Zerdeçalın keskin tadını biraz bastırmak için yarım çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı bal, biraz da zencefil veya vanilya eklenerek tatlandırılıyor. Bir tutam karabiber eklemek ise zerdeçalın vücut tarafından daha kolay emilmesine yardımcı oluyor.
Kurkumin suda az çözünürdür ve bu durum vücuttaki emilimini engeller. Ancak kurkumin yağlarda çözünebilmektedir. Bu nedenle, zerdeçalı sağlıklı yağlar ile tüketerek vücut tarafından emiliminin artması sağlanabilir (1).
Sarıçiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitkidir ve Hint safranı olarak da bilinir. Zerdeçalın hafif keskin, acımsı bir tadı ve topraksı aroması vardır.
Bir baharat olarak zerdeçal, yemeklerin içerisine eklenebileceği gibi yoğurtla karıştırılarak da kolaylıkla tüketilebilir. Bunun yanı sıra köri baharatı da bol miktarda zerdeçal içerir.
Zerdeçal baharatı hem taze hem de keskin bir tada sahiptir. Çoğunlukla yemeklere daha farklı bir tat katmak için tercih edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Zerdeçalın zararları, birçok bitkide olduğu gibi zerdeçal da aşırı tüketildiğinde zararlı etkileri olabilir. Zerdeçal fazla tüketildiğinde kişide mide bulantısı, ishal, baş dönmesi gibi belirtiler ile karşılaşılması olasıdır.
Günümüzde zerdeçal sindirim ve karaciğer sorunları, eklem ağrıları ve deri rahatsızlıkları için kullanılır. Bitki uzmanları hazımsızlık ve ishalin yanı sıra Crohn ve ülserativ kolitis gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları için tavsiye ederler.
Son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz zerdeçal da çokça tüketilen baharatlar arasında yer alır. İçindeki sağlığa faydalı madde olan kurkuminin açığa çıkabilmesi için yağlarla birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yoğurda eklenerek kullanımı oldukça yaygındır.
Taze zerdeçal gevrekliği, zencefile benzeyen narenciyeli aroması ve geri planda narenciye notaları barındıran topraksı tadı ile ön plana çıkar. Kurutulmuş zerdeçal ise çiçek, narenciye ve zencefil notaları içeren daha zengin ve odunsu aromalar barındırır. Tadı biraz acı ve ekşi, ısıtıcı, misk kokulu ve keskindir.
Özellikle bahar aylarında vücut direncini arttırmak için çocuklarınıza zerdeçal süt karışımı iyi gelebilir. Zerdeçallı süt ayrıca kanın temizlenmesine, ağrıların azalmasına, bakteri ve virüslerle vücudun savaşmasına yardımcı olmaktadır.
Hem görüntüsüne hem lezzetine bayılacaksınız. Klasik pilav tariflerinize farklı bir renk katmak isterseniz zerdeçallı pilav tam size göre. Dilerseniz farklı baharatlar ve kuru yemişler ekleyerek zenginleştirebileceğiniz zerdeçallı pilav, akşam yemeklerinin gözde olmaya aday. Şimdiden afiyetler olsun!
Günde bir su bardağı kadar içeceğiniz zerdeçal suyu, sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor ve hazmı kolaylaştırarak midenizin rahatlamasına, dolayısıyla bağırsaklarınızın da düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Zerdeçal, BDNF hormon seviyelerini yükseltir ve yaşlanmaya bağlı beyin fonksiyonlarında bozulmayı azaltarak hafızayı güçlendirir. Zerdeçal beyinde yeni hücre oluşumunu sağlar. Beyinde biriken amiloid plaklara karşı savaş açar ve beyin fonksiyonlarını geliştirir.
Astım, bronşit, boğaz ve bademcik iltihabı gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir. Soğuk algınlığı durumunda günde bir bardak zerdeçallı süt içebilirsiniz. Zerdeçal ve süt bir araya geldiğinde antibakteriyel özelliğe sahip olur.
Kök Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır? Kuru zerdeçal da diğer kök ve kabuk bitkilerde olduğu gibi kaynama usulü ile hazırlanır. Bunun için bir bardak suyun içine bir adet kök zerdeçal koyup yaklaşık beş dakika kaynatılır. Dilerseniz içine limon kabuğu, tarçın, karanfil de ilave edebilirsiniz.
Değişik ve keskin bir tadı olan zerdeçal, içine konduğu yemeklere aromatik bir tat bırakıyor. Hatta daha önce klasik haliyle yaptığınız bir yemek, zerdeçalın etkisiyle sofranızda Hint rüzgarlarını estirebiliyor. Yiyeceklere verdiği sarı renk sayesinde hoş bir görünüm yaratması da cabası.
Vücut kalori ihtiyacını kalori deposundan (yağ mekanizmasından) almaya başlar. Buda doğal olarak kilo verdirir. Zerdeçalın kilo vermede görevi, kalori yakıcı olmasıdır. Yani sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak, kalori tüketimini yükseltir.
SÜTLÜ ZERDEÇAL UYKUSUZLUĞA BİREBİR
En etkili bitkisel karışımlardan diğeri ise bir fincan ılık süte bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı toz zerdeçal eklemek. Yatmadan bir saat önce bu karışımı tüketmek çok faydalı olacak" dedi.
Sindirim sisteminizi korur, bağırsaklara iyi gelir
Zerdeçalın lifli yapısı sindirim sistemini iyileştirir. Zerdeçal kabızlığa iyi gelir.
Antioksidan etkisi sayesinde vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Kanı temizleyerek damar tıkanıklığını engeller. Zerdeçal çayı kan pıhtılaşmasını önler. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
Zerdeçal İltihaplara karşı etkili bir antioksidan kaynağıdır. Zerdeçalda bulunan curcumin iltihaplanmaya sebep olan farklı moleküler yapıları engeller. Zerdeçal; eklem iltihabı ve kas burkulması gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir. Eklem ağrılarını ortadan kaldırır.
Zerdeçal, yani curcuma longa, zencefille aynı aileye mensup bir kök bitki.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri