Sürrealizm. 1920-1930 yılları arasında egemen olmuş bir edebiyat akımıdır. Türkçede «Gerçeküstücülük» sözcüğüyle de adlandırılır. Sürrealizmin türediği «sürreel» sözcüğü; gerçek ötesi, gerçeküstü, gerçek dışı anlamlarına gelmektedir.
Temelini, akılcılığı yadsıyan ve karşı-sanat için çalışan ilk dadaistlerin eserlerinden alır. Sürrealizm, aklın kontrolünden kaçan şuur akışının, rastlantıya bağlı ruh durumlarının, düzensiz hayallerin ve rüyaların sanata aktarılmaya çalışıldığı bir edebiyat akımıdır.
Sürealizm sanat akımı Realizm, Natüralizm ve Parnasizm akımlarına tepki olarak doğmuştur. Gerçek üstücülük, 1924 yılında şair ANDRE BRETON tarafından Sürrealist Manifestosu ile ortaya atılmış, tüm sanat dallarını kapsamıştır.
Sürrealizm (gerçeküstücülük), sanat ve edebiyatta geleneksel normları reddederek bilinçaltının ve hayal gücünün keşfine odaklanan bir akımdır. Bu akım; gerçeküstü imgeler, absürt durumlar ve mantıksal çelişkiler kullanarak izleyicileri ve okuyucuları etkilemeyi hedefler.
Sürrealizm ya da bir diğer adıyla gerçeküstücülük; aklın, her türlü gelenek ve alışkanlıkların denetiminden sıyrılarak, kabul gören gerçekle bağın kesilmesini ve bu gerçek yerine kişinin, kendince bir gerçek yaratma amacı gütmesini savunan bir sanat ve edebiyat akımıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Akımın ilk bildirisi, Dr. Andre Breton tarafından 1924'te «Le Premier Menifeste du Surrealisme» başlığıyla yayımlanmıştır. Breton, ikinci bildiriyi de 1930'da «Le Second Manifeste du Surrealisme» başlığı ile yayımlamıştır. Sürrealizmin kendini en yoğun biçimde gösterdiği edebî tür şiirdir.
André Breton, 1919'da Louis Aragon ve Philippe Soupault ile birlikte bir dergi çıkardı ve bu dergi, sürrealizm hareketinin ilk tohumlarını attı. Ardından 1920 yılında dadaizm akımının kurucusu Tristan Tzara ile birlikte çalışmaya başladı.
Sürrealizm akımının başlıca temsilcileri için Salvador Dali, Rene Magritte, Joan Miró, Pablo Picasso, Frida Kahlo, Marc Chagall, Paul Eluard, Pierre Reverdy, Philippe Soupault, Louis Aragon, Rene Char, Benjamin Perret ve Robert Desnos sayılabilir.
3.Sürrealizm ve Sürrealist Mobilya
"Sürrealizm" terimini ilk kez 1917 yılında şair, yazar ve sanat eleştirmeni Guillaume Apollinaire'in kullanmasına rağmen Sürrealist hareket, Fransız şair ve eleştirmen André Breton'un Paris'te Sürrealist Manifestosu'nu yayınladığı 15 Ekim 1924'e kadar resmiyet kazanmamıştır.
20. yüzyıl başlarında Fransa'da ortaya çıkan, zamanla diğer ülkelerin sanat ve edebiyatlarında da etkisini gösteren, sanatta bilinçaltını işlemeye yönelen, gerçeğin tekilliğini, aklın kısıtlayıcılığını, moral ya da estetik ön kabulleri, yerleşik verileri reddeden sanat akımıdır.
Bu akım ilk defa Fransa'da ortaya çıkmıştır. Bu akımın ortaya çıkmasında Dadaizm akımının etkisi büyüktür. Akımın kuruculuğunu ise Andre Breton yapmıştır. Andrea Breton 1924 yılında bir manifesto yayınlamış ve bu manifesto ile Sürrealizm ilkelerini tüm insanlığa anlatmıştır.
1916'da ortaya çıkan Dadaizm sanat akımı 1923'te sona ererken aynı zamanda 1924 yılında sahneye çıkacak olan Sürrealizm sanat akımına da öncülük eder.
Sürrealizm akımı kısaca; gerçek dışı anlamında değil aksine gerçeğin insandaki iz düşümü şeklinde bir yaklaşımdır. Türk edebiyatındaki temsilcileri ise Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat Horozcu, Melih Cevdet Anday'dır.
*Sürrealistler, mizah ve alaya büyük önem verirler; dolayısıyla sanatlarında alaycıdırlar. *Sürrealistlerde dikkati çeken bir başka husus, çocukluğa dönüş, çocukluk dönemine özlemdir. *Sürrealistler, başta realizm ve natüralizm olmak üzere pek çok akıma ve onların estetik görüşlerine karşı çıkmışlardır.
Böylece Sigmund Freud'un psikanaliz kuramları takip eden bazı sanatçılar 1924 yılında bir manifesto yazarak sürrealizm akımını ortaya çıkmasını sağlamışlardır.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech veya kısaca Salvador Dalí (11 Mayıs 1904 - 23 Ocak 1989), Katalan sürrealist ressam.
İkonik bıyıkları ve başarılı tabloları ile tanıdığımız Salvador Dali'nin hayatını merak edenleri böyle alalım! Katalan kökenli sürrealist ressam Salvador Dali, 11 Mayıs 1904'te dünyaya geldi. Ressam, gerçeküstü bakış açısının hakim olduğu tablolarıyla ünlendi.
Sürrealizm (Gerçeküstücülük), sürrealist ressamların gerçekte olmayan unsurlar ve düşünceler kullanarak, kendi hayal güçleriyle oluşturdukları eserlerdir. Bu eserler ile düşüncelerini, duygularını ve hayal güçlerini yansıtırlar. Çevrelerindeki gelişmelere karşı, bu yolla cevap verirler.
Sürrealizm kelimesini Türkçeye “Gerçeküstü akımı” olarak çevirebiliriz. Bu akım, Empresyonizm, Kübizm, Fovizm gibi teknik planda devrimler çerçevesine uyan ekollere doğrudan doğruya “duygu” sistemine önem veren, onunla var olan bir akım olarak niteleyebiliriz.
I. Dünya savaşı sonrası yaşadıklarına tepki olarak sanatçılar bilinç altının düşsel dünyasına yönelmişler, nesneleri kendi doğal ortamlarından çıkararak düşsel bir ortama taşıdılar.Sürrealizmin ilk örnekleri 1500 lü yıllarda Flaman ressam Bosch'un resimlerinde görülür. Şair Andre Breton ilk temsilcilerindendir.
André Breton (d. 19 Şubat 1896 – ö. 28 Eylül 1966), Fransız yazar, şair, ve gerçeküstücü kuramcı, Gerçeküstücülüğün babası olarak tanınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri