Sürgülü vana milin saat yönünde veya saat yönünün tersine döndürülerek hareket ettirilmesi ile çalışır. Vana mili döndürülürken, sürgü milin dişli kısmında yukarı veya aşağı doğru hareket eder.
Sürgülü vana olarak da isimlendirilen gate vana, akışkan geçişini dik yönde açılıp kapanabilen bir sürgü ile yapar. Sürgü modeli tek parçalı veya çok parçalı olabilir. Bu vananın çalışma prensibi iki sızdırmazlık halkası arasındaki geçişi sağlamak üzeredir. Sürgü yukarı yönde açıldığında akışkan geçiş yapmaya başlar.
Sürgülü Vanalar; Sürgü adı verilen klapenin düşey düzlemde sonsuz vidalı mil sayesinde hareket etmesi ile akışkana yol verip, akışı durduran vanadır. Tam açık veya tam kapalı olarak çalışmaları sürgülü vana kullanımı tercih edilir.
Bu vanalar akışkan geçişini, akışa dik bir bıçak (sürgü) ile kestikleri için isimleri bıçaklı vanadır. Bu bıçak iki sızdırmazlık halkası arasında dikey olarak kapatılıp, açılarak çalışır. Tam açık veya tam kapalı olarak çalışmaları tercih edilir. Hassas akış kontrolü için uygun değillerdir.
Sürgülü valfler: Sürgü adı verilen klapenin düşey düzlemde sonsuz vidalı mil sayesinde hareket etmesi ile akışkana yol verip, akışı durduran vana çeşidine sürgülü valf denmektedir. Tam açık veya tam kapalı olarak çalışmaları nedeniyle sürgülü valf tercih edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Valfler,hidrolik sistemlerdeki sıvının basıncını, yönünü ve debisini kontrol eder. Hidrolik sistemlerde akışkanın basıncını ayarlamak, yolunu açıp kapamak, yönünü kontrol etmek için kullanılan devre elemanlarıdır. Hidrolik sisteme gönderilen basınç oranı valfler yardımı ile ayarlanır.
Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin. Kelebek vana kapalıysa, kol mile paralel olmalıdır. Açıksa, yatay olacaktır. Bir kelebek vana takarken, gövdeyi diğer boru elemanlarının üzerinde tuttuğunuzdan emin olun.
İğne vanalar; bazen plunger vana olarak da adlandırılıyor; mühendislerin basıncı ve debiyi hassas bir şekilde kontrol edip yönetebilmesini sağlamaktadır. İğne vanalar debi veya basınç düzenlemesinin gerekli olduğu birçok farklı uygulamada kullanılmaktadır.
2 Yollu Vana Nedir? 2 yollu vanalar aktüatör bağlantılı kullanılır. Sistemdeki kollektörün giriş hattına ya da dönüş hattına bağlanarak sistem kontrolünü tek bir noktadan yapan ve eş ısıdaki suyun gönderilmesi amacıyla kullanılan bileşendir.
Metal Yataklı Sürgülü Vana (F4)
Metal Yataklı Sürgülü Vana, metal sürgünün akış yönüne dik eksende kumanda milinin çok türlü çevrilmesiyle çalışır. Vana her açıldığında, sıvı sızdırmazlık yüzeyinin temizler. EPDM kauçuk kaplı demir sürgü, yüzde yüz sızdırmazlık sağlar.
Elastomer Sitli Sürgülü vanalar, akışkan geçişini, iki sızdırmazlık halkası arasında, geçiş yönüne dik olarak kayan bir diskle (sürgü ile) kapatıp açarak görevlerini yerine getirirler. Vana düz bir yüzey, disk veya sürgü ile kapanır ve akışı keser. Sürgü tek parça olabileceği gibi, çok parçalı da olabilir.
Glob vanaların çalışma prensibi genel olarak, akışkanın hareketine dik bir şekilde hareket eden bir diskin, vana gövdesi içerisindeki yatağa oturmasıyla akışın kesilmesi ya da tersine hareketle akışın serbest kalmasına dayanır. Bu sistem yüzde yüz sızdırmazlığı da mümkün kılar.
Gate vanalar genellikle tamamen açık veya tamamen kapalı konumlarda kullanılan kesme vanalarıdır. Akış kontrolü amacıyla kullanılmazlar. Gate vanalar tamamen açık olduğunda minimum basınç düşüşünü sağlar, tamamen kapalı olduğu konumda ise tam sızdırmazlık sağlar.
Kelebek vana, nispeten basit bir yapıya sahip bir kapatma vanasıdır. Kapalı pozisyonda iken disk vananın geçiş alanını kapatır, açık pozisyonda ise disk akışa izin vermek için döner. Çeyrek dönüş ile tamamen açık bir vana tam kapalı konuma veya tam tersi şekle getirilebilir.
Hücre Tekeri (Rotary Vana) çeşitli granül veya toz malzemenin silolardan akışını kontrol etmeye yarayan iletim sistemi ekipmanıdır. Yer çekimi, basınç veya vakum yöntemi ile çalışırlar.
Vimpo konik vanalar, aşınmaya mukavim vanalardır. Genelde pnömatik gönderici gibi basınçlı kapların girişlerinde kullanılırlar. Bulundukları kapta basınç arttıkça, kapatma ve sızdırmazlık iyileşir, bu yüzden yüksek basınç ve aşınmada en verimli vana çeşididir.
Plug vana, küresel vananın performans sağlayamadığı uygulamalarda çözüm olarak kullanılmaktadır. Plug vanaların çeyrek dönüşlü çalışma prensibi vardır. Plug vanalar, küresel vanalar ile benzerlik göstermektedir. Aralarındaki en önemli fark, plug vanalarda açma-kapama mekanizmasının konik yapıdaki bir plug olmasıdır.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Su vanası sağ tarafa doğru, yani saat hareket yönüne doğru çevrilerek kapatılır.
Birinci yol, solenoidin (2 kablolu siyah silindir) saat yönünün tersine 1/4 ila 1/2 tur çevrilmesidir. Vanayı kapatmak için solenoidi valf üzerine oturana kadar saat yönünde çevirin. İkinci yol ise açma vidasını aynı şekilde kullanıp vidayı yeterince gevşeterek hava çıkarmaktır (1/4 ila 1/2 tur).
Şiber vana su tedarik sistemleri için en yaygın olarak kullanılan parçalar arasında yer alır. Doğrusal hareket izolasyon valfini temsil eder ve akışı durdurma ya da devam ettirme işlevine sahiptir. "Şiber vana nedir?" sorusuna, su akışının kontrol edilmesini sağlayan bir aparat, olarak cevap verilebilir.
Stop Vana Nedir? Boru içinde bir noktadan diğer noktaya taşınan akışkanı ayarlamaya, durdurmaya ve akış yönünü değiştirmeye yarayan musluk benzeri aygıtlara stop vana denir.
Kazara veya kasıtlı açılmayı veya kapanmayı önlemek için hemen hemen her tür vana kilitlenebilir. Bununla birlikte, kol tipi kulplu vanalar daha güvenli kilitleme kontrolü sağlar. Kilitleme vanaları, sapın dönüşünü durdurmak için bir kilidin geçebileceği hizalama deliklerine sahiptirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri