıldığı modeller arasında Honda Jazz, Honda City, Honda Civic, Nissan Micra, Nissan Pulsar, Subaru Forester, Subaru Impreza, Toyota Yaris, Toyota Corolla, Toyota Auris, Renault Koleos gibi araçlar var.
CVT şanzımanlarda auto hold veya yokuş kalkış desteği olur. Her ne kadar tork konverktör olsa da kayış sisteminden olsa gerek, diğer tork konverktörlü otomatik vitesler gibi rampada sabit kalmaz. Dik rampalarda geri kaçırma yapar.
CVT ŞANZIMANDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
CVT vitesli aracınız varsa özellikle yokuşta ve yük altındayken ani zorlamamak gerekir. Bu durum kasnakları birbirine bağlayan zincirin bozulmasına veya kopmasına sebep olur. Ayrıca Şanzıman yağını üretici firmanın önerdiği yıl veya periyotlarda titizlikle değiştirmek gerekir.
CVT şanzıman sıklıkla Japon otomobil üreticileri tarafından tercih edilir. Honda'nın Jazz, City ve Civic 2017 ve üzeri modelleri CVT şanzıman kullanıyor. Yine ayrı bir Japon üreticisi olan Nissan'ın Micra, benzinli Juke, benzinli Pulsar, Qashqai ve X-Trail gibi çok tercih edilen modellerinde CVT şanzıman yer alıyor.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
Continuously Variable Transmission ya da Türkçe ismi ile Sürekli Değişken Şanzıman (CVT), Honda'nın çevre dostu teknolojilerinden sadece biridir.
Tam Otomatik Vitesler
Diğer şanzıman türlerine oranla daha uzun ömürlü, daha ucuz bakım ve onarım maliyetlerine sahip, halen geliştirilmeye devam edilen eski bir teknolojidir. Vites geçişleri kullanıcının minumum seviyede hissedeceği biçimde hızlıdır. Diğer şanzıman türlerine göre daha fazla yakıt tüketimine sahiptir.
Sürekli Değişken: Ölçülebilen ve tartılabilen değerleri içeren değişkenlerdir. Örneğin, uzunluk, ağırlık, yaş, alan, güç, zeka düzeyi, sıcaklık, basınç, hız…
Corolla cvt şanzıman 7 vitestir.
EDC Şanzıman, debriyaj pedalına olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir tür otomatik çift kuru debriyaj şanzımandır. Tek ve çift dişliler için iki giriş miline bölünmüş iki ayrı kavrama kullanır. Bu, araç hızlanırken ve yavaşlarken şanzımanın vitesler arasında geçiş yapmasına olanak tanır.
Sadece MMT/MM (ve muadili diğer markalarda, çift kavrama dahil) şanzımanlarda boşa almak gerekiyor, AT denen otomatik şanzımanla CVT denen otomatik şanzıman kavramaları Her İkiside Tork Konvertörlü olduğundan boşa alma zorunluluğu yok.
Bu da sonsuz vites anlamına geliyor.
Ama yine de genel bir cevap verirsek fikir vermesi açısından 60 ile 90 bin kilometreler arasında pek çok markada bakım kılavuzlarında değişim gösteriliyor.
Aracı park ederken yükü şanzımandan almak için, vitesi N ye alın el frenini çekin ayak frenini bırakın yük el frenine binsin, daha sonra ayak freni ve mandala basarak vites kolunu p ye alın.
Senkromeç tamir edilmezse araçta sürekli viteslere geçişte problem olur. Geçişlerde hem sürücü hem de araç zorlanır. Vites sistemi düzgün çalışmazsa sürücünün dikkati dağılabilir ve sürüş güvenliği tehlikeye düşebilir.
Gelin yarı otomatik vites ve tam otomatik vites araçları arasındaki farklara kısaca göz atalım... · Yarı otomatik vitesli araçlar yokuş ve rampalarda hafif geri kaydırma yapabilir.
Genellikle, Honda Civic CVT şanzıman yağı, her 40.000 km'de bir veya 2 yılda bir değiştirilmesi önerilir.
CASTROL ATF TYPE H
ATF Type H , Honda Ultra ATF II, ATF Z-1 ve HMMF istenen Honda CVT lerde ve otomatik şanzımanlarda kullanımı tavsiye edilen kısmi sentetik bir üründür.
Otomatik Viteste “L” Harfinin Fonksiyonu Nedir? Otomatik vites l harfi İngilizce “Low” kelimesini simgelemektedir. Bu da düşük ya da ağır devir anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri