Süt herkes için oldukça faydalı bir besindir. Aldığınız sütlerin hileli olması can sıkıcı bir durum olabilir. Süte, un ve nişasta katılarak daha yağlı görünmesi sağlanıyor.
Sütlaç temelde süt, pirinç, şekerden yapılıyor. Bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulduğu durumlarda genellikle içerisine yumurta, nişasta veya pirinç unu da girebiliyor. Ancak en sık tercih edileni pek tabi nişasta. Kıvamının kolaylıkla ve pratik bir şekilde oluşmasını için nişasta ilave ediliyor.
1 kilo sütümüzü, üç yemek kaşığı ile unu ve iki yemek kaşığında nişastayı ile birlikte tencereye koyuyoruz. Ardından soğukken mikserimiz ile iyice çırpıyoruz ve malzemenin pürüzsüz bir hale gelmesini sağlıyoruz.
Kontrollü olarak hidrojen peroksit katılan ve böylece bakteri miktarı azaltılan veya bakteri gelişimi durdurulan çiğ sütün saklanması, fabrikaya nakli, standart pastörizasyon normlarında işlenmesi kolaylaşarak elde edilen pastörize sütün dayanma süresi artacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
* Sütü daha yağlı kıvamda göstermek için un ve nişasta katılıyor. * Bakteriyel faaliyeti önlemek için formaldehit, borik asit, hidrojen peroksit gibi bakteri öldürücü özellikte maddeler katılıyor. Bu maddeler zararlı bakterileri yok ederken yararlı olanları da yok ediyor.
Aldığınız sütlerin hileli olması can sıkıcı bir durum olabilir. Süte, un ve nişasta katılarak daha yağlı görünmesi sağlanıyor.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
Bir tarafta nişastayla sütü iyice karıştırıp çözelti elde ediyoruz. Kaynayan süte bu karışımı ilave edip hızlıca karıştırıyoruz. Muhallebi kıvamı alınca yavaşça karıştırmaya devam edip fokurdama olunca hemen altını kapatıp kaselere alıyoruz. Muhallebiyi aynı şekilde un ile de yapabilirsiniz.
Pirinci kendi nişastasının sütle nefis bir kıvam oluşturmaya yetmediği durumlarda, mısır ya da buğday nişastasını doğru ölçülerde kullanarak sütlacı tutturmak mümkün.
Sütü tencereye alın ayrı bir kasede nişasta ve şekeri karıştırıp süte karıştırın kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 2-3 dk daha pişirip kaselere alın. Afiyet olsun.
Kaynayan sütümüzün üzerine 1 su bardağı şekerimizi ve vanilyamızı da ekledikten sonra 3 yemek kaşığı mısır nişastasını sütümüzde 3/1 ini bir kaba alarak karıştırdıktan sonra sütümüze karıştırarak yavaş yavaş ekliyoruz. Ve 5-10 dk daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Sütlacımız hazır. Afiyet olsun. !
Un, nişasta ve pirinç ununun muhallebiye verdiği kıvam birbirinden çok farklıdır. O yüzden hiçbiri bir diğerinin yerini tam olarak tutmaz. Pirinç unu bağlayıcı özelliği çok fazla olmayan bir malzeme olduğu için sadece pirinç unu ile yapılan muhallebinin çok dağılgan bir yapısı vardır.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
Tencereye az yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinci koyup sıcak suyu ekleyin ve 10 dakika haşlayın. Pirinçler yumuşayıp haşlandıktan sonra üzerine süt ilave edin. Üzerine bir bardak şeker ekleyin. Toplamda 30 -35 dakika kaynadıktan sonra pişmiş olacaktır.
Nişastasız sütlaç yapımında; öncelikle yarım su bardağı pirinci iyice yıkayıp, orta boy derin bir tencere içine koyun. Pirincin üzerine 2 su bardağı su döküp, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Kısık ateş üzerinde pirinçler suyunu çekip, iyice yumuşayana kadar, ara ara karıştırarak pişirin.
Kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe kadar pirinç unlu karışıma ekleyip ısı dengesi oluşturun. Sonrasında da kaynamakta olan karışıma dökün. Bu şekilde kıvamı tutmayan ya da nişasta alternatifi aradığınız sütlaçlar hazırlayabilirsiniz.
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Pirinçler yumuşadıktan sonra suyunu süzelim. Sütü ocağa alıp süzdüğümüz pirinci içine dökelim. Kaynamaya çıktıktan sonra altını kısıp 20 ila 30 dakika kaynatalım. Bu işlem yoğunlaşmasını sağlar.
Hem fırın sütlaçlar da hem de klasik sütlaçlarda nişasta kullanılabiliyor. Kıvam arttırıcı özelliği bulunduğu için ilk kullanılan ve başvurulan yöntemlerden biri nişastadır. Süt, pirinç ve şekerden oluşan sütlacı kıvamını kolaylıkla nişasta ile tutturabilirsiniz.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri