Yarım Debriyaj Araca Zarar Verir mi? Sürücü eğitimlerinde dahi yer alan bu yöntemin kanıtlanmış bir zararı bulunmuyor.
Yarım debriyaj tekniği en basit tekniktir ve garantidir stop ettirme ihtimaliniz düşüktür. Bunu sürekli kullanmak araca zarar vermez ama debriyaj balatasını daha erken bitirir.
Ayaklarını debriyajda sürekli tutanlar ise debriyaj balatasını volan ve baskı arasında sürtünerek dönmesine neden olur. Aşırı ısınan debriyaj balatasının yanık kokusu etrafa yayılır.
Siz hareket halinde vites değiştirirken (yarım debriyaj ile) baskı balata ve motor hala birbirine değmektedir. Buda sizin aracınızın dişlilerine zarar verir uzun vadede. Ayrıca balatalara zarar verir.
Yarım debriyaj yapmak için devir saatini ve aracın hissiyatını tartmanız gerekmektedir. Araç titrerse sol ayağı sabit biçimde oynatmadan belirli bir ayarda tutarken frende olan sağ ayağı frenden çekerek gaza basmak gerekir. Buna yarım debriyaj denilir.
İlgili 37 soru bulundu
ve yokuş yukarı araç çekmiyorsa ikinci viteste gitsin diye sürekli debriyaja basıp çekmek ya da yarım debriyaj gitmek işte bu yapılmaması gerekendir. araç yokuş yukarı çıkmıyorsa 1. vitese almak gereklidir. bu debriyajın ömründen yer ama yarım debriyaj gitmekten 100 kat daha uzun ömürlü bir iştir.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Sarsıntısız vitese yetişmek mümkün değil. Çözümü ise vites değişiminden sonra aracı sıfırdan kaldırırmışçasına önce gaza basıp sonra debriyajı bırakmak. Normal koşullarda debriyaja basınca devir anında düşmez, kısa bir süre daha yukarıda kalır, o aralıkta vitesi değiştirirsiniz.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil. Kazaların çoğu bu yüzden olur. Debriyaja bas, vites değiştir, tekrar gaza bas, vs aracın kısmi kontrölünü kaybettirir, virajda buzlanma yada su varsa, tekerleri kayma eğilimine sokar.
Debriyaja basıp gazı kestiğinde motorun devri kendiğinden düşüyor ve üst vitesin devrine geliyor. Yani vites yükseltirken anlık gaz kesmek, vitesi düşürürken anlık gaz vermek gerek. Fren den önce debriyaja basarsan arka fren kitlemesi daha kolay olur, buda iyi bişey değil :) durmaya yakın debriyaj basmak daha mantıklı.
Öte yandan motorda üretilen itiş gücünü tekerleklere kademeli bir şekilde ulaştırabilmek için de debriyaj pedalını kullanmak gerekiyor. Ancak ayağınız debriyaj pedalına sonuna kadar basılıyken gaz verdiğinizde aracınız ilerlemez.
Yarım debriyaj genelde motoru yokuşta kaldırırken veya arabayı kullanılır zararı olsa kullanılmazdı heralde sürücü kurslarında bile öğretiliyor yarım debriyaj zararı yoktur.
Yarım debriyajla kalkar. Yarım debriyajda şudur. Her aracın debriyajının kavrama noktası vardır. Yokuşta beklerken bir ayağınız frendeyken diğer ayağınızla debriyaja sonuna kadar basıp daha sonra o kavrama noktası dediğimiz noktaya kadar ayağınızı kaldırıp diğer ayağınızıda frenden çekerseniz araç kesinlikle kaymaz.
Yani evet, düz yolda hiç gaza basmadan sadece debriyajdan ayağı çekerek yavaşça ilerlemek mümkün.
Debriyajı çektiğinde tekerlekle motor ayrılır. Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir. 3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Aracınızı hareket ettirebilmek için öncelikle aracınız debriyaj pedalına basılı olması ve araç 1. viteste iken sol ayağınızı basılı olan debriyaj pedalından yavaş yavaş çekerken, sağ ayağınızla da aynı anda gaz pedalına yavaş yavaş basmaya başlamanız gerekmektedir.
Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir. Ayrıca aracın kalkışı ve vitesteyken basılınca durmasını sağlar. Araç kalkerken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır.
Yavaşlarken debriyaja basılmaz, aksine araç hızlanabilir.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır.
Debriyaj + fren yapınca fren mesafesi kısalıyor. Yavaşlarken de sadece fren yapmak yeterli. Debriyaj sadece vites değiştirmek için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri