Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
Halk arasında hayalet şeker olarak bilinen badem şekeri, cevizli sucuk, anasonlu şeker ve üzüm pestili de iyi birer hediye seçeneğidir. Bakır cezveler, bakır bardaklar, çaydanlıklar ve diğer bakır eşyalar da burada oldukça ünlüdür.
Mardin denilince akla ilk gelen geleneksel hediyeliklerden olan takunya; ahşap, deri, inci kabuğu ve gümüş iplikten işlemeler kullanılan el işçiliği terliklerdir.
Midyat'ta gezilmesi gereken yerler arasında ayrıca; Midyat Kent Müzesi, Tur Abdin Bölgesi, Kültür ve Sanat Sokağı, Pizza Köyü Kafro, Mor Gabriel Manastırı, Meryem Ana Kilisesi, İzbırak Köyü, Anıtlı Köyü ve yaz sıcaklarında serinleten Beyazsu da yer almaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Mardin'e Ne Zaman Gidilir? Karasal iklim kuşağında olan Mardin'in kışları oldukça soğuk yazları ise kurak geçer. Bu nedenle nisan mayıs ile eylül ekim aylarında Mardin'i ziyaret etmenizi öneririz.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Farklı eğlence anlayışlarına uygun mekanların bulunduğu Midyat'ta, gece kulübü ve disko alternatifleri bulunmamaktadır. Jazz Coffee, modern dekorasyonu ve jazz müzik programları ile özellikle gençlere ve jazz müzik severlere hitap etmektedir. İlçede ocakbaşı konseptiyle hizmet veren Köşem Ocakbaşı da oldukça ünlüdür.
Mardin'de gece hayatı genellikle fasıl ağırlıklıdır. Gece kulübü ve disko tarzında mekanların bulunmadığı şehirde, arkadaşlar ve aile ile eğlenmek için genellikle sıra geceleri, fasıl ve ocakbaşı konseptli mekanlar tercih edilmektedir.
Şu “abi orası 1 günde gezilir ya” diyen arkadaşları asla dinlememenizi öneriyor ve Mardin gibi bir şehri hakkını vererek gezmek için şöyle bi' 3 gün ayırmanızı öneriyoruz. En azından 2 tam gün garanti.
Cevap. eşek, deve si ile ünlüdür mardin.
Mardin'in başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, pirinç, nohut ve pamuktur. Dicle Nehri kıyısında sebzecilik yapılır. Turfanda sebzecilik de gelişmiştir. En çok domates, patlıcan, hıyar, kavun-karpuz ekilir.
Mardin ili Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde yer alır. Suriye ile sınır komşusudur. Güneyinde Suriye, batısında Şanlıurfa ili, kuzeyinde Diyarbakır ve Batman illeri, kuzeydoğusunda Siirt ili ve doğusunda Şırnak ili bulunur.
Tarihi taş konakları, camileri, kiliseleri ve özgün mimarisiyle Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Midyat seyahatseverleri kendisine çekmektedir. Geçmişten günümüze birçok medeniyete kucak açan Midyat, farklı dillerden ve mezheplerden insanların buluştuğu eşsiz bir coğrafyadır.
Mezopotamya denilen ve iki nehir arasındaki bereketli topraklarda kurulan Midyat, taş evleriyle ünlü Mardin'e bağlı çok eski bir yerleşim yeri.
Mardin'den arabayla bir saat sürüş mesafesindeki Midyat'ın büyüleyici ve rustik atmosferini daha yakından deneyimlemek için görülmesi gereken tarihi yerler arasında; Midyat Kent Müzesi, Midyat Konuk Evi, Kültür Evi, tarihi Midyat evleri, Meryem Ana Kilisesi, pek çok Süryani manastırı, Tur Abdin bölgesi, Cevat Paşa Cami ...
menümüzün kişi başı ücreti 120 TL'dir. Rezervasyon yaptırmayı unutmayın 🙏 📞Rezervasyon: 0534 647 95 85.
Bu arada, Midyat ilçesinde Sermiyan Midyat'ın başrolünü oynadığı Hükümet Kadın ile Ay Lav Yu filmleri, Sibel Can'ın rol aldığı Berivan dizisi, Bir Bulut Olsam, Aşka Sürgün, Sıla ve son olarak Hercai gibi birçok televizyon dizisi çekildi.
Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur. Kürtleşmiş Çeçen aileler de bulunmaktadır.
Mardin'in meşhur tatlılar arasında harire tatlısı, zingil tatlısı ve kahiye tatlısı bulunur. Sumak şerbeti ve mırra da içecek olarak tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri