Günde 3 fincanın üzerinde kahve tüketiminin doğurganlığı olumsuz etkileyebildiği, 5 fincanın üzerinde kahve tüketiminin de kemik erimesine yol açabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Yine aşırı kahve tüketimi uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve hassasiyet gibi olumsuzluklara yol açabilir.
Günde ortalama 300-400 mg kafein tüketimi genel olarak güvenilirdir. ( 500 mg fazla anlınmamalıdır.) Kahvenin türüne göre değişmekle birlikte ortalama bir fincan kahvede 80 - 200 mg kafein vardır. Ortalama 3-4 fincan kahve içilebilir.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Severek tükettiğiniz Türk kahvesi, gün içinde fazla miktarda tüketildiğinde tansiyonu yükseltir ve kronik bir hale dönüştürür. Hipertansiyon riskinden uzak kalmak için kahve miktarınızı en az seviyeye indirmelisiniz. Kafein, kalp atışını yükselten bir maddedir.
İlgili 34 soru bulundu
ABD'deki Texas Üniversitesi'nin 4 bin erkek üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, günde 2 bardak kahve içmenin, cinsel performansı artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, düzenli olarak günde 2 bardak kahve içen erkeklerde ereksiyon bozukluğu yaşama riski, kahve içmeyen hemcinslerinden yüzde 42 daha az.
Çok fazla kahve tüketimi B12 eksikliğine sebep olabilir. Bu durumda da kişilerde halsizlik hali ortaya çıkabilir. Kahvenin bol miktarda kafein içermesi tüketiminde stres hormonlarını tetikler.
Kalp problemlerine yol açabilir: Kahve kan basıncını yükseltme etkisine sahiptir. Özellikle tansiyon hastalığı olan bireyler günde 2 fincan kahveyi geçmemelidir. Tüketimi çok olduğunda düzensiz kalp atışı veya taşikardiye sebep olabilir. Kemik sağlığını olumsuz etkiler: Kafein, diüretiktir.
Kahve direkt olarak yağ yakımı sağlamıyor.
Sadece yağ yakıcı egzersizler yapmadan önce kahve içerseniz, yağ yakımınızı olduğundan daha hızlı bir seviyeye getiriyor. Bu etkilerden yararlanmak için kafein oranı yüksek ve kalorisiz kahveler tüketmek gerekiyor.
Nescafe, metabolizmayı hızlandırır. Metabolizmanın daha hızlı ve aktif çalışmasına yardımcı olan bu özellik sayesinde yağ yakımını kolaylaştırır. Kilo vermek isteyen kişilere diyetisyenler tarafından tavsiye edilerek kişinin kısa sürede hedeflediği kiloya ulaşmasına yardımcı olur.
Bilim insanlarına göre, kortizol seviyesi uyandıktan hemen sonra yüzde 50 oranında artıyor. Bu nedenle uzmanların tavsiyesi kahve içmek için bir saat beklemek. Kahve içmek için en iyi saatler ise 08.00-09.00, 12.00-13.00 ve 17.30-18.30 dışındaki saatler olduğu belirtiliyor.
Kahve mide hassasiyeti olan kişilere zararlıdır. Çok dikkatli tüketmeleri gerekmektedir. Ayrıca hamile ve emziren kadınlarda bebeğe zarar gelmemesi açısından kahveyi kontrollü tüketmelidir ve bazı durumlarda hiç tüketmemelidir. Ayrıca kalp hastalığı, kalp ritim bozukluğu olanlar da oldukça dikkatli olmalıdırlar.
Doğru miktarda tüketilen şekersiz çay ve kahve, içeriğinde bulunan flavonoid adlı antioksidan sayesinde kalp ve damar yapısını olumlu etkiler. Ancak kafein içeriği nedeniyle kalp hızında artış ve kan basıncında yükselmeye yol açtığı için aşırı çay ve kahve tüketiminin hipertansiyon riskini artırdığı söylenebilir.
- Özellikle yüksek tansiyonu düşürmek ve dengelemek için tüketimi tercih edilir. - Yükselen kolesterol için de tüketilmesi oldukça etkilidir. - Kalp rahatsızlıklarını önlemek için de Türk kahvesi tüketimi oldukça fazla tercih edilmektedir. - Sirozu azaltıcı etkisi ile karaciğer rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir.
Kahve tüketmeyi bırakanlar depresyon, anksiyete, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve halsizlik gibi yan etkiler bildirdiler.
Aç karnına kahve içmek bedenimizdeki asit miktarını arttırıyor. Bu olay çok sık yaşandıkça sindirim sistemimizde yavaşlamalar başlıyor. Ayrıca boş bir mideye bolca kahve almak zamanla kronik hazımsızlık, mide yanması, mide ekşimesi, reflü, ülser vb. rahatsızlıklara neden olur.
Kalp, tansiyon, mide şeker hastalığı, su kaybı, migren, vitamin ve mineral kaybı, doğurganlık, hamilelik, baş ağrıları, karaciğer ve safra kesesi gibi alanlarda kahvenin aşırı tüketimi tehdit oluşturmaktadır.
Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2'den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.
En Güzel Sade Türk Kahvesi Nasıl Yapılır Tarifi
İlk olarak kahveyi ve soğuk suyu cezvenin içerisine koyun. Ardından bir kaşık alarak iyice karıştırın. Kahve ve su karıştıktan sonra cezveyi ocağa alın ve altını en kısık seviyede açın. Kenarlarından kabarmaya başladığında kahveyi ocaktan alın.
Aşırı çay ve kahve tüketim isteği fosfor eksikliğinin bir göstergesi olabileceği gibi, sodyum ve demir eksikliğinden de kaynaklanabilir. Normalden fazla alkol tüketimi ise potasyum, kalsiyum, gultamin eksikliklerinin bir sonucu olabilir.
Vücuttaki B12 eksikliği, beyin ve sinir sisteminizin en büyük düşmanlarındandır. Bu nedenle panik atak hastaları için bol B12 vitamini alımı büyük önem taşır.
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri