İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri al makta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenir.
Herhangi bir kurumdan emekli olanlar, yaşlılık aylığı alanlar, iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara bayram ikramiyesi ödemesi yapılmaktadır.
Hayır, sürekli iş göremezlik gelirini SGK'lı olarak çalışssanız da çalışmasanız da alırsınız. Sadece emekli olduğunuzda, o tarihte çok olan maaşınız hangisi ise onu tümden, az olanı yarımdan almaya devam edersiniz. Uzun lafın kısası, herhangi bir yerde çalışmaya devam edebilirsiniz, maaşınız kesilmez.
Şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödenir.
İkramiyeler direkt olarak bankaya emekli olan kişinin emekli maaşını aldığı hesabına yatırılmaktadır. Bayram İkramiyesi Kimlere Verilir? En başında da belirttiğimiz gibi bayram ikramiyeleri emeklilere, malulen emekli olanlara, dul ve yetim aylığı alanlara verilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Sosyal medya üzerinde dolaşan iddialarda gençlere açık kapı üzerinden başvuru yapmaları durumunda 1000 TL'lik bayram harçlığı verileceği iddia edildi. Ancak bu iddialar doğru değil. Bayram ikramiyesi sadece emeklilere verilen bir uygulamadır.
KİMLERE BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDENİR? Ödemenin yapılacağı tarihte, emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenir.
Bayram harçlığı müjdesini veren Aile Bakanlığı, ödemelerin PTT şubelerinden yapılacağını açıklamıştır. Başvuru yapan asgari ücretli ve emekliler, bayram öncesinde 2.500 TL nakit destek ödemesini PTT üzerinden alabileceklerdir. Ancak, ödeme almak için T.C. kimlik kartı ile birlikte PTT şubelerine gitmek gerekmektedir.
BAYRAM İKRAMİYESİ KİMLERE ÖDENECEK? Ödemenin yapılacağı tarihte Kurumumuzdan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenir.
2018 yılında Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında bin TL olarak ödenmeye başlanan bayram ikramiyesi uygulaması 2021 yılında bin 100 TL' ye yükseltildi. Yeni düzenleme ile ise bayram ikramiyesi tutarı yüzde 82 artışla 2 bin TL'ye yükseltildi.
2023 rapor parası ne kadar oldu? Asgari ücretliler 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223,4 Lira, yatarak tedavide de 167,6 lira günlük rapor parası alacak. Asgari ücretliler 2022 yılı için ayakta tedavide günlük 144.5 lira, yatarak tedavide de 108.42 lira günlük rapor parası alıyordu.
*İş kazası veya meslek hastalığı geçirmesi sonucu meslekte kazanma gücünü %100 yitiren işçiye sürekli tam iş göremezlik geliri bağlanır ve işçinin aylık kazancının %70'i oranında hesaplanır. Ancak işçi başkasının bakımına muhtaç ise bu gelir aylık kazancının %100'ü oranında hesaplanır.
Sürekli İş Göremezlik Ödeneği : İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre sürekli iş göremezlik geliri, kısa vadeli sigorta kollarında sağlanan bir tahsis çeşididir(1). İş kazası veya meslek hastalığına bağlı olarak sürekli iş göremez duruma düştüğü tespit edilen sigortalılara bağlanır.
Sürekli iş göremezlik geliri alan bir kişinin herhangi işte çalışması durumunda geliri kesilmemektedir. Sürekli iş göremezlik geliri alan kişi tekrar çalışabilmekte ve bu almakta olduğu geliri de almaya devam etmektedir.
Sigorta şirketleri bakımından Genel Şartlarda yer alan düzenleme, geçici iş göremezlik tazminatı bakımından sorumluluğun Sosyal Güvenlik Kurumu'na ait olduğu hususunda gerekçe oluşturur duruma gelmiştir.
TC kimlik no ve şifre ile e-devlet girişi yaparak başvuru işlemlerinizi yapabilir Ya da doğrudan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı SYDV'ler aracılığı ile başvuru gerçekleştirebilirsiniz.
Öğrencilerin bu destek ödemesinden faydalanabilmeleri için tek yapmaları gereken, PTT şubelerine T.C. kimlik kartları ile başvuruda bulunmak. Başvuru sonrası ödemeler hemen yapılabilecek. Ancak öğrencilerin dikkat etmesi gereken nokta, ödeme almak için başvurularının son başvuru tarihine kadar yapılması gerekiyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihtiyaç sahibi herkese 2750 TL'lik bayram yardımı sağlıyor. PTT'den T.C kimlik no ile ödemeler yapılıyor. 18 yaşından büyük herkes bayram yardımı almak için aile Bakanlığı'na başvuru yapabiliyor.
Başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda yardım süresi, ihtiyaç durumuna göre belirlenecektir. Yardımdan yararlanacak anneler, destek ödemelerini 2.059 TL ile 3.700 TL arasında değişen miktarlarda alabileceklerdir.
Başvuruda bulunmak isteyenler, en yakın PTT şubesine giderek başvuru formunu doldurabilirler. Örneğin, 2023 yılı için bayram harçlığı olarak belirlenen tutar 2000 TL olarak duyurulmuştur. Ancak, her yıl bu tutarın değişebileceğini unutmamak gerekir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın aile, eğitim, sağlık, engelli ve eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit ödemeleri artık kolay ihtiyaç sahiplerine ulaşacak. Proje Haziran ayında başlayacak ve ödemelerin tamamı PTT KART ile alınabilecek.
Aylık başlangıç tarihi 30 Nisan'dan önce olan EYT'lilerin bayram ikramiyelerini alacağı tarih açıklandı. EYT kapsamında emekli olanların hesaplarına bayram ikramiyeleri bugün yatırılmaya başlandı.
Dul ve yeti aylıklarına da yüzde 82 oranında zam yansıması yapılacak. Yüzde 75 ölüm aylığı alan veya Nisan ayında bu ödeme bağlanacak olanlar toplamda 3 bin TL ikramiye ödemesinden faydalanırken bu ödeme aylık oranı yüzde 50 olanlara ise 2.000, yüzde 25 olanlara ise 1.000 TL ödeme yapılacaktır.
Ara dönemde 1100 TL uygulanan bayram ikramiyesi yüzde 82 artışla 2000 TL düzeyine çıkarıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri