Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Mesela, süt kutuları kompozit malzemedir. Dışı karton, içinde alüminyum folyo ve naylon kaplama vardır.
=) Süt kutusu geri dönüşüm kutusuna atılır . Süt kutusu karton , kağıt bölümüne girişiyor. Bu yüzden süt kutusu geri dönüşüm kutusuna atılabilir.
3- V veya PVC (Polyvinyl Chloride – Polivinil Klorür)
Çevreye ve sağlığa zararlı olan bu plastik türünü ise geri dönüştürmek neredeyse imkansızdır.
İlgili 35 soru bulundu
Pet şişe daha çok su, gazlı içecek, maden suları, meyve suları, süt gibi endüstriyel ürünlerin muhafazasında ve ambalajlanmasında kullanılır.Hammaddesinde bulunan polietilen teraftalat sayesinde darbe direnci yüksektir. Her atıkta olduğu gibi pet şişelerle de geri dönüşüm yapılabilir.
Cam Atıkların Geri Dönüşümünün Önemi Nedir? Kullandığımız tüm ürünler içinde % 100 geri dönüştürülebilen ve sonsuz kullanımı olan tek madde camdır. Geri dönüştürülen 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir.
Ambalajlı Su Endüstrisinin kullandığı tüm içecek ambalajları geri dönüştürülebilir ambalajlardır. Ambalajlı su endüstrisi, PET ve cam şişeler gibi ambalajların geri kazanılmasına, ayrıştırılmasına ve geri dönüştürülmesine yardımcı olmada aktif rol oynamaktadır.
Etkili bir geri dönüşüm işlemi için kirli kağıt, mendil, tuvalet kağıdı, makyaj temizleme mendili, bebek bezi, kağıt havlu gibi atıkların geri dönüşüme atılmaması gerekir. İçerisinde plastik, yapıştırıcı gibi yabancı maddeler bulundurulan kağıtlar geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Mendil, peçete, bebek bezi ve ıslak mendil atıkları
Kullanılan atıkların ise çöp depolama veya yakma tesislerine gönderilmesi gerekmektedir. Islak mendiller ve çocuk bezleri ise yapısı gereği hiçbir şekilde geri dönüşememektedir.
Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Cam ambalaj üretiminde atık cam şişe ve kavanozlar kullanılır. Diğer cam çeşitleri, içerdikleri hammaddenin farklı olması nedeniyle bu işleme dahil edilmez. Toplama merkezlerinde toplanarak geri dönüştürülen cam şişe ve kavanozlardan %100 oranında geri dönüştürülmüş hammadde ortaya çıkmaktadır.
Sigara izmariti tek kullanımlık plastik atıktır.
Her yıl trilyonlarca sigara izmariti gelişi güzel yere atıldığı gezegende en yaygın plastik kirliliğinden biri olduğuna inanılıyor.
Elektronik, kâğıt, kablo gibi hurda atıklarda ton başına farklı fiyatlar verilir. Aynı durum şişe ve alüminyum atıklar için de geçerlidir. Alüminyum meşrubat kutusunun tonu 5000 TL iken, plastik şişenin tonu 1500 TL olabilir.
Oysa plastik şişenizi çöp kutusu veya denize atmak yerine bir geri dönüşüm konteynırına atarsanız, şişeniz geri dönüştürülerek tekstil ve mobilya sektöründe kullanılan sentetik elyaf ve dolgu malzemesine dönüşebilir. Yani polyester kumaş veya plastik borulara diyebiliriz.
Tek Kullanımlık Kâğıt Bardaklar
Tek kullanımlık bardaklar kâğıttan yapılmış olmasına rağmen sıcağı geçirmemesi göz önünde bulundurularak hammaddesi olan kâğıt balmumuyla kaplanmıştır. Geri dönüşüm tesislerinde balmumu ve kâğıdı birbirinden ayırmak mümkün olmadığından geri dönüştürülemeyen maddeler arasındadır.
Geri. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir.
Örneğin cam şişe doğada 4000-4500 yıl arasında tamamen yok oluyor. Tüm bunların doğaya karışmasıysa nesiller boyu sürüyor. Atık yağlar ise konunun bir başka boyutu.
Cam şişe, cam kavanoz, su bardağının yeri yeşil kutulardır. Bazı cam konteynerleri ise renklere göre bölümlere ayrılır, bu da camı beyaz, yeşil, kahverengi şeklinde rengine göre ayrıştırmamız içindir. Porselen ve seramik ürünler cam kutularına atılmamalıdır.
Cam sektörünün yaptığı araştırmalara göre 1 ton atık camın geri kazanımı ile yaklaşık 40 litre yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.
Geri dönüşüm tesislerine gelen cam ambalajlar, renklerine göre ayrıldıktan sonra fiziksel işleme tabii tutularak öğütülür. Fırınlanmaya hazır cam kırığı haline gelir. Cam kırıkları tekrardan üretime girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri