Rafine şeker dışında beyaz ekmek, pizza hamuru ve diğer beyaz unlu mamüller, bisküvi-kraker, mısır gevreği (corn flakes) gibi gıdalar da yüksek glisemik indekse sahiptir ve bunun gibi gıdaların fazla tüketilmesi akneyi artırma potansiyeline sahiptir.
Cipsi çeşitlerinin sivilce yapıp yapmadığına dair günümüzde bilimsel açıdan kesin bir kanıt bulunmuyor. Fakat bazı hastalıklar üzerinden cips alınmasına bağlı olarak, lezyonların alevlendiği bilinmektedir. Sivilce üzerine bakıldığı zaman ise bu günümüzde henüz kesinlik kazanmamıştır.
Bir tahıl olan mısırı bu şekilde tüketmek sivilce oluşumuna neden olmamaktadır. Sivilceye neden olan ana etkenin sebum olduğu göz önüne alınarak bu etkeni iyileştirici tedavilerin uygulanması gerekmektedir.
Soya yağı ve mısır gibi besinler yüksek oranda omega 6 içerirler. Balık çeşitleri ve kuru yemişler hem omega 3 hem de omega 6 yağ asitleri bakımından zengindirler. Omega 3 yağ asitleri vücuttaki enflamasyon ile mücadele ederken omega 6 yağ asitleri enflamasyonu artırır. Artan enflamasyon sivilce oluşumuna yol açar.
Süt ve süt ürünleri içeriğindeki yağlar ve hormonlar nedeni ile vücutta sivilceye yol açabiliyor. Aynı zamanda sütün içinde bulunan laktoz bir şeker türü olduğu için şekerler de sivilceye neden olabilir. Eğer daha az sivilce çıkmasını istiyorsanız laktozsuz ve yağsız sütleri içmeyi tercih etmeniz gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
Bol bol su içmek sivilceden kurtulmak için çok önemli bir faktördür. Meyve sularının, çorbalarının veya sodaların içerdiği sulardan bahsetmiyoruz, normal içme suyundan yeterli miktarda tüketmelisiniz. Su cildinizi nemli tutarak sivilceye neden olan kimyasalların temizlenmesine yardımcı olur.
A vitamini içeren sebze ve meyveler
A vitamini, bir antioksidan olarak cilt üzerinde de son derece faydalı. Havuç, ıspanak, kale, yaban mersini, ahududu gibi A vitamini açısından zengin olan meyve ve sebzeler, antioksidan etkileri ile cildindeki toksinlerin atılmasında etkililer.
Yoğun tuz ve yağ, yağlı cildin daha fazla yağ salgılamasına ve bu yüzden gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilir. Mısır şeker de içerir ve şekerin de sivilceye yol açtığı bilinmektedir.
Sivilceli cilt leke oluşumuna karşı çok hassastır bu nedenle yağsız güneş kremi kullanılmalıdır. Bu kremler ayrıca cildi nemlendirerek tahrişi önler. Sivilce ilaçlarının yaptığı kuruluk ve tahrişle başa çıkmak için yağsız nemlendiriciler kullanılabilir. Komedonları ve sivilceleri sıkmamak gereklidir.
Telefonunuz uzun süre yüzünüze bastırılırsa, terlemeye, tahrişe ve gözeneklerinizin tıkanmasına neden olabilir. Telefonun uzun süre yüzünüzde kalması, cildinizde hali hazırda olan kalıntıların hapsolmasına ve böylece sivilce oluşumunu sebebiyet verir.
Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar ekralarından yayılan kısa dalga boyu görünür ışığın cilt yüzeyinde staphylococcus aureus bakterisinin fazla çoğalmasına neden olarak cildin bakteriyel dengesini, mikrobiyotasını bozduğu ve akneyi etkilediği belirtilmektedir.
Güneşin yaydığı UVB ışınları iltihap önleyici, iyotlu deniz suyunun da kurutucu etkisi vardır. Tuzlu suyun etkileri cildin üstündeki gözenekleri açar ve sivilceler kaybolur, düzenli ve bilinçli deniz, güneş banyosu ciltte hücre yenilenmesini hızlandırarak sivilceleri iyileştiriyor.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Sivilce (akne) izleri temelde iki çeşittir: Hipertrofik ve atrofik izler. Cilt, sivilcenin (aknenin) deride oluşturduğu hasarı iyileştirirken bu süreçte bazen çok fazla kolajen üretir. Bu da cildin yüzeyinde sert, kabarık, yığın benzeri bir dokuya, yani izlere sebep olur.
YANAKLARDA ÇIKAN SİVİLCELER
Yanaklarda çıkan sivilcelerin en büyük sebebi günlük alınması gereken şeker miktarından daha fazla alınmasıdır. Bunun yanı sıra akciğer ve solunum yoluyla ilgili rahatsızlıklardan da kaynaklanmaktadır.
Hayır, yapmaz. Bu içerik tamamen bilgilendirme amaçlı olup, tıbbi tedavi niteliği taşımamaktadır.
Çikolatanın akneyi çoğaltmasına neden olan bir faktör var mıdır sorusuna dönecek olursak… Bu konuda çeşitli teoriler var. Bunlardan biri, yağlı olduğu için çikolatanın kandaki çözülebilir yağ seviyesini artırdığını, bunun da daha fazla sebum üretimine ve gözeneklerin tıkanmasına neden olabileceğini iddia ediyor.
Yumurta herkeste sivilce yapsaydı eğer bu kadar çok tüketimi olmazdı. Bundan dolayı yumurta sivilce yapar diye düşünüp tüketmemek çok yanlıştır. Yumurtaya karşı alerjisi olan kişilerin dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü yumurtanın haşlanmış veya tavada yapılması fark etmeyebilir.
Sivilce ve Akne Oluşumunu Önler
Şöyle ki stres seviyeni azaltan spor, yüzünde aniden oluşabilecek sivilceleri büyük oranda azaltıyor. Öte yandan spor, akne oluşumuna neden olabilecek erkeklere özgü hormonların daha az üretilmesini sağlıyor. Bu sayede cildindeki sivilce ve akne problemlerin azalma gösterebiliyor.
Sivilce sorunu yaşayabilirsiniz
Kahvenin, cilde fayda sağlayan antioksidan ve güçlü antienflamatuvar özellikleri vardır. Bir araştırmaya göre düzenli olarak kahve içmek yüz sivilcelerine neden olabilecek iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca iltihaplanma ile bağlantılı cilt hiperpigmentasyonunu da azaltabilir.
Aylardır geçmeyen sivilceler, kıl köklerinin içerisinde bulunan yağ bezlerinin cilde açılan kanallarının tıkanmasıyla meydana gelir. Yağ bezlerinden sebum adı verilen bir madde salgılanır. Yağ yapısında olan sebum, cildi korur ve yeniler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri