Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir. Bu gruptaki hastalarda gaz sıkışması sorunu sıkça ortaya çıkmaktadır.
Sarımsak faydalı besin kaynakları arasında yer alan insan vücudunun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Fazla tüketilmesi, özellikle çiğ tüketilmesi halinde midede şişkinlik ve gaz söz konusu olmaktadır.
Günde bir diş taze olarak tüketilebileceği gibi sarımsak çayı şeklinde de tercih edilebilir. Aynı zamanda sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasını desteklemesi nedeniyle kabızlık, şişkinlik gibi sorunları önlemeye de yardımcı olur.
Diyetinize günlük çiğ sarımsak eklemek, sindirim sorunlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Sarımsak iyi sindirim için bağırsakların normal işleyişinde yardımcı olur. Mide kanalının iltihaplanması veya tahrişi bile bu bitki kullanılarak azaltılabilir.
Mehmet Öz'ün cevabı: (Evet, sarımsak gaz yapar. Sarımsağın gaz yapmasının nedeni karbonhidratlı bir yiyecek olmasından kaynaklanır.)
İlgili 37 soru bulundu
Birçok faydası bulunan sarımsağın çok sık tüketildiğinde zararları da bulunuyor. Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
Flavonoidler: Flavonoidler içeren bazı yiyecekler ülserin tedavisinde fayda sağlarlar. Sarımsak, soğan, elma ve kerevizde yeterince bulunur. Ülserin gelişmesini önleyerek mide zarını korumaya yardımcı olurlar.
Mide mikrobu bitkisel tedavisi için bilinen bitkisel desteklerden biri brokolidir. 100-150 gram brokoliyi 5-6 dakika haşladıktan sonra suyunu içip, tanelerini de tüketebilirsiniz. Sabah ve akşam aç karnına brokoli yediğinizde alacağınız verim yükselebilir.
Antibakteriyel özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan sarımsak bağırsakları temizler, kabızlığı önler. Kalp sağlığını korur, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
Gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutulursa kabızlığa iyi gelir. Kabız olmaktan da korur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği yönünde görüşler bulunur.
Özellikle her sabah aç karnına küçük bir diş sarımsak yutmak, sarımsakta bulunan zengin vitamin ve minerallerin vücuda en sağlıklı şekilde yayılmasını sağlamanın yanında yanlış beslenme ve zararlı alışkanlardan kaynaklı vücutta biriken iltihap ve toksinlerin en doğal şekilde atılmasını sağlar.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Özellikle yemeklerden sonra meydana gelen gaz problemi sindirim sisteminin her gıdayı sindirememesi nedeniyle meydana gelir. Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
•H.pylori enfeksiyonuna bağlı gastrit vakalarında; -Zencefil tüketiminin olumlu etkisi vardır. -Sarımsak, soğan, elma, kereviz gibi flavonoidlerden zengin gıdalar bu bakterinin çoğalmasında önleyici etki sağlayabilir.
HER GÜN SARIMSAK YERSEK NE OLUR
Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. Tümör oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Antimikrobiyal özelliği sayesinde bakteri, virüs ve parazitlere karşı etki gösterir. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur.
Sarımsağın faydalı özelliklerinden yararlanmak için çiğ olarak yemeklere eklenmeli ve çiğnenerek, doğranarak ya da ezilerek tüketilmelidir. Sarımsak yutmanın bilindiği gibi bir faydası yoktur.
Mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olan çaylar arasında papatya çayı, rezene çayı, nane çayı ve zencefil çayı sayılabilir.
Sarımsak duyarlılığı; hazımsızlık, mide ekşimesi veya gaza neden olabilir. Ancak sarımsak alerjisinde belirtiler daha şiddetli olabilir.
Kişi karın gazını, geğirme yolu ile üstten yada alttan makat yolu ile (yellenme) çıkartır. Bağırsakta aşırı gaz; gıdaların süratli veya yeterince çiğnemeden, yada iyi sindirmeden yenilmesi yada ince bağırsak yada kalın bağırsaktaki bakteri üretiminde artış cevabında meydana gelir.
Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır. Bu çayları günün her saatinde tüketebilirsiniz.
Hızlı yemek yiyen kişilerde mide gazı problemi daha çok görülür. Çünkü hızlı yemek yemek kişilerin hava yutmasına neden olur. Ayrıca stres nedeniyle de mide stresten etkilenerek gaz oluşumu yapar. Mide gazına en çok yol açan neden ise aşırı yağlı, asitli, ve baharatlı gıdalar tüketmektir.
Sarımsak çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilmektedir. Halihazırda kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaç kullanan kişiler ile tansiyonu düşük olan kişiler düzenli olarak fazla olmamak şartıyla sarımsak tüketebilir. Ancak, sarımsak kan inceltici ilaçların etkisini artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri