Aslında Asur ve
Süryaniler çoğunlukla Hristiyan olup Doğu ve Batı Süryani Ritine bağlıdır. TDV İslâm Ansiklopedisi'ne göre aynı halkın monofizit inancına sahip olanlarına Süryânî, Nestorius'un görüşlerini kabul edenlere Nestûrî veya Âsûrî, Nestûrî olup sonrasında Roma Katolik Kilisesi'ne bağlananlara da Keldânî denilmektedir.
Süryaniler Mezopotamya'da yaşamlarını sürdüren ve aralarında Aramice dilini konuşan, Hıristiyan dinine mensup bir halk olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımlama Süryani kimliğinin dinsel bir temele dayanmasından kaynaklanmaktadır. Süryaniler din ve geleneklerine son derece bağlı olan topluluklardır.
Süryaniler birçok Ortodoks mezheple aynı inanca sahiptir. Onlar, İsa'nın yalnızca ilahi tabiat taşıdığını ve onun beşeri tabiatının "sanal" olduğunu düşünürler. 5. yüzyıldan beri Süryani kiliselerinde okutulan "amentüleri" ise şöyle: Bir Allah'a inanıyoruz.
Türkiye Süryanileri (Süryanice: ܣܘܪܝܝܐ ܕܛܘܪܩܝܐ), çoğu Süryani Ortodoks Kilisesi, Keldani Katolik Kilisesi, Süryani Pentekostal Kilisesi, Süryani Evanjelik Kilisesi veya Kadim Doğu Kilisesi üyesi ve Doğu Aramice konuşan Hristiyanlar olan, Sami dilini konuşan yerli bir etnik grup ve Türkiye'nin azınlığıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Ebla merkezinde bulunan Süryanilerin 2. asırda Hristiyanlığı kabul etmeleriyle Süryani kültürü Yunan kültürüyle de harmanlanıp güçlü ve zengin bir edebiyat meydana geldi. En önemli eser, Kutsal Kitap'ın Peşitta adı verilen Süryanice çevirisidir.
Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır. Süryaniler yedi sakrament kabul ederler. Süryaniler toplu ibadet etmeyi tercih ederler.
Kuzey Suriye ve Mezopotamya toprakları içerisinde M.Ö.2000 yıllarına kadar gidecek tarihsel bir kökene sahiptir. Günümüzde Süryanice başta Türkiye olmak üzere İran, Irak, Suriye, Lübnan'da konuşulan ve ağırlıklı olarak kiliselerde resmi literatür ve teoloji dili olarak kullanılan bir dildir.
Söz konusu olan halk, Eski Mezopotamya kültürünü taşıyan ve inancı bakımından Hıristiyan olan bir topluluktur. Bu halk Irak ve İran'da daha çok "Asur" adıyla tanınırken, Suriye ve Türkiye'de aynı halk için "Süryani" adı kullanılmaktadır.
Yıkanan ve takdis edilen cesedin, hayatta iken bulunduğu ruhban sınıfının özelliklerini yansıtan giysileri, üzerine giydirilir. Ahşap ve arkadan destekli sandalye üzerine oturtulmuş vaziyette manastır veya kiliselerin duvar, yer veya özel mekanlarına gömülür. Bu gömülüşte, ruhbanı cesedi toprak ile teması bulunmaz.
Süryani Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileri, eski ve yeni Süryanice dilinin yanı sıra Sami dil ailesine bağlı olan Aramice ve İbranice dillerini de öğrenmektedirler.
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
Bu göçün ekonomik, sosyo-politik ve dinî olmak üzere muhtelif nedenlerinden söz edilmektedir. Bu çalışmada Süryanilerin yaşadığı Seyfo sonrası travma ve azınlık haklarından mahrum oluşları iki temel neden olarak varsayılmaktadır.
Süryanilik bir ırk, bir din değil. Süryani kelimesi, Asurca'dan türemiş bir kelime olup Asurlular anlamına geliyor. Süryaniler, kökeni Orta Doğu'nun kadim halklarından olan Aramilere dayanan bir Sami Hıristiyan halk.
Anıtlı, Mardin Midyat sınırları içinde yer alan, Dargeçit'e bağlı bir Süryani köyü olarak bilinir. 130 kadar kişinin yaşadığı bu yerleşim yeri de 20. yüzyılda Süryani yerleşkesi olmuştur. Burada 4. yüzyıla ait Meryem Ana Manastır Kilisesi bulunmaktadır. Hala özgürlüğünü koruyan bu yapı en eski ibadethanelerden biridir.
Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki Süryaniler, geçmişte yaşanan göçler nedeniyle kültürlerinin kaybolmasından endişeli. 1980 ve 1990'lı yıllardan sonra çoğu Avrupa'ya göç eden Süryaniler, yaz aylarında tatillerini geçirmek üzere memleketlerine gelse de tüm olumsuz gelişmelere karşın ana-baba ocağını terk etmeyen az sayıdaki ...
"Süryaniler, 1915'ten Turabdin bölgesi olarak adlandırılan Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Urfa'da yaşıyordu. Her ne kadar bugün itibariyle Urfa da Süryani kalmadıysa da, Süryani Kilisesi'nin merkezi esas olarak Urfa'dır.
Süryanîler, rekâtlı, kıyamlı, kıraatli, secdeli namaz ibadetini günümüzde de devam ettiren yegâne Hristiyan mezhebidir. Ruhaniler günde yedi vakit, halk üç vakit namaz (slutho) kılar.
Süryaniler her yıl kutladıkları İsa Mesih'in Diriliş Bayramı Nuhomo'dan (Paskalya) önce 50 gün boyunca oruç tutarlar. Oruç her gün akşam duasına kadar sürer. Süryaniler oruçlarını açtıklarında ise İsa Mesih'in et, süt ve hayvansal gıdalar tüketmemesini ele alarak perhizle devam ettirirler.
Buna göre Yahudiler, Pers kralını bir kurtarıcı/Mesih olarak görmüş ve daha sonra Hristiyanlığa geçtiklerinde Hz. İsa'yı da Sirus'a benzetmişlerdir. Bu sebeple onlara Sirus'a inanan topluluk anlamında "Sûrin/Süryani" adı verilmiştir.
Ruhanilerden oluşan Sensinod Meclisi, Mor Cyril Aphrem Karim'i yeni Süryani Patriği olarak seçti. Mor Cyril Aphrem Karim, Suriye'nin başkenti Şam'da dünyadaki tüm Süryanilerin dini lideri olarak Süryani Ortodoks Kilisesi Patrikliğini yürütecek.
Bugün Süryanilerde sünnet uygulaması sürdürülmüyor fakat benzer bir uygulama olan vaftiz uygulanıyor. Burada çocukların sünnetinden bahsedilmese de dini bir inancının gereği olan hem bedenen hem de ruhen bir arınma söz konusu.
Süryanice: Krohamloh. Ladino: Yo te amo.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri