İlk ortaya çıkışı Latin Amerika ülkelerinde olduğu tahmin edilen süt reçeli, süt karameli olarak da bilinmektedir. Temel malzemeleri süt ve şeker olup pişirme prensibi bu iki malzemenin orta ateşte ağır ağır bir süre düzenli olarak karıştırılmasıdır.
Görüntüsü ve tadı karameli anımsatan süt reçeli, hem kahvaltılarda severek tüketiliyor hem de tatlı yapımında kullanılıyor.
Bir miktar kıvamlı olan süt reçeli, bu açıdan kahvaltılık bal ile benzerlik gösteriyor. Kremamsı bir yapısı bulunan bu lezzetin tadı ise sütlü ve kahveli bayramlık şekerleri andırıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Süt kaynadıkça yoğun bir kıvam almaya ve rengi önce sarı sonra da kahverengine dönmeye başlayacaktır.
Pastörize olmayan emin olduğunuz yerden temin edilmiş taze inek sütü kullandığınız takdirde reçel daha kısa sürede kıvam alacaktır. Karbonat veya kabartma tozu kullanabilirsiniz. Süt köpürmeye başlayacağı için; süt seviyesinin üzerinde epey boşluk kalacak büyüklükte bir tencere kullanmanız önerilir.
Süt reçeli ise yoğunlaştırılmış sütün şekerli ve daha yoğun hali diyebiliriz. Süt reçeli diye geçmiş dilimize, o nedenle biraz garip geliyor ama orijinal ismi “dulce de leche” yani süt tatlısı. Bu daha karamel tadında ve yoğun oluyor.
Süt reçelinin ekstra faydalı bir özelliği yoktur fakat sütten yapılması, herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve nispeten daha hafif bir tatlı olması dolayısıyla tatlı tüketiminde farklı bir alternatif olarak tercih edilebilir. Yoğun şeker içeriğinden dolayı tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Süre ocağınızın verdiği ısı farklı nedeniyle biraz daha uzayabilir. Reçel akıcı ama yüzeyi kaplayorsa kıvamı olmuş demektir. Not: 1 litre sütten 375 ml kadar reçel çıkıyor.
İçeriğindeki yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik erimesi gibi rahatsızlıkların önlenmesini sağlayan reçel, aynı zamanda kemiklerin güçlenmesinde etkilidir. Özellikle çocuklarda düzenli kullanımında kalsiyuma bağlı pek çok rahatsızlığın oluşmasını engelleyen süt reçeli, sütün tüm etkilerini reçel olarak da sunar.
Günlük kullanımda, en yalın hali ile bir kraker ya da ekmek üstüne sürülen labne peyniri ve üstüne Dulce de Leche! Az tuzlu peynirler, krep, waffle, muz, granola ve tabi dondurma ile beraber kullanılabilir. Pişirilen gıdalarda, trileçe ya da cheesecake üzerinde servis edilebilir.
Basitçe süt, şeker ve karbonat ile yapılan süt reçeli, karamelize tatları sevenler için de nefis bir lezzet.
Derin bir tencerenin içine tam yağlı inek sütü, vanilya ve şekeri koyup kaynamaya bırakıyoruz. Ara ara karıştırıyoruz ki dibi tutmasın. Sütümüz kaynamaya başlayınca kabartma tozunu ilave ediyoruz.
Daha çok bir kahvaltı ve çay saati yiyeceği olarak, başta Arjantin ve Şili olmak üzere hemen bütün Latin Amerika ülkelerinde yaygın olarak tüketilir. Ayrıca kek, pasta ve benzer ürünlerin yapımında, ya da içlerinin doldurulmasında kullanılır.
Nasıl bişey bu, tadı nasıl oluyor derseniz, çocukluğumuzda miss bonbon şekerler vardı, onu andırıyor biraz tadı. Böyle yoğun süt biraz da karamelimsi bir tat geliyor. Hafif ve lezzetli bence.
1 litre sütten çok küçük bir kavanoz reçel elde ediliyor, saklama süresi de buzdolabında yaklaşık 2- 3 hafta.
Kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması uygundur. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir. İçerisinde süt bulunduğu için çok daha çabuk bozulur.
Eskişehir'in geleneksel tatlarından olan süt reçeli bazı tatlılara sos olarak kullanılıyor. Süt reçeli, süt içemeyen çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla sıklıkla tercih ediliyor.
Ara ara karıştırıyoruz ki dibi tutmasın. Kaynamaya başlayınca kabartma tozunu ilave ediyoruz. O anda biraz süt kabarabiliyor (bunun için mutlaka derin bir tencere kullanılmalı) Ama hızla karıştırmaya devam edersek normale dönüyor. Sonra orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika ara ara karıştıra karıştıra pişiriyoruz.
Hazırladığınız süt reçelini cam bir kabın içine aktararak soğumaya bırakın. Reçel soğuduktan sonra ise cam kabı buzdolabına koyarak en az 2 saat de buzdolabında bekletin.
Ocakta ağır ağır pişsin arada üzerinde oluşan kabukları temizleyin onlar içine karışınca pütürlü olabiliyor eğer piştikten sonra da pütürlüyse süzgeçten geçirin. kıvamı tamamen ne kadar pişirdiğinizle alakalı sonuçta süt buharlaşıyor.
Reçeller neden küflenir ve şekerlenir? Sıcaklığı, doğru saklamamak, içerisine ıslak kaşık vs daldırmak, doğru koşullarda muhafaza etmemek... Bunların hepsi şekerlenme ve küflenmeye neden olan nedenler. Reçeller oldukça hassas yapıda oldukları için mutlaka doğru ısılarda saklanmalılar.
Kaşıktan akıttığınızda cıvık muhallebi kıvamında olacak. (Koyulaşmadı diye endişelenmeyin buzdolabına koyduğunuzda koyulaşacaktır.) Pişen süt reçelini kavanoza koyup soğumasını bekleyin ve ağzını kapatıp buzdolabında saklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri