Zira bunun sebebi ince bağırsakta parçalanamayan laktozun kalın bağırsağa geçtiğinde oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanıyor olması, bunun da şişkinliğe sebep olması.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.
Parçalanamayan laktoz kalın bağırsağa geçince ve oradaki bakteriler aracılığıyla parçalanınca da aşırı gaz, kramp şeklinde ağrılar, ishal gibi yakınmalara yol açar. Kısacası laktoz duyarlılığı olanlarda süt içince oluşan gaz, şişkinlik, karın ağrıları ishal gibi yakınmaların oluşum mekanizması bu şekildedir.
Süt tüketildiği zaman kramp ve şişkinlik gibi belirtiler gözlemleniyor ise laktoz intoleransının var olduğu anlaşılabilir. Bu durum bağırsaklardaki laktoz enzimi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde bu gibi sorun yaşayan kişilerin süt tüketiminde dikkatli olması gerekmektedir.
Laktoz Nedir
Laktaz, gıdalardaki laktozu parçalayarak vücudunuzun onu sindirebilmesini sağlar. Laktoz intoleransı olan kişiler süt,süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra rahatsızlık verici belirtiler oluşturur. Laktoz intoleransının bu belirtileri arasında şişkinlik, ishal ve gaz bulunur.
İlgili 26 soru bulundu
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
Sütteki laktoz, laktoz enzimleri olmadığından işlenmemiş olarak kalır ve kalın bağırsaktaki bakteriler ile etkileşime geçer. Bu etkileşim sonucu da herkesin vücudunda zaman zaman hissedebileceği rahatsız belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler gaz, şişkinlik ve bazı durumlarda bulantı ya da ishal dahi olabilir.
Sütün içerisine zencefil ya da kakao karıştırılması da sütün gaz yapıcı etkisini azaltan bir uygulamadır.
Bazı kişilerde bu enzim eksiktir. Laktaz eksikliği olanlar süt içtiklerinde gaz, şişkinlik, ishal gibi sorunlar yaşar. Beslenme ve diyet uzmanı Prof. Chong Lee 'ye göre, laktoz intoleransı olan kişiler tükettikleri süt içerisine yarım çay kaşığı kadar kakao ilave ederek, gaz ve mide kramplarını önlemektedir.
Karın şişliğinde en büyük yardımcı rezene çayıdır. Bir şişlik hissediyorsanız rezene çayı demleyerek günlük 1 defa içmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca zencefil çayı da şişliği azaltmak için içilmesi gereken bitkisel çaylar arasındadır. Yoğun stres de gastrit, ülser ve spazm gibi durumlara neden olabilir.
Sütün üstün yararlarının yanı sıra bomba gibi bir etkisi daha var: Zayıflatmak. Üstelik tok kalarak, kiloyu daha çok yağ kitlesinden vererek ve bel-göbek yağlarından kurtularak… Süt, günde 2-3 bardak olmak üzere bir ay boyunca tüketildiğinde 2 ila 4 kilo arasında yağ kaybı sağlıyor.
Peki, laktozsuz süt ne işe yarar? Parçalanan laktoz bağırsaklardan kolayca emildiği için mide bulantısı, gaz, şişkinlik, ishal ve aşırı gaz problemlerini ortadan kaldırır. Laktozsuz süt besin değeri açısından diğer sütlerle aynı özellikleri taşır ancak içimi ve sindirimi daha kolaydır.
Laktozu sindiremeyenler
Eğer bu ürünleri tükettikten sonra gaz ve şişkinlik yaşıyorsanız laktoz intoleransınız olabilir. Bu nedenle sütü 'laktozsuz' tercih etmek veya onun yerine yoğurt ve ser t peynir tüketmek alternatif olabilir. Badem sütü, soya sütü, pirinç sütü gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.
Dolayısıyla birçok yetişkin süt içtiğinde hazmedilmeden bağırsaklara geçen süt şekeri (laktoz) buradaki bakteriler tarafından parçalanır ve bu da aşırı gaz, hazımsızlık, karın ağrısı ve bazen de ishal yapar. Laktoz İntoleransı olarak anılan bu durum süt içmenin tek zararlı sonucu değildir.
Süt, kalsiyum açısından zengindir ve besleyicidir. Bu sebeple kilo alımına sebep olabilmektedir. Fakat kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Aslında süt içen bir kişi vücutta yakılan kaloriden fazlasını almışsa kilo alır.
Laktoz intoleransı belirtileri genellikle, süt ve süt ürünlerinin tüketimini takip eden 30 dakika ila 2 saat arasında; şişkinlik, karında ağrı veya kramp, diyare (bağırsak hareketlerinin düzenli olmaması sonucunda gün içinde birden fazla defa sulu dışkılama-ishal) gaz, mide bulantısı gibi semptomlarla ortaya ...
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Beyaz ekmek, şekerlemeler, hamur işleri ve meyve suları neredeyse anında kana karışır. Vücudunuz laktoz adı verilen süt şekerini kolaylıkla sindiremiyorsa, gaz, karın ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir.
Bebeklerin gaz problemleri genellikle 3–4 aylıkken kendiliğinden geçer.
Süt ve süt ürünlerini çok fazla tüketmek, gaz oluşumunu da beraberinde getirir. Bu nedenle laktozsuz süt ürünlerini tercih ederek yaşanılan gaz sorunları indirgenebilir. Gün içinde bol miktarda su tüketmek de sindirimi kolaylaştırdığı için gaz sancısının önüne geçmektedir.
Süt ve süt ürünleri bazı kişilerde özellikle de emziren anne ve bebeklerde kimi zaman gaz sorununa yol açar. Özellikle de sarımsaklı yoğurt tüketmek, gaz oluşumunu tetikler. Bu nedenle sarımsaklı yoğurdu az miktarda tüketmek gerekir.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri