Sütün içinde yoğun miktarda süt şekeri olarak bilinen laktoz bulunur. Laktozun en önemli özelliği insan vücudunun normal enerji metabolizmasına katkı sağlamasıdır. Laktoz aynı zamanda insan vücudunda kalsiyum ve fosforun emilimine katkı sağlar. Sütün besin değerleri, süt çeşidine göre farklılık gösterir.
Sütün şeker içeriği, kaynağa ve nasıl yapıldığına bağlı olarak önemli ölçüde değişir. 1 su bardağı (240 ml) anne sütü 17 gram gram karbonhidrat içerirken, inek sütü 12 gram, çikolatalı inek sütü 23 gram (şeker ilaveli) içerir.
Doğal olarak meyvelerde bulunan fruktoz bir şekerdir. Süt ve peynir gibi süt ürünlerinde ise şeker, laktoz olarak bulunur. Rafine şeker ise şeker kamışından veya pancarından elde edilir.
Laktoz aslında sütte doğal olarak bulunan şekerdir. Laktozsuz sütte, süt şekeri (laktoz) basit bileşenlerine; yani glikoz ve galaktoza ayrışmış haldedir. Laktozun parçalanması ile açığa çıkan glikoz ve galaktozun tatlılık derecesi laktoza göre daha fazladır.
Laktoz, yalnız sütte bulunan ve süte tadını veren süt şekeridir. Laktoz, sütün içindeki temel karbonhidrattır ve meme dokusunda üretilen doğal bir şekerdir.
İlgili 25 soru bulundu
İKİ: Yağlı süt kan şekerinin artmasını önler, oysa yağsız süt kan şekerini ve insülin salgısını artırabilir.
Yarım yağlı süt, kefir ve ayran gibi süt ürünü içeceklerinin kan şekerini yükseltme hızı düşüktür. Bu nedenle, diyabet hastaları süt ürünü içeceklerini, ara öğünlerde veya ana öğünün yanında rahatlıkla tüketebilir.
Yaklaşık olarak 100 gram inek sütünde, 65 kcal enerji, 4,7 gram karbonhidrat, 3,8 gram yağ, 4,7 gram laktoz ve 3,3 gram protein bulunur. İnek sütü aynı zamanda protein ve proteinlerin yapı taşı olan amino asitler bakımından oldukça zengin bir besin çeşididir.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Kilo kaybına destek sağlar
Özetle, sütün protein, konjuge linoleik asit ve kalsiyum içeriği sütü kilo kaybı için harika bir besin haline getirir. Kilo verme süresince günde 1-2 su bardağı süt beslenmeye eklenebilir.
Şeker Yoksunluğu Nedir? Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Şeker (laktoz), protein ve kalsiyum miktarı arasında fark yoktur. Bu besinler sütün içerdiği suda bulunur ve her iki süt türü için de hemen hemen aynıdır. Tam yağlı süt A ve D vitaminleri içerir.
Mısır şekeri diğer tüm şeker türleri içinde kamu sağlığı açısından en tehlikelisidir ve 'şeker' deyince insanların aklına gelen bu türdür.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Laktoz doğada sadece sütte bulunan disakkarit formunda bir şekerdir. Süt şekeri olarak da isimlendirilebilir. Bağırsaklardan salgılanan laktaz isimli bir enzim tarafından parçalanır.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Her faydalı besinin faydası olduğu gibi zararı da bulunmaktadır. Sütün fazla tüketimi sindirime zarar vererek ishale neden olabilir. Ayrıca sütün içerisinde bulunan laktoza ya da sütün kendisine alerjisi olan kişiler için süt zararlıdır.
Sütü badem sütüyle değiştirin: İnek sütü yerine badem sütü, soya sütü veya hindistancevizi sütü gibi farklı süt kaynaklarını deneyin. Bu ürünler zengin birer besin deposudur ve ek olarak çok lezzetlidir. ◊ Vegan peynire bir şans verin: Vegan peynir badem, kaju veya tapyoka gibi besinlerden üretilir.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
Sütte bulanan başlıca mineraller kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyumdur. Yarım litre sütte bulunan kalsiyum, 5 kg et, 2,6 kg ekmek, 6,3 kg patates, 8,5 kg elma, 1,6 kg marul, 1,7 kg havuç veya 0,2 kg peynirde bulunan kalsiyuma eşdeğer miktardadır.
Normal olarak sütün hafif tatlımsı olmasının nedeni, bileşiminde bulunan süt şekeridir.
Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak “Maden suyu magnezyum içeriği sayesinde insülin hormonunun duyarlılığını artırarak kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlamaktadır” diyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri