Suşi, birçok garnitür ve sosla hazırlanabilir. Wasabi adıyla da bilinen Japon hardalı ve salatalık, suşilerin yanında garnitür olarak tüketilebilir. Balık ve kalamar dışında karidesle de hazırlanan suşi yeşil çayla birlikte tüketilebilir. Chopstick adı verilen çubuklarla yemekte zorlananlar ellerini kullanabilir.
Suşi ile birlikte en çok tercih edilenler; yaseminli çay, yeşil çay, beyaz şarap ve ana maddesi pirinç olan geleneksel Japon içkisi sake'dir.
Wasabi, sushi yapımında pirinç ve diğer malzemelerin arasına konulabildiği gibi çoğunlukla sushinin yanında bir sos olarak da sunuluyor. Suşi dışında farklı balık yemeklerinin yanında da afiyetle tüketiliyor.
Tüketeceğiniz ürünlerin taze olduğundan emin olduğunuz sürece balık ve yoğurdu, süt ve süt ürünleriyle birlikte tüketmenizde hiçbir sakınca yok. Hatta balığın daha lezzetli olmasını isteyenleriniz marinasyon olarak sütü dahi kullanabilirler. Ama yine de dikkatli olmakta fayda var.
Sushi çubuklarınızla kimseyi işaret etmeyin, korkutucu olabilir. Sushi'yi soya sosuna batırırken her zaman balıklı tarafın üste gelmesine dikkat edin. Acıyla çok aranız yoksa Wasabi kullanımını abartmayın. Wasabinizi soya sosunun içine karıştırarak yiyebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
"Halk arasında bilinenin aksine balık ile süt ve süt ürünleri birlikte tüketilebilir. Ancak tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken nokta, balığın taze olmasıdır."
Uramaki. Maki'nini bir nevi tersten sarılmış hali olan Uramaki, sushi çeşitleri arasında yeni başlayanlar için en uygun olanlardan biridir.
Suşi sadece çiğ balıkla yapılabilen bir yiyecek değil çünkü. Genellikle tek başına sunulan çiğ balık suşi değil sashimidir. Genellikle diyorum çünkü çiğ olmak zorunda değil sashimi, farklı şekillerde pişmiş de olabilir.
Eğer balık ve yoğurdu birlikte tüketmek istemiyor ve her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Kendinizi tanıyorsanız ve balıktan sonra sütün midenizi bozduğunuzu düşünüyorsanız balık tüketiminden sonra belli bir süre bekleyebilirsiniz. Bu süre takribi 4-5 saat olabilir. Bu süreden sonra süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi midenizi bozmayacaktır.
Sake ve sushi: Sushi'nin yanında bir tür pirinç şarabı olan Sake içilmelidir.
Sushi Japonlara özgü pirinç pilavı, sebze, çiğ ya da buharda pişmiş balık, yengeç, ahtapot, karides gibi deniz ürünlerinin yine Japonlara özgü olan yosun yapraklarına (Nori) sarılarak hazırlanan bir yemek.
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
Suşi ile birlikte düşük alkollü biralar tavsiye edilir. Normalde yurtdışında Japon menşeli pirinç biraları servis edilir. Ancak çiğ balığın tadını aynı oranda tamamlayan bir başka bir türü de Witbier ya da Weissbier. Turunç aroması sushideki tuzu ön plana çıkartırken kremamsı ve tereyağımsı aromaları da kesip yok eder.
Sushi, günlük diyet veya diyete entegre edilecek bir yemektir. Aslında Sushi doğru miktarda yenirse şişmanlatmaz. Ek olarak, Sushinin düşük kalorili bir yiyecek olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, tüketirken çok fazla endişelenmeniz gerekmez, düşük kalorili bir içeriğe sahiptir.
İçerdiği pirinç, balık ve sebzeler düşünüldüğünde sushi sağlıklı bir yiyecektir. Farklı türlerinin farklı besin değerleri olduğu gibi protein, karbonhidrat ve yağın güzel ve dengeli bir karışımı olan sushi'leri tercih edebilirsiniz.
Balık yedikten sonra süt ve süt ürünü içeren tatlıların yenmemesi tavsiyeler arasındadır. Lakin yine taze ve bayat balığın farkına dikkat çekiyor uzmanlar.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir.
“Sushi nerenin yemeği?” sorusunun yanıtı elbette Japonya. Hatta sushiyi Japon mutfağının en klasik ve popüler yemeklerinden biri olarak tanımlayabiliriz.
Bununla birlikte, suşiyi buzdolabında saklarken ABD Tarım Bakanlığı (USDA), çiğ balık ve kabuklu deniz hayvanlarının 1-2 gün, ancak pişirildiğinde 3-4 gün buzdolabında saklanabileceğini tavsiye ediyor.
Suşi yapımında kullanılan deniz yosunu nori, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bu nedenle cildiniz için kesinlikle harikadır. Ayrıca suşi yapımında kullanılan balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri cildiniz için harikalar yaratır. Harika bir cilt elde etmek için düzenli suşi yemelisiniz.
Maki Sushi
Ancak en yaygın tüketilen sushi türlerinin başında maki geliyor. Sushi türleri temelde beş farklı başlığa ayrılıyor. Bunlardan ilki olan maki, çeşitli balıkların farklı sebzelerle ve haşlanmış pirinçle birlikte nori olarak adlandırılan deniz yosununa sarılması sonucunda hazırlanıyor.
Suşi ülkemizde çiğ balık olarak biliniyor. Haliyle söz konusu bir suşi türü olunca akla ilk olarak “California roll pişmiş mi” sorusu geliyor. California roll, surimi denilen yengeç eti parçalarından yapılıyor. Herhangi bir pişirme işlemi uygulanmıyor.
Nigiri Sushi (Yosunsuz)
Bu tür sushi, bir dilim balığın (pişmiş veya çiğ) ve pirincin elle bastırılması ile yapılmakta. Aynı zamanda, balık yumurtası da, Nigiri Sushi olarak, "kayık" anlamına gelen, Gunkan stili adı altında sunuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri