Eşek, deve si ile ünlüdür mardin.
Mardin denilince akla gelen meşhur yemeklerin başında sembusek, ikbebet, kibe (işkembe dolması), kaburga dolması, soğan kebabı, dobo, zingil ve irok (Mardin usulü içli köfte) gelmektedir.
Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir. Gümüş işlemeciliği Midyat ilçesinde de yapılmaktadır.
Mırra. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hemen hemen her ilde bulabiliyor olsak da mırra denilince akıllara ilk Mardin geliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Mardin adı Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçmektedir. Kelimenin kökeni hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı görüşlere göre Mardin kelimesi, savaşçı bir kavim olan ve Ardeşir tarafından 3. yüzyılda buraya yerleştirilen Mardelerden gelmektedir.
Mardin, Türkiye'nin yedi bölgesinden birisi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Mardin bu bölgenin ise Dicle Bölümü'nde bulunmaktadır.
Meyve üretiminde üzüm başta gelir. Ceviz, nar, antepfıstığı da yetişir. Mardin'e üzüm diyarı diyenler vardır. 150 bin tonu geçen üzüm istihsali ile Türkiye'de dördüncü sıradadır.
Mardin Babil Hayalet Badem Şekeri 500 gr Mardin'den kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz sıradaki hediyelik Mardin'e has mavi badem şekeri. Mardin badem şekeri, sadece Mardin yöresine özgü mavi renkliolan badem şekerine bu rengi veren Lahor ağacından elde edilen kök boyadır.
Türkiye'deki en büyük aşiretlerden birisi yaklaşık 200 bin nüfusa sahip Kikan aşireti. Kürtçe'de 'keke'den gelen Kikan, "iki kardeş" anlamına geliyor.
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
Saltukhan Kahve Meşhur Mardin Dövülmüş Menengiç Kahvesi.
Telkarisi, kahvesi, sabun çeşitleri, bakır eşyaları ile Mardin seyahatinizi hatırlatacak harika hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Tarih boyunca Süryaniler için önemli bir merkez olan Mardin'de; Süryani kahvesi, Süryani çöreği, Süryani şarabı, Süryani çayı ve daha pek çok Süryani ürünü hediye olarak alınabilir.
Mersin, Türkiye'nin Mersin ilinin merkezi olan şehirdir. Mersin Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir liman kentidir.
Alçak kesimlerde ve nehir vadilerinde meyve bahçeleri önemli bir yer kaplar. Bunun dışında yüksek kısımlarda küçükbaş hayvancılık yapılır. Mardin şehir merkezi ve ÖDA'nın güneydoğusundaki Mor Gabriel Manastırı birçok turistin ziyaret ettiği önemli bir cazibe merkezidir.
MİDYAT MUTFAĞI
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
Mardin'in en önemli turistik yerlerinden biri, tarihi Midyat bölgesidir. Midyat, eski taş evleri, dar sokakları, geleneksel dokumacılığı ve takı işçiliği ile ünlüdür. Diğer turistik yerler arasında Mardin Kalesi, Dara Antik Kenti, Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Sabancı Kent Müzesi ve Hasankeyf yer almaktadır.
Mardin Kürt Nüfusu
Büyükşehir statüsünde olan Mardin'in büyük çoğunluğu Kürt'tür.838.778 olan nüfusun %70'lik bir kısmı Kürtlerden oluşmaktadır. Geri kalan %30′luk büyük kısmını ise Arap ve az sayıda Süryani nüfus oluşturur. Şanlıurfa ve Siirt'ten sonra 3. büyük Arap nüfusun olduğu yer Mardin'dir.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Tabağın içeriğinde mardin kebabı, kaburga dolması, senbusek, mardin içli köftesi (diğer adı ikbebet), halep tava ve etli ekmek vardı. Konumunu buraya bırakıyorum.
Mardin ili genel nüfusuna baktığımızda Kürt nüfusunun çoğunlukta olduğu bir şehirdir. Ancak Kürt nüfusu kadar Arap nüfusu da kentte en az Kürt nüfusu kadar etkindir. En önemli iki yerleşim olan Mardin Merkez ve Midyat ilçesi Arap nüfusunun çoğunlukta olduğu yerlerdir.
İlk Artuklu, Döger Türkmen boyu aşireti, Selçukluların Malazgirt zaferinden sonra, 1073 yılında Anadolu'ya gelerek Selçuklu Melikşah'ın komutasında hizmet görmeye başladı. Artuklular daha sonra Mardin'e yerleşerek Mardin'de küçük bir krallık (melik) kurdular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri