Tereyağının içinde bulunan süte ait tüm bileşenlerin buharlaştırılarak elde edildiği sade yağ, süt alerjisi olanlar için de kullanıma uygundur.
Sade yağ veya klarife tereyağı, tereyağında bulunan süt yağından suyun ve sütte yer alan protein ve şeker gibi katı maddelerin uzaklaştırılması ile üretilen süt ürünü.
Süt içeren yiyeceklerden veya aşağıdaki bileşenlerden herhangi birini kullanmayın: Tereyağı, süt kaymağı, tereyağı asidi, tereyağı esteri. Ayran.
Ghee, süt şekeri laktozu ve süt proteini kazeini içermezken, tereyağı her birinden az miktarda içerir . Bu sebeple süt bileşenlerine alerjisi veya hassasiyeti olan kişiler için Ghee yağı daha iyi bir seçim olarak tavsiye edilir.
Açıklamada, inek sütüne alerjisi olanların bisküviler, pastalar, muffinler, waffle, kek, krakerler, tüm hazır pastane ve market ürünleri ile bebe bisküvileri, pastane ürünü ekmekler, süt ve yoğurt içeren poğaça, simit, peynir içeren tostu tüketmemesi gerektiği hatırlatıldı.
İlgili 23 soru bulundu
tüketilmemelidir. Şu ürünler de inek sütü proteini içerebilir: Keçi sütü, koyun sütü, puding, kremalar. Keçi ve koyun sütünün inek sütü ile çapraz reaksiyonu nedeni ile inek sütü proteini alerjisi olan çocuklara keçi ve inek sütü verilmediği gibi bu hayvanların yoğurt ve peynirleri de verilmemelidir.
İnek sütü protein alerjisinde; içerisine süt katılmamış unlu mamuller, ekmekler, makarna ve tahıllar, patates, pirinç, ,tüm taze sebzeler ve meyveler; kümes hayvanları, hindi, balık, kuzu eti, fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller; fındık, fıstık, badem, ceviz, tofu, bitkisel tüm yağlar; ayrıca ev yapımı ...
Hem de diğer yağlardaki gibi kaşık kaşık koymanıza da gerek yok. Sade yağın bir iki tatlı kaşığı kadar kullanılması bile yemeklerin lezzetini fark edilir derecede arttıracaktır. Sade yağ nerede kullanılır diyorsanız tereyağı ile yapılan hemen hemen tüm tarifleri daha da leziz hale getirdiğini söyleyebiliriz.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Ticari değeri olan sadeyağ ise ülkemizde çoğunlukla büyükbaş hayvan (inek) sütünden üretilmekle birlikte, bazı bölgelerde küçükbaş hayvanların (koyun, keçi veya karışımlarından) sütünden üretilmektedir.
Kahvaltıda pekmez, zeytin, kuru meyveler, tam tahıllı ekmek, domates, salatalık gibi mevsime uygun çiğ sebzeler verilebilir.
Çünkü bebeğinde inek sütü alerjisi olan bebek annelerinin diyet yapması kaçınılmaz. Aksi takdirde bebeklerinde deri döküntülerinden gaza, solunum yolu enfeksiyonlarından büyüme geriliğine kadar birçok sorun yaşanabiliyor.
Alerjisi olan çocuklar ve emziren anneler kuzu eti, balık hindi ve tavuk eti, tüketmesinde sakınca yoktur.
Alerjenler: İz miktarda süt ve süt ürünleri içerebilir.
Süt ve krema genellikle içerdikleri süt yağı miktarına göre sınıflandırılarak satılır. Süt yağı esas olarak her biri üç yağ asidi içeren trigliseridlerden oluşur. Süt trigliseridleri miristik asit, palmitik asit, stearik asit, palmitoleik asit, oleik asit, linoleik asit, alfa linolenik asit yağ asitleri içerir.
Süt ürünleri olarak bilinen bu besinlere, ham maddesi süt olan yoğurt, ayran, farklı peynir çeşitleri, kaymak ve tereyağı gibi besinler örnek olarak verilebilir.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Süt hassasiyeti olan kişiler de güvenle kullanabilir
Hem tereyağı hem de sade yağ, yağda çözünen A, D, E, K vitaminleri ve beta-karoten gibi besin ögeleri içerir ancak tek kaynak olarak güvenebilecek kadar yüksek miktarda değildir. Sade yağdaki kazein veya laktoz miktarı daha azdır.
Yabancı dillerde 'ghee' olarak da bilinen sade yağ, Osmanlı'da 'revgan-i sade' şeklinde anılırdı. Türkçe'de ise saf yağ veya sade yağ olarak kendine yer buluyor. Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor.
Tamamen doğal yöntemler kullanılarak Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilen Vita sade yağ, herhangi bir koruyucu ve katkı maddesi içermeyen özel bir yapıya sahiptir.
Sade yağ ile tereyağı arasındaki fark, yağ oranının fazlalığıdır. Tereyağındaki yağ oranı %80 olup, sade yağdaki oran ise %99'dur. Bundan dolayı, sade yağ ile yapılan yemekler tereyağına kıyasla daha lezzetli olur. Yemeklerinizde sade yağ kullanacaksanız miktarını tereyağına oranla azaltarak kullanmalısınız.
* Kolay kolay bozulmadığı için oda sıcaklığında çok uzun süre muhafaza edilebilir. Oda sıcaklığında margarin gibi erimez, katı halde kalabilir. * Tereyağından yapılmasına rağmen içeriğinde süte ait olan tüm bileşenler buharlaştığı için süt ürünlerine alerjisi olanlar da rahatlıkla tüketebilir.
Eğer bebeğinizin inek sütü proteinine karşı alerjik reaksiyonu varsa muhtemelen eliminasyon diyetine başladıktan sonra çok hızlı bir şekilde düzeldiğini fark edeceksiniz. Belirtilerin çoğu 2-4 hafta içinde ortadan kalkacaktır ve 6 hafta içinde tamamen kaybolacaktır.
Çikolatanın alerjen besin bakımından zengin olması bu durumların nedenidir. Çikolatada bulunan yaygın alerjen şunlardır: Süt: Süt alerjileri özellikle çocuklarda yaygındır ve neredeyse tüm çikolatalar süt içerir. Süt alerjisi olanların çikolata seçerken süt içermeyen bir çikolata yemesi gereklidir.
İnek sütü içeren yiyecekler inek sütü alerjisi olan kişiler için sakıncalıdır. Simit, tost, yoğurt, dondurma, bebe bisküvisi, hazır çorba gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri