Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin ve sadece üst kısmını açın. Bu yüksek ısıda ve önceden ısıtılmış bir fırında sütlaçlarınızın üst kısmı hafif hafif kızarmaya başlayacaktır. Su sayesinde fırının nemi korunacak ve sütlacınız çok sert bir kıvamda olmayacak, eşit bir şekilde kızaracaktır.
ILIK YENİR! İki türlü de çok iyi oluyor. Ilık yeme yeter. Eğer anneniz yaptı ise tencerenin tutmuş dibinde kalan sıcak sıcak , kaplara yada çanağa dökülenler soğuk.
Daha sonra sütlacı, kepçe yardımı ile kaselere paylaştırıp, oda ısısında soğumaya bırakın. Oda ısısında soğuyan nişastasız sütlaçları soğuyup kıvam alması için buzdolabında en az 4-5 saat dinlenmeye bırakın. Daha sonra üzerlerini tarçın ve fındık kırığı ile süsleyerek, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Fırını çalıştırıp 200 derece pişirmek zaten kıvamlı olan sütlacın daha çok koyulaşmasına sonrasında da pilav gibi bir hal almasına neden olabilir. Benim tavsiyem fırınınızın tamamını ısıtmak yerine ızgarasını kullanmanız.
İlgili 15 soru bulundu
Sütlaç Nasıl Saklanır? Artan sütlaçlarınızın üzerini sıkıca kapatıp buzdolabında ertesi gün tüketmek için saklayabilirsiniz. Daha fazla beklettiğinizde bozulmaz veya tadı değişmez.
Fırın sütlaç nasıl yapılır fırın sütlacı fırına vermeden önce tepsiye sıcak su değil soğuk su eklenmelidir. Bazı tariflerde sıcak su eklediklerini gördüm bu sütlacın hamur olup kaskatı kesilmesine neden olacaktır. Bu nedenle ekleyeceğiniz su soğuk olmalıdır ve tepsinin en az üçte birini doldurmalıdır.
Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
Süt kaynadıktan sonra sütlacı ocakta iyice kıvamlı olarak 40-45 dakika kadar pişiriyorum fırının ızgara bölümünü yakıp sütlaçları fırına veriyorum.
İçerisindeki bulunan pirinç ve şekerden dolayı kalorisi de yüksek bir tatlı olmaktadır. Fırında Sütlaç az miktarda tüketildiği zaman kilo aldırmamaktadır. Haftada bir kase sütlaç bir kere yendiği zaman diyet listelerini bozmamaktadır.
Hem şeker hem de sütle hazırlandığı için özel önem verilen sütlacın adı, 15. yüzyılda tıp kitaplarında da geçiyor. Şekerin enerji verme özelliği ve sütün sağlıklı olduğunun bilinmesi nedeniyle sütlaç, bir dönem en sağlıklı yemekler listesinde adını üst sıralara yazdırmış desek yeri.
Diyet sütlacınızı sabah kahvaltı olarak ya da spordan sonra tüketebilirsiniz. Bu yüksek proteinli tatlı sizi bütün gün tok tutabilir. Yüksek proteinli ve düşük kalorili olan diyet sütlaç, spor boyunca kaybettiğiniz vitamin ve mineralleri size geri verir.
Pirinçlerin diri kalmadan iyice yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Bu tarifte güveç veya porsiyonluk fırın kapları kullanabilirsiniz. Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Bu aşamada nişastanın topaklanmamasına özen gösterin. Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır. Suyu tencereye koydunuz, su güzelce kaynadı. Pirinçleri ilave edin ve güzelce yumuşayana kadar pişirin.
Sütlaç gibi tatlılar yaparken şekerini fazla kaçırdığınızı fark ettiğinizde sütlacı kısık ateşte bekletirken yaptığınız sütlacın yarısı kadar şekersiz sütlacı ayrı bir tencerede tekrar yapın. İkisi de pişmeye yakınken birleştirip bir taşım kaynatın.
Önce Su, Sonra Pirinç
Sütlaç tatlısı yapmaya başlarken tencereye mutlaka önce suyu ilave etmek gerekiyor. Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın.
Sütlaç Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle ilave edilecek sütün soğuk olması gerekmektedir. Çok az miktarda içine tuz atılabilir. Bu tuz sayesinde tadı daha belirgin bir hal alacaktır.
2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmenin ardından kepçeyle pirinçleri fazla ezmeden karıştırarak kaselere eşit miktarda paylaştırıyoruz. Ilıdıktan sonra dolaba kaldırıp bir gece dinlendirirsek daha lezzetli olacaktır.
Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz. Süt, doğru şekilde saklanmadığında bakterilerin hızla üremesine sebep olacak bir gıda maddesi olduğundan, zehirleyici etkiler de yapabilir, aman dikkat.
Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
Tencereye önce 1 litre süt ve şeker sonra nişastalı karışım eklenir. Karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Kaynadıktan 10-12 dk sonra altı kapatılır.
Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir.
Pirinç pişinceye kadar sütle pişirilir. İçine sütle karıştırılmış nişasta, vanilya ve şeker eklenir. 5-6 dakika kaynatılır ve kaselere dökülür. Servis yapılmadan üzerine tarçın eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri