Bu cetvel içerisinde 0 ile7,7 ve 7 ile 14 arasında veriler yer almaktadır. Bu verilere göre; süt, ortalama olarak 6,5 şeklindeki pH değerini almaktadır. ph değeri 6,5 olmasından dolayı süt bazdır.
pH sütün asiditesini gösterir. Bu da kazeinin stabilitesine bağlıdır. İnek sütü hafifçe asit, 6.6-6.8 pH değerine sahiptir.
Başta laktik asit bakterileri olmak üzere bazı asit üreten bakteriler süt şekerini laktik aside parçalayarak asitliğin artmasına neden olur. Bu tür asitlik sonrada geliştiği için sonradan meydana gelen asitlik veya gelişen asitlik denir. Sütte toplam asitlik ilk asitlik ile gelişen asitliğin toplamından oluşur.
Sütün pH'sı türler arasında pek farklılık göstermemekle beraber bu değer inek sütü için ortalama 6.6 ve keçi sütü için ise 6.3-6.7 arasındadır. İnsan sütünün pH'sı ise alkalilik arz etmekte olup pH'sı 7.3'tür (Çizelge 1). Böyle olunca taze sütün pH'sı yaklaşık olarak bilinmektedir.
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür. Bir maddede hidrojen derişimi hidr oksit derişiminden fazla ise o madde asittir.
İlgili 21 soru bulundu
Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
ph değeri 6,5 olmasından dolayı süt bazdır.
süt asidi ne demek? Laktik asit. Sütün mikrobiyal fermantasyonu sonucu laktozdan sentezlenen, organizmada aneorobik glikolizis sonucu oluşan veya silaj fermantasyonu sırasında oluşması istenen madde, laktik asit. Lactic acid.
Yoğurt örneklerinin laktik asit cinsinden titrasyon asitliği oranlarının 1,04 ile 14,49 arasında değiştiği ve ortalama 3,65±4,19 olduğu; pH değerinin ise 3,43 ile 4,19 arasında değiştiği ve ortalama 3,81±0,19 olduğu tespit edilmiştir.
Süte su katılması, fosfatların kimyasal yapısında değişmelere ve serbest H+ konsantrasyonunun düşmesine neden olacağından asitlikte düşer. Süte formalin katıldığında ise, formalin aminoasitlerin amino gruplarıyla birleşip ve serbest kalan karboksil grupları asitliğin yükselmesine neden olur.
Muzun pH'ı 5 olarak kabul edilir. Ancak iyice olgunlaşmış bir muz 6,5-6,6 pH değerine sahiptir. Bu düşük asitli meyve, tahriş olmuş bir özofagus astarını kaplayarak asit reflüsü olanlara yardımcı olabilir. Yüksek lif içeriği nedeniyle, muzun sindirimi de kolaydır.
Çayın pH değerinin 5.5 olmasından dolayı çay asittir.
Sütün yaklaşık olarak % 87.5'i su, % 12.5'i kuru maddedir. Kuru maddenin % 3.5'ini yağ, % 9'unu yağsız kuru madde (YKM) oluşturur. Yağ: Lipidler sütün yapısında mikroskobik globuler halde, suda yağ emülsiyonu şeklinde bulunur.
Limon, asidik bir madde iken limon suyu vücuda girene kadar asittir. Limon suyu vücuda alındıktan sonra bazik yan maddeler ortaya çıkartmaktadır. Limonun içrerisinde sitrik asit ve halk arasında C vitamini olarak da bilinen askorbik asit bulunmaktadır.
7 ile 14 aralığında bir pH değerinde yer alan maddeleri ise baz olarak kabul edilmektedir. Kahvenin mevcut pH değeri ise 5'tir. Bu sebepten dolayı kahve asidik bir nitelik taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında kahve asittir.
pH ve Asitlik
İnek sütü hafifçe asit 6.6-6.8 değerinde bir pH'ya sahiptir. Bu hafif asidik reaksiyona başta kazein olmak üzere fosforik ve sitrik anyonların varlığı neden olur.
Süt teknolojisinde pH ölçümü asitliğin gelişebileceği her durumda tespit edilmelidir. Çünkü pH değeri ürünün kalitesi ve randımanı hakkında çok değerli ipuçları verir. Yeni sağılmış sağlıklı inek sütünün pH değeri 6.6- 6.8 arasındadır.
Asitlere örnek olarak; süt, üzüm, sirke, elma, limon, kola verilebilir.
Turunçgillerin ana asidi, meyve sıvısında bulunan sitrik asittir; malat, malonat ve oksalik asid ise çoğunlukla kabukta bulunur. Portakal suyu genellikle % 1-1.3 sitrik asit içerir, ancak bu miktar % 0.5 ila 1.3 arasında değişebilir.
Yağmur suyu asit mi baz mı? Yağmur suyu asittir. Baz olabilmesi için pH değerinin 6.5 üzerinde olması gerekmektedir.
Özellikle bu grupta olan kola, 2.7 değeriyle en yüksek asitli içecek olup, sirkeden bile daha asitlidir.
Acı biber, tadı acı olduğu için klasik bir bazdır.
Asit özelliği sebebiyle mide rahatsızlığı olanlara kesinlikle önerilmiyor. Bununla birlikte kanama ve kanamanın durdurulamaması riski taşıyan kişilerin de kesinlikle içmemesi gerekiyor.
Sirke çeşit olarak asit grubuna girmektedir. Sirkenin pH değeri 2 ile 3 arasında olduğundan dolayı asetik asit olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında beyaz sirke öbür sirkelerden biraz daha farklı olarak daha alkali olan bir yapıya sahiptir. Sirke Organik midir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri