TMK m. 175'e göre süresiz nafakaya hükmedilebilmesi için nafaka talep eden eşin, boşanmada daha kusurlu olmaması yeterlidir. Diğer bir deyişle, eşit kusurlu, daha az kusurlu veya kusursuz olan eş, diğer şartları da sağlaması durumunda süresiz nafaka talep edebilecektir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Süresiz nafakanın şartları
Boşanma gerçekleşmiş olmalıdır. Nafaka talep eden eşin kusurunun boşanmada daha ağır olmaması gerekir. Nafaka talep eden eşin, boşanma sonrasında kendi geçimini sağlayamaması gerekir. Nafaka talep eden eşin, boşanma öncesindeki yaşam standardını devam ettirmesi gerekir.
Avukat Kerem Olcayto milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Nafaka ödeyen kişiler nafaka ödemelerinin ne zaman biteceğini merak etmektedirler. Nafaka süresi Türk Medeni Kanunu ile düzenlenmiştir. Nafaka süresine ne kadar süre evli kalındığının etkisi yoktur. 1 yıl ya da daha az süre evli kalan kişilerde süresiz nafaka hakkına sahip olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
6000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir? Boşanma davalarında nafaka veren kişinin maaşı, 6000 TL ise burada vermesi gereken nafaka 1500 TL'dir.
Yoksulluk nafakası, iki ay evli kalan eşler için de otuz yıl evli kalan eşler için de süresiz olarak bağlanmaktadır. Tedbir nafakası boşanma davası açılırken talep edilen bir nafaka türüdür, bu nedenle boşanma davası kesinleşince son bulacaktır.
Ödenmezse ne olur? Öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılacaktır. İcra takibi başlatılmasından sonra borçlu nafakayı halen ödemez ise hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilecektir. Nafakanın ödenmemesi halinde borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi kararı verilecektir.
Aileleri parçalayan, kadınları gayrımeşru ilişkiye ve kayıtdışı istihdama iten, boşandıktan sonra erkeklere ikinci kez evlenebilmeyi zorlaştıran süresiz nafaka uygulamasının yasalaştığı 1988 yılında TBMM çatısı altında tarihi nitelikte itirazların yükseldiği belirlendi.
Nafaka, 1988 yılına kadar en fazla bir yıl süreyle ödeniyordu. 1988'de yapılan değişiklikle 1 yıl olan nafaka süresi, süresiz hale çevrilmiş, aynı “süresizlik” yürürlükteki Türk Medeni Kanunu md 175 ile halen devam etmektedir. Yoksulluk nafakası, boşanma ile yoksulluğa düşecek tarafa ödenir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Yoksulluk nafakası, boşanmadan dolayı yoksulluğa düşecek olan eşin diğer eşten kusuru daha az olması koşuluyla talep ettiği nafakadır. Yoksulluk nafakası süresizdir. Boşanma davası açarken talep edileceği gibi, boşanma davası kesinleştikten sonra da 'ilk kez' istemesi koşuluyla yoksulluk nafakası talep edilebilir.
Medeni Kanun'da eşlerin nafaka alabilmeleri için evlenmemiş olması şartına dair bir hüküm vardır. Nafaka hakkı olan taraf evlenirse nafaka kesilir. Ayrıca evlilik dışı bir ilişki varsa ve karşı taraf bunu ispatlayabilirse nafaka kesilir.
Anlaşmalı boşanma sözleşmesinde eş, bu nafakanın talebinde bulunmadığına dair bir madde belirtiyorsa bu nafaka talebinden feragat etmiş sayılmaktadır. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davasında bu nafaka talebinden feragat eden eş, anlaşmalı boşanma sonrası yeniden dava açarak yeniden nafaka talebinde bulunamayacaktır.
Eşit Gelir Durumu: Çalışan bir kadın, nafaka talebinde bulunurken, eşit veya daha yüksek bir gelire sahip olduğunda nafaka alma hakkı sınırlanabilir. Nafaka, ekonomik güçsüzlük içinde olan tarafa maddi destek sağlamak için ödenir.
Eğer bu takibe rağmen nafaka gerekli sürede ödenmezse, takibin yapıldığı yerdeki icra mahkemesine şikayette bulunulmalıdır. Şikayet süresi fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıldır.
Görüldüğü üzere ilgili kanun maddesinde eşin maddi gücü doğrultusunda yoksulluk nafakası ödemesine karar verilebileceği belirtilmiştir. Ancak erkeğin işsiz olması somut davada, diğer şartlarında mevcut bulunması kaydıyla, yoksulluk nafakasına hükmedilmesine engel değildir.
Nafaka alacağı her gün doğar ve işlemeye başlar. Ancak hakimin kararı ile ödenebilir hale gelir. Nafaka muaccel olmadıkça faiz uygulanamaz.
Yoksulluk nafakası talep eden eşin, boşanmada daha az kusurlu veya kusursuz olması gerekmektedir. Talepte bulunan eşin daha kusurlu olması halinde lehine nafakaya hükmedilmesi mümkün değildir.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Yoksulluk Nafakasının sonradan talep edilebilmesi için boşanmadan itibaren 1 yıl içerisinde zamanaşımına uğramadan dava açılması gereklidir.
Nafakanın iki temel unsuru vardır bunlardan biri yoksulluğa düşme tehlikesi diğeriyse nafaka ödeyecek tarafın nafaka talep eden taraftan daha kusurlu olmasıdır. 2023 Yılı asgari ücretli ne kadar nafaka öder sorusuna cevap olarak çok olağandışı haller haricinde aylık 900 TL diyebilmemiz mümkündür.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Üniversite öğrencisi çocuk, reşit olduktan sonra yani 18 yaşını doldurduktan sonra üniversite eğitimine devam ediyorsa ve hali hazırda aldığı iştirak nafakası da sona ermiş ise çocuğun açacağı ayrı bir dava ile yardım nafakası talep edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri