Fransız edebiyatçı Jean de La Fontaine'in kaleminden çıkan masallarda yazar, farklı kültürlerden araştırıp derlediği öykülere yer vermiş. Bu öyküler aslında birer fabl. La Fontaine masalları fabl türünün en güzel örneklerinin yer aldığı masallar aslında.
La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir. Bu masallar genellikle örnek metin olarak Türkçe ders kitaplarında kullanılmaktadır.
La Fontaine masallarına fabl denir. Fabl kelimesinin sözlük anlamı kısa masallardır. Bu masalların en önemli özelliği içinde sadece hayvanların yer almasıdır. Her hayvan bir duyguyu ya da toplumsal bir unsuru simgeler.
Jean de la Fontaine yazdığı fabl eserleri ile ünlenmiştir. La Fontaine'nin 12 kitaplık Seçme Manzum Fablları kuşkusuz yazarlığın doruğunu oluşturmaktadır. kitaptan oluşan ilk derleme 1668 yılında 5 kitaptan oluşan ikinci derleme ise daha sonra yayınlandı.
En ünlüLa Fontaine Masalları arasında; Aslan Payı, Horozla İnci, Tavşanla Kamplumbağa, İnsan ve Aynalar, Karga ile Tilki, İki Katır yer almaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Şinasi'nin La Fontaine'den, Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere'den yaptığı çeviri ve uyarlamalar ile klasizm tanzimat edebiyatı döneminde tanınmaya başlanmıştır.
Klasisizm akımının önde gelen temsilcileri şunlardır: François de Malherbe. Pierre Conhielle. Jean de La Fontaine.
İçeriği. Fablların her konusu sıklıkla çoğu yaş ve ırkın ortak özelliğini içermektedir. La Fontaine'nin fabllarını üstün yapan şey anlatımdaki tazelik, iletişimdeki ustalık, kesin ahlâkla ilgili mizâh gibi özelliklerdir. İnsan doğasının zayıf yönlerindeki keskin kavrayış, eser boyunca yer almıştır.
Kurt ile Köpek, Şahin ile Horoz, Aslan ile Fare, Fare ile Deve, Rüzgâr ile Kavak Ağacı uzun fabla verilebilecek örneklerdir.
Dünya'nın en ünlü fabl yazarları Ezop, La Fontaine ve Beydeba'dır. Ezop'un fablları M.Ö. 300 yılında derlenerek yazıya geçirilmiştir. Amerikalı James Thurber ve İngiliz George Orwell çağdaş fabl yazarlarıdır.
Masalları toplam olarak 238 adet olup, 12 kitapta toplanmıştır. 1668'de basılan ilk altı kitabında 124 masal vardır ve bunlar birinci cildi meydana getirir. İkinci cilt 1678'de basılan beş kitaptır. En son 1694'te bastırdığı üçüncü cilt ise tek kitaptan ibarettir.
La Fontaine'den Seçmeler (Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim 100 Temel Eser)
La Fontaine eserleri, Fransız yazar Jean de La Fontaine'ın ünlü fabl kitaplarına atıfta bulunur.
c) La Fontaine, Çocuklarımıza Lafonten Hikâyeleri, Çeviren ve Toplayan: Mehmed Ali, Cihan Matbaası, İstanbul, 1928. Ancak bu üç kitap dışında, Şinasi ve Doktor Rüştü'den sonra, birçok edebiyatçı La Fontaine fabllarından çeviriler yapmış ve bazıları da fabl türünde eserler vermiştir.
Masal ve fabllar arasındaki en önemli fark ise fablın öğretici yönünün olmasıdır. Ancak masallarda öğretici bir yön olması gibi bir koşul yoktur. Fablın sonunda muhakkak bir hayat dersi yer alır. Masallarda ise filmlere de konu olan o meşhur 'mutlu son'lar vardır.
Çoğunlukla Doğu fabllarından esinlenen La Fontaine, kaleme aldığı fablları herkesin anlayacağı bir dilde yazmaya çalışmış ve kötüyü göstererek iyi olanı anlatma amacı taşımıştır. Türk edebiyatında ise fabl türünde verilen ilk eser Şeyhi'nin Harname adlı yapıtıdır.
Belirli bir ahlâk dersi vermek amacıyla meydana getirilen hayal ürünü kısa ve hareketli hayvan hikâyelerine fabl denir. (Oğuzkan, 1997) Latince hikâye anlamına gelen fabula sözcüğünden kaynağını alan fabl, ahlak öğretisi sunarak, kıssadan hisse türünde simgesel hikâyeler anlatılır.
Fabl; İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıklara kişilere insan özelliği verilerek, başlarından geçen olayları anlatan yazı türüdür. Fabllar genellikle ders verici niteliğindedir. Örnek; “Biri baba, biri oğlu iki papağan Kral sofrasından geçiniyorlarmış.”
Masal sözcüğünü gerçek anlamına bağlı olarak kullanan ilk sanatçı Namık Kemal'dir. Fabl; kahramanları çoğunlukla hayvanlardan seçilen, ders verme amacı güden, genellikle manzum bir edebî türdür. Fabllarda bir öğüt yer alır.
Grimm Masalları, dil ve edebiyat açısından iyi bir kaynak olmanın yanı sıra günümüz masallarına hem ilham vermiş hem de yol gösterici olmuştur. Her çocuğun kütüphanesinde yer alacak bu masal kitabının anlattığı insan hikâyeleri, korku, cesaret, kötülük, merhamet ve adanmışlık temalarıyla başucumuzda.
Dünya edebiyatında klasisizmin önemli öncüleri ve temsilcileri olarak ise Montaigne, La Fontaine, Racine, Corneille, Moliere, Boileau, Fenelon, Madame de la Fayette:, La Bruyere ve Bossuet örnek gösterilebilir.
Dünya edebiyatında didaktik şiirlerin en ünlü şairleri, Hesiodos ve La Fontaine olarak kabul edilir.
La Fontaine, 12 kitapta topladığı 238 masaldan 124'ünde büyük oranda Ezop masallarından esinlenmiştir. Ezop masalları Nâzım Hikmet, Orhan Veli Kanık, Nurullah Ataç, Sabahattin Eyüboğlu, Ülkü Tamer, Olcay Göçmen, Türkan Uzel gibi Türk edebiyatçıları tarafından Türkçeye çevrilmiştir.
Orhan Veli Kanık çevirileri genel olarak biçimsel olarak kaynak metne daha sadıktır. Bu anlamda yeterli çeviriler olduğunu söyleyebiliriz ama kullanılan dil açısından hedef dil kitlesi okur açısından zor algılanabilecek güç sözcükler tercih edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri