Pirinç üretimi 3 şekilde yapılır, bunlar: Sulanarak yapılan üretim (dünya çapında ticari çeltik tarlalarının çoğu bu kategoridedir). Pirinç, yağmurla sulanan veya sulama uygulamaları ile sulanan, kısacası su ile kaplanmış alanlarda pirinç yetiştirilir.
Çeltik Türkiye'nin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir, fakat en fazla ekiliş alanı ve üretim miktarına sırasıyla Marmara ve Karadeniz Bölgeleri sahiptir. Buna karşılık Ege ve Doğu Anadolu Bölgelerinde ekiliş çok azdır.
Pirinç yetiştirmek için en uygun iklimler tropikal ve subtropikal iklim şartlarıdır. Bu iklimlerin dünya üzerindeki karşılığı Muson Asyası ve Afrika'dır.
Pirinç : Yazları sıcak ve yağışlı geçen iklimlerin bitkisidir. Yazları yağışlı olmayan bölgelerde sürekli sulamayla da tarımı yapılabilir. Zemininde uzun süre su istediğinden eğimin çok az olduğu düz vadi tabanlarında yetiştirilir.
Yetişmesi ve başak olgunluğunu yaklaşık 5 ayda tamamlayan çeltik yetişirken sürekli tarlalar su altında bırakılıyor, belirli olgunluğa erişen çeltikleri biçerdöverlerle hasat edilerek kurutuluyor. Son aşamada pirinç fabrikalarına satılan çeltikler, kabuklarından ayrılıp pirinç haline getirerek tüketicilerle buluşuyor.
İlgili 36 soru bulundu
Hektar başına ortalama pirinç verimi (tane) 3 – 6 tondur. Avustralya ve Mısır gibi ülkelerde, verim hektar başına 10 – 12 ton veya daha fazla da olabilir. (1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekare).
Sofralarda ve besin zincirinde önemli bir yer tutan çeltiğin pirinç olma yolculuğunda başka formlardan da bahsediliyor. 100 kilogram çeltiğin işlenmesi sonucu ortalama 55-60 kilogram pirinç, 7-8 kilogram kırık pirinç, 8-10 kg pirinç kepeği , 2-3 kilogram fotosel iadesi, 2 kilogram ham tane, 15-20 kilogram kavuz elde ...
Pirinçler kavrulduktan sonra, ilik suda 20 dakika bekletilen kuru meyveler suyu süzülmüş olarak ilave edilir ve biraz daha kavrulur. Üzerini basar koruk suyu verilir ve pilav gibi pişirilir.(lapa olacaktır. Pilava oranla daha az su verilecektir.)
İyi bir karbonhidrat olan pilav akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkıyor. Pilav yaparken birçok püf nokta vardır. Kimi aşçılar limon ve tuz koymaktadır. Kimi aşçılar ise bir su bardağı pirince 1.5 bardak su koymaktadır.
Pirinç adeta havuz gibi görünen, çok sulak tarlalarda yetiştirilir. Aslında suyun bu kadar çok kullanılması, pirinç tohumlarının güçlü bir şekilde büyümesini yavaşlatır. Suyun bu kadar bol kullanılmasının nedeni, yabani zararlı bitkileri ve haşaratı uzaklaştırmasıdır.
Pirinç, yağmurla sulanan veya sulama uygulamaları ile sulanan, kısacası su ile kaplanmış alanlarda pirinç yetiştirilir. Suyun derinliği 5 ila 50 cm arasında olmalıdır. Derin su şartlarında yapılan üretim. Pirinç derin su altında kalan topraklarda yetişir.
Pirinç bölgelerin başında Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi gelmektedir. Bu bölgelere göre Türkiye'de en fazla pirinç yetiştirilen iller ise Edirne başta olmak üzere sırası ile Çorum ili, Samsun ili, Sinop ili, İzmir ili, Manisa ili, Balıkesir ili ve Kastamonu ilidir.
Çeltik daha ziyade tropikal ve suptropikal iklim şartlarında, güney ve güneydoğu Asya ile Afrika'da yaygın olarak yetiştirilir. En çok Muson Asyası'nda yetişir.
Madde 27- Çeltikliklerde kullanılan işçilerin sıhhatlerinin korunması için konulan hükümlere aykırı gidenlerden veya mükellef oldukları vazifeleri yapmayanlardan ilk defasında elli Liradan yüz Liraya kadar hafif para cezası alınır.Tekrarlayanlardan bu ceza alınmakla beraber komisyonca bunlara çeltik ekimi yasak edilir.
Asya'da hemen her ülkede pirinç tarlalarını görebilirsiniz, ama hiçbiri Filipinler'in Ifugao yöresindeki kadar muhteşem değildir. Engebeli dağlık olan bu bölgede dağların eteklerinde kilometrelerce uzanan pirinç tarlalarını Filipinliler dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırıyor.
Toprak İsteği: Toprak isteği bakımından seçici değildir. Su geçirgenliği az, derin, tınlı ve besin maddelerince zengin topraklarda daha iyi yetişir. Çeltik tarımı için optimum pH 5.5-7.5 arasıdır. pH'sı 3-8 arasında değişen topraklara da uyum sağlayabilir.
Baldo Pirinç
Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor. Baldo pirinci görünümü itibariyle diğer pirinç türlerinden ayıran bir diğer özelliği ise daha şişkin olması. Ayrıca, yüksek oranda karbonhidrat içeriyor.
1 kilo pirince ne kadar su girer? 1875 gr. su girer.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Pilavınızı 1 bardak pirince 1,5 bardak su şeklinde ölçerek yapmalısınız.
Suyumuz kaynayınca içine bulguru atıyoruz suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz bu arada hindiyi tuzlu haşlarsak pilava tekrar tuz katmaya gerek yok. Suyunu çekip demlenen pilava ayrı bir kapta erittiğimiz yağımızı gezdirip dinlenmeye bırakıyoruz. AFİYET OLSUN.
Ancak pilavın kıvamını tutturmak için, her zaman ölçülere dikkat etmek gerekir. Suyun az konulması pirinçlerin çiğ ve diri kalmasına, çok konulması ise pilavın lapa olmasına sebep olur. Bu yüzden pilav yapımında her zaman 1'e 1,5 ölçüsü kullanılmalıdır. Yani 1 su bardağı pirince, 1,5 bardak su eklenir.
Bir dönümden ortalama 750 kilogram çeltik verimi bekliyoruz.
Tropikal bölgelerde, çeltik bitkilerinin yetişme periyodu 100-210 gün arasında değişir, ortalama 110-150 gündür. Ilıman iklim bölgelerinde, ekimden hasada kadar ortalama 130-150 gün geçer. Çeltik bitkisinin yetişme periyodunu sıcaklık ve gün uzunluğu gibi, iki önemli çevre faktörü belirler.
100 kg çeltiğin işlenmesi ile ortalama;
7-8 kg kırık pirinç, 8-10 kg kepek, 2-3 kg fotosel iadesi (kırmızı çizgili, hasarlı, tebeşiri olan pirinç taneleri), ü 2 kg ham tane, 15-20 kg kavuz elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri