Sütün yaklaşık olarak % 87.5'i su, % 12.5'i kuru maddedir. Kuru maddenin % 3.5'ini yağ, % 9'unu yağsız kuru madde (YKM) oluşturur. Yağ: Lipidler sütün yapısında mikroskobik globuler halde, suda yağ emülsiyonu şeklinde bulunur.
Normal sütlerde su oranı ortalama %88 dolayındadır. Bu değer %84 ile %90 arasında değişebilir. Su oranı %90'ın üzerinde olan inek sütü normal olarak kabul edilmez.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir.
Yaklaşık olarak 100 gram inek sütünde, 65 kcal enerji, 4,7 gram karbonhidrat, 3,8 gram yağ, 4,7 gram laktoz ve 3,3 gram protein bulunur. İnek sütü aynı zamanda protein ve proteinlerin yapı taşı olan amino asitler bakımından oldukça zengin bir besin çeşididir.
Süt genel olarak aşağıdaki bileşenlerden oluşur. Bileşimi başta alındığı hayvanın türüne bağlı olmak üzere pek çok faktöre göre değişim gösterir. Çizelge 1'de sütün genel bileşimi yer almaktadır. Genel olarak protein ,yağ şeker gibi temel kimyasal bileşenler büyük miktarda yer alır.
İlgili 42 soru bulundu
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir.
Sütte yer alan mineraller ve vitaminler, uykunun kesilmesini önlemektedir. Eğer her gece sık sık uyanıyorsanız artık ılık süt içerek uykuya geçebilirsiniz. Süt, kasları ve sinirleri gevşetir. Vücudun rahatlamasına yardım eder.
Günlük diyetimizde yer alan dört önemli besin grubundan birisi olan süt ve süt ürünlerinin özellikle protein ve kalsiyum içeriği açısından tüketilmesini mutlaka öneriyoruz. Süt içerisinde bulunan B2, B12, A vitaminleri, tiamin, niasin, fosfor ve magnezyum olmak üzere birçok besin öğesi önemli kaynaktır.
Bu nedenle uzun süreli mide ağrılarında zaman kaybedilmeden uzman hekime başvurulmalıdır. Kişinin laktoz intoleransı yoksa süt ve yoğurt mide ağrısına iyi gelir. Ayrıca; muz, keten tohumu, çavdar, armut, tarçın, zeytinyağı mide ağrısına iyi gelen besinler arasında gösterilir.
Ortalama %88'i su olan inek sütü 100'den fazla farklı bileşen içermektedir. Süt ve süt ürünleri; protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini, bazı B vitaminleri (özellikle riboflavin, B12 ) için iyi bir kaynaktır.
Anne sütünün %87'sini oluşturan su, süt üretiminin artması için tüketilmesi gereken başlıca besindir. Süt üretimini ve kalitesini artırmak için emziren kadınların günde ortalama 3-3,5 litre su tüketmesi önerilir.
O süt ağızda kalmamalı. Ya arkasından su içilmeli ya ağız çalkalanmalı. Çünkü sütte ağız florasını değiştiren, çürüğe sebep olabilecek ortam oluşturabilir” diye konuştu.
1 bardak süt(yağsız) 68 (kcal) kalori değerindedir. 1 bardak süt(yağsız) içeriğinde 11.04 gram karbonhidart ve 5.62 gram protein bulunur. 1 bardak sütte(yağsız)0.22 gram yağ bulunur. 1 bardak süt(yağsız) 74 mg sodyum, 260 mg potasyum ve 0.02 mg demir bulunur.
Su ve süt arasında özgül ağırlık bakımından bir miktar farklılık vardır. Ufak bir hesap yapıldığında, 1 litre sütün 1032 gram, yani 1,032 kilograma denk gelmektedir. Su ve süt arasında bir karşılaştırma yapıldığında ise sütün sudan daha ağır olduğu sonucuna çıkılabilmektedir.
Bir inek, 1 litre süt üretmek için yaklaşık 4 litre su içmek zorunda.
Her gün düzenli şekilde tüketildiği zaman kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. - Süt, az yağlı ve sürekli şekilde tüketildiğinde diyabet hastalığının riskini en aza indirir. - Akşam yemekten sonra ya da sabah aç karna tüketilen süt, bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olarak yağ yakımını hızlandırır.
Akşam yemeklerinden sonra veya sabah aç karnına içilen süt bağırsakların hareketlerindir ve yağ yakımın hızlandırır. Çoğu diyet listesinin ara öğünlerinde süte yer verilir. Süt kan basıncını düşürür. İçerisinde potasyum sayesinde kan basının sağlıklı oranlarda kalmasını sağlar.
Yaşla beraber kemik yoğunluğunda azalmanın önüne geçebilmenin en iyi yolu ise kalsiyum ve D vitamini almak. Günde 2-3 porsiyon (2-3 su bardağı) süt tüketimi kalsiyum alımı için öneriliyor. Süt akneye iyi geliyor!
Gece yatmadan önce yenen her yemek mideyi rahatsız eder. Ancak sütün yapısı bakımından hazmı daha zordur. Gece içirilen süt reflüye davetiye çıkarır. Yatmadan en az 2 saat önce süt içirilmesini ve yemek yenilmesini sonlandırmak gerekir."
Akşam yemeklerinden sonra veya sabah aç karında bir bardak süt tüketmek daha hızlı kilo vermeyi sağlayabilir ve yağların yakılmasına yardımcı olur. Ayrıca sütün içindeki yağ asitleri kişiyi daha uzun süre tok tutma, acıkma hissini azaltma özelliğine sahip.
Sütün fazla tüketimi sindirime zarar vererek ishale neden olabilir. Ayrıca sütün içerisinde bulunan laktoza ya da sütün kendisine alerjisi olan kişiler için süt zararlıdır. Bunların dışında sizler için sütün zararlarını sıraladık; Fazla süt tüketimi sivilce oluşumuna yol açar.
1 litre sütün içinde yaklaşık 1.25 gram kalsiyum bulunur. Günlük 1 gramdan fazla aldığın kalsiyum birçok kasında krampa sebep olacaktır çünkü tavsiye edilen üst tüketim miktarıdır. Unutma ki kalp de bir kastır ve kalbe giren kramplara tıp özel bir ad vermiştir; kalp krizi.
- Enerji deposudur ve gün içerisinde daha enerjik bir yapı sağlar. - Metabolizmayı hızlandırır ve kilo verme konusunda yardımcıdır. - Kolesterolü dengeler ve aynı zamanda kalp sağlığını önemli oranda korur. - Bakteri ve enfeksiyonlara karşı ciddi bir koruma sağlar.
Yapılan araştırmalarda yatmadan önce içilen sütten alınan kalsiyumun kemik erimesini önlediği kanıtlanmıştır. 2. Sütte bulunan bolca kalsiyum, uykuya dalmakta zorlananlar için sihirli bir iksir görevi görmektedir. Yatmadan önce süt içerek uykuya kolayca dalar daha iyi dinlenmiş olarak uyanmanızı garantilemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri