Bağırsakları harekete geçirerek kabızlık ve ishale iyi geliyor. Süt ayrıca bağırsak sağlığı için oldukça faydalı. Bağırsakları çalıştıran süt böylelikle kabızlık çeken ya da ishal sorunu yaşayan kişilerin hayatlarını iyileştirmelerine yardımcı oluyor.
Dolayısıyla birçok yetişkin süt içtiğinde hazmedilmeden bağırsaklara geçen süt şekeri (laktoz) buradaki bakteriler tarafından parçalanır ve bu da aşırı gaz, hazımsızlık, karın ağrısı ve bazen de ishal yapar. Laktoz İntoleransı olarak anılan bu durum süt içmenin tek zararlı sonucu değildir.
- Sindirim sistemiyle sorunu olan bireylerin mutlaka olarak süt içmesi önerilir. Süt, sindirim sistemini düzenlenir.
Laktoz intoleransı ve alerjisi olan bireylere süt kesinlikle önerilmiyor. Süt alerjisi olan bireylerde genelde aile hikayesi de bulunuyor. Bağışıklık sisteminin tam gelişmemiş olduğu erken bebeklik döneminde özellikle inek sütü alerjileri görülüyor.
Sütte bulunan bolca kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalarda yatmadan önce içilen sütten alınan kalsiyumun kemik erimesini önlediği kanıtlanmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir.
Konuyla ilgili Diş Hekimi Arzu Yalnız bilgi ve tavsiyelerini paylaştı. Çocuk, gece süt içtikten sonra mutlaka su tüketmeli ya da ağzını çalkalamalı.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Sütün hazmı zor olan bir içecek olduğunu, bu özelliğinden dolayı yatmadan önce içilmesi halinde rahatsızlık verebileceğini kaydeden Uzm.
Süt kolesterolünüzü yükselterek kalp damar hastalığı riskinizi artırır. Kalp krizi, felç geçirenlerin, şeker ve tansiyon hastalarının süt ve süt ürünlerinden uzak durması gerekir.
Eğer düzenli ve dengeli şekilde ele alınır ise her gün süt içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle fosfor ve magnezyum içeriği sayesinde birçok farklı hastalığa karşı önlem alma şansı verir. Bunlar içerisinde özellikle şeker hastalığı riskini önemli oranda azaltır.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Akşam yemeklerinden sonra veya sabah aç karnına içilen süt bağırsakların hareketlerindir ve yağ yakımın hızlandırır. Çoğu diyet listesinin ara öğünlerinde süte yer verilir. Süt kan basıncını düşürür. İçerisinde potasyum sayesinde kan basının sağlıklı oranlarda kalmasını sağlar.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Laktoz intoleransı bazı kişilerde kabızlığa sebep olabilmektedir. Eğer kabızlığınızın laktoz intoleransı kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız peynir, yoğurt ve kefir başta olmak üzere tüm süt ve süt ürünleri tüketimini kesmelisiniz. Özellikle çocukluk çağında görülen kabızlığın ana sebeplerinden biri süt tüketimidir.
Bağırsakları harekete geçirerek kabızlık ve ishale iyi geliyor. Süt ayrıca bağırsak sağlığı için oldukça faydalı. Bağırsakları çalıştıran süt böylelikle kabızlık çeken ya da ishal sorunu yaşayan kişilerin hayatlarını iyileştirmelerine yardımcı oluyor.
İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan birçok çalışma, süt içmenin kaliteli bir uyku çekmeye yardımcı olacağını kanıtladı. Süt, daha kolay ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek triptofan ve melatonin içerir.
Sabah sütü akşam sütünden daha düşük yağ miktarı içerir. memenin de tamamen boşalmasına yardımcı olur.
Sütün Zararları
Her faydalı besinin faydası olduğu gibi zararı da bulunmaktadır. Sütün fazla tüketimi sindirime zarar vererek ishale neden olabilir. Ayrıca sütün içerisinde bulunan laktoza ya da sütün kendisine alerjisi olan kişiler için süt zararlıdır.
Günlük yetişkin bireylerin 2 porsiyon (400 ml); çocuklar, adölesanlar, gebe, emzikli ve menopoz sonrası kadınların ise 3-4 porsiyon (600-800 ml) süt tüketmesi önerilir. Fakat süt tüketmeyi sevmeyen veya çeşitli nedenlerle tüketemeyen bireylerde ise yoğurt, kefir, ayran gibi süt ürünleri tercihi gerçekleştirilebilir.
Sütün içerisindeki kalsiyum kalp damar hastalığı riskini yüzde 15 azaltıyor. Hayvansal kaynaklı besinlerin ağır ve yoğun kullanımı kolesterolün yükselmesine sebep olur. Bu durumda kalp damar hastalıklarının da artmasına yol açar. Az yağlı ya da yağsız süt kullanımı kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
- Soğuk sütte kalsiyum bulunması vücudunuzun metabolizmasını iyileştirir ve böylece daha fazla kalori yakar. - Soğuk süt, vücudumuzu süper şarjlı tutan temel mikro besinler ve elektrolitlerle doludur. - Soğuk süt, içinde bulunan elektrolitler sayesinde vücuttaki su kaybını önler.
Süt içerisinde bulunan laktoz sebebi ile ishali daha kötü hale getirebilir. Süt normalde daha çok kabız yapan bir içecek olsa da ishal olunduğu durumlarda süt ve süt ürünleri tüketmek ishali daha kötü bir hale getirir. Çünkü ishal olunduğu zaman vücut geçici olarak laktoz intoleransı oluşturabilir.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri