Kahvedeki kafeinin tok tuttuğu doğru değil. Tersine, kafein hipoglisemiyi artırdığı için açlık krizlerine bile yol açabilir.
Uzmanlara göre kahve tek başına asla kilo aldırmaz. Ancak kahvenin içine eklenen şeker, krema, tatlandırıcı, şurup ve süt tozu gibi şeyler kilo aldırabilir. Asıl kilo aldıran kişinin yaktığından fazla kaloriyi vücuduna almasıdır. Bu yüzden kahve tüketirken bu göz önünde bulundurulmalıdır.
Kahvenin zayıflattığı tezine bir yenisi daha eklendi. Araştırmalar sütlü kahvenin tok tuttuğuna işaret ediyor. Kahvenin yapılan araştırmalar sonucunda kilo vermede etkili olduğu kanıtlandı.
Sabah aç karna bu kahveleri tüketmek kalp atışlarını hızlandırır, bu sayede vücutta yağ ve şeker yakımı sağlanır ve sabah aç karna kahve içmek metabolizmayı hızlandırması sebebi ile kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Kafeinin etkisi 15 dakika içerisinde hissedilebilir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık olarak 1 saat sonra en üst seviyeye çıkar. Çoğu insanda birkaç saat bu seviyede kalabilir. 6 saat sonra ise alınan miktarın yarısı hala vücutta olur. Kafeinin kan dolaşımından tamamen temizlenmesi 10 saati bulabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Aşırı miktarda kafein tüketimi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle kan basıncını yükseltebilir. Kan basıncının yükselmesi, zamanla arterlere zarar verebilir ve kanın kalbe ve beyne akışını kısıtlayabilir; bu nedenle kalp krizi ve felç için bir risk faktörüdür.
Günde 1.000 mg veya daha fazla aşırı yüksek günlük alımların çoğu insanda sinirlilik, titreme ve benzer semptomlara neden olduğu bildirilirken, orta düzeyde bir alım bile kafeine duyarlı kişilerde benzer etkilere neden olabilir.
Sabah aç karnına tüketilen kahve; mide rahatsızlıklarına, uykusuzluğa ve sinire neden olabilir.
Kahve, yağ yakımını hızlandırarak vücuttaki karbonhidratlar yerine yağların dışarı atılmasını sağlarken, yanında tüketilen su ise vücuttan atılan suyun tekrar alınmasını ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlar.
Beyne ulaşan sinir sistemini uyararak vücutta depolanan yağ hücrelerinin parçalanmasını ve böylece bir nevi yakıt olarak kullanılarak vücut tarafından “yakılmasını” sağlar (1). Yani siz içtiğiniz her fincan kahvede vücudunuza aldığınız kafein sayesinde vücudunuzdaki yağın yakılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Diyette kahvenin faydaları arasında yarattığı doygunluk duygusu da vardır zaten kahve tokluk hissi sağladığı için diyet yapanlara önerilen sağlıklı bir içecektir.
Aslında bir fincan kahve insanı en az 3–4 saat ayık tutuyor olmasına rağmen ilk 45 dakika içindeki belirgin uyandırma etkisi cazip geliyor. Beyin sürekli tükettiğinde ve stres altında kaldığında bu etkiye ihtiyaç duyar hale geliyor ve elin kahveye gidiyor.
Yağlı ve kremalı bir tür olan 3'ü bir arada Nescafe, kilo alımına neden olur. Ayrıca yoğun krema ve şeker olduğu için göbek bölgesinde hissedilir yağlanma görülür.
Çalışmanın sonunda toplam enerji harcamasında fark olmaksızın kafein tüketimi ile 24.7 gram, plasebo tüketimi ile 19.4 gram yağ yakımı gerçekleşiyor. Özetle; kafeinin yağ oksidasyonu üzerine etkisinin ortalama 5 gram kadar olduğu görülüyor.
Kafein tüketiminden sonra 24 saatlik enerji harcanışı gözlemlendiğinde %5 'lik bir artış görülmektedir. Buda eğer gıda alımı sabit tutulursa günlük 75-110 kalori daha fazla yakılmasını sağlar. Kafeinin vücut üzerindeki bu etkisi kilo verme sürecini ve yağ yakımını hızlandırmaktadır.
Maydanoz, dereotu, tere, roka, taze nane, semiz otu, yeşil çay, ıhlamur, beyaz çay, hibiskus, karanfil gibi yağ yakıcı bitkiler sayesinde göbek eritmek, artık çok kolay. Çünkü bu bitkiler, vücuttaki fazla gaz, idrar, toksin ve suyu söktürüp karın şişkinliğini giderir, göbekteki fazla yağları yakar.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Sabahları içilen bir fincan şekersiz kahvenin sindirim sistemini hızlandırdığı ve yağ yakımını kolaylaştırdığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Fakat aç karna kahve içmenin özellikle hassas midesi olanlar için faydalı olmadığını belirtelim. Gün içinde kahve tüketimi de zayıflatma özelliğine sahiptir.
Dr. Canan Karatay, her sabah aç karnına Türk kahvesi içtiğini söyledi. Çiçeklerini bile sabah kahvesiyle beslediğini belirten Karatay, “Bir Türk kahvesi fincanı, domatesin verdiği antioksidandan 100 daha fazla antioksidan verir vücudunuza.
Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2'den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.
Sabahları aç karna içtiğiniz kahve de yapısı gereği asidiktir. Düzenli olarak kahvaltıdan önce kahve içmeniz durumunda midedeki asit seviyesi artar ve mideye zarar vererek ülser gibi sorunlara yol açabilir.
ABD'deki Texas Üniversitesi'nin 4 bin erkek üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, günde 2 bardak kahve içmenin, cinsel performansı artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, düzenli olarak günde 2 bardak kahve içen erkeklerde ereksiyon bozukluğu yaşama riski, kahve içmeyen hemcinslerinden yüzde 42 daha az.
Aşırı dozda alınması ölümcüldür. Örneğin farelerde ölümcül kafein dozu kilogram başına 192 miligramdır. İnsanlarda ise bir oturuşta 200 kafeinli soda veya 125 bardak çay veya 75 fincan kahve içilirse çok büyük ihtimalle solunum yetmezliği veya kardiyovasküler şoktan ötürü ölüneceği not edilmiştir.
Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri