Halk arasında “süt sarılığı” olarak da biliniyor. Çok basit bir tanımla; anne sütünün içindeki bazı maddelerin fazlalığı ya da anne sütünün eksikliği ile ortaya çıkan bir sarılık türü.
Bu süt (ön süt) daha incedir, daha az yağ ve daha fazla elektrolit içerir. Bir besleme ya da pompalama seansının sonuna doğru, süt (son sütü) kalınlaşır ve daha fazla yağ içerir, bu da kremsi beyaz ya da sarımsı bir renge neden olur.
Bozuk sütü kokusu ele verir
Anne sütü bozulduğunda ise en belirgin şekilde, kokusu değişmektedir. Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır.
Pastörizasyon işlemi tam yapılmamış olan sütlerde tat ve renk değişimi olur. Süt ısıtıldığında sütün rengi değişmezse iyi pastörize olmuş demektir. Bu nedenle süt satın alınırken iyi bir markadan, güvenilir bir süt tercih etmek doğru olacaktır. Mümkünse cam şişelerde, günlük pastörize edilmiş sütler tercih edilmelidir.
Sarımsı süt
Yoğun bir kıvama sahip olan kolostrum, beta karotenden dolayı parlak sarı veya turuncumsu bir renkte olabilir ve bu durum gayet normaldir. Bununla birlikte anne sütü yalnızca ilk günlerde değil, ilerleyen aylarda da sarımtırak bir renk alabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
-Sür proteinlerinin denatürasyonuna (zara görmesine) bağlı olarak sütün biyolojik değeri azalır. -Pişmiş tat ve aroma oluşur. -Sütün rengi değişir. -Bazı vitaminler tamamen tahrip olur.
İlk 3-5 gün boyunca birçok aminoasit ve protein yüklemesi yapılan bebeğin metabolizması artık yavaş yavaş daha az proteine ama daha çok şekere ihtiyaç duymaya başlayınca sütün içerisinde bulunan protein ve aminoasit oranı düşerek şeker ve su oranı artmaya başlar ve sütün rengi de böylece beyazlaşmaya başlar.
Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Kısık ateşte kaynatılan bozuk süt, dipte çökme ve topaklanma yapar. Bu durumda süt tüketilmemelidir.
Besin bileşenleri açısından oldukça zengin olan kolostrumun renginin farklı olması normaldir. 3 İla 5 gün arasında kolostrum salgılanır ve sonrasında da sütün rengi değişmeye başlar.
Kalsiyum beyazdır. Süt de içerdiği yüksek kalsiyum nedeniyle beyazdır.
Sargeant, 'Bebeğinizin içtiği ilk süte kolostrum denir. Bu yoğun anne sütü, genellikle hücresel sağlık için gerekli olan ve A vitamininin öncüsü olan yüksek düzeyde beta-karotenden gelen parlak sarı veya turuncu renge sahiptir. '
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Sütü kaynatırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da ateşin şiddeti olacaktır. Süt kaynatma esnasında kısık ateş kullanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır. Sütün sarmaması ve yanmaması için 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatmanızı tavsiye edeceğiz.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
sorusu da merak konusudur. Çiğ süt kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 12 saat dayanabilir. Kaynatılan çiğ süt buzdolabında 12-24 saat, havasız kaplarda ise 3-7 güne kadar dayanabilir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
En güçlü protein kaynağı olan yumurta, zengin aminoasit ve demir içeriğiyle emziren annelerin sütünü artırmak için günlük tüketmesi gereken besinlerin başında gelir. Kuru incir, kuru üzüm, kayısı, hurma gibi besinler bilinen en iyi süt artırıcı (galactagogue) besinlerden birkaçıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri