Sütün yağ oranını yeteri kadar arttırıp kaymak tutmasını bekleyeceğiz. Tencerede ki şu kaynamaya başlayınca altını kısın en az 10 saat kısık ateşte su kaynatarak bu şekilde tencere üzerinde borcamı demlemeye bırakın. Süt demlendikçe yağı kaymak tutacaktır. Normalde süt tamamen kaymak tutana kadar suyu kaynatmalısınız.
Buradaki en önemli nokta süt pişerken kesinlikle karıştırmamalısınız. Kısık ateşte kaynayan sütü üzeri yeterince kaymak tutunca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Biraz dışarıda soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve 1 gün dinlendirin. 24 saatin sonunda tencerenizdeki sütün üzeri kaymakla kaplanmış olacak.
Kaynamaya aldığınız süt ısındıkça içindeki yağ yüzeye toplanır eğer bu kaymak dediğimiz yağı sürekli alırsanız az miktarda ve ince yapılı kaymak elde etmiş olursunuz. Ama hiç dokunmayıp bütün yağın yüzeyde toplanmasını beklerseniz ve sütünüz soğuduktan sonra alırsanız daha çok ve kalın bir kaymak elde etmiş olursunuz.
İkinci sefer sütün kaymağı kabarınca, kaymağın ortasından delik şeklinde kaymağı açarak 10 dk kadar kısık ateşte sütü kaynatmaya devam edip sonra kapatıyoruz. Böyle yapılırsa yoğurdumuzda kaymak tabakası daha fazla olup ve kalınlaşacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Terletme ve demleme yöntemi ile kaymak yapılır. Sütün yağ oranını yeteri kadar arttırıp kaymak tutmasını bekleyeceğiz. Tencerede ki şu kaynamaya başlayınca altını kısın en az 10 saat kısık ateşte su kaynatarak bu şekilde tencere üzerinde borcamı demlemeye bırakın. Süt demlendikçe yağı kaymak tutacaktır.
Afyon Kaymağı ise manda sütünün tekniğine uygun bir ısıl işlemden geçirilerek (92 C'de en az 2 dakika) ve daha sonrada tekniğine uygun olarak soğutulması ile elde edilen süt ürünüdür. Bundan dolayı Afyon Kaymağında da süt yağı oranı ağırlıkça en az % 60 olmalıdır.
Manda sütünün katkısız kullanılması önemli. 8-9 litre sütten 1 kg lüle kaymak çıkar.
Çiğ sütün içerisinde bulunan biçimsiz, şekilsiz, büyük süt yağı partikülleri kokuyu daha fazla toplar ve etrafa yansıtır. Bu yağ, kaynatma işlemi ile sütün üst kısımda toplanarak göreceli olarak sütün alt kısmına oranla daha katı bir görünüm haline geçer ve kaymak oluşur.
Gerçek kaymak lezzetine çok yakın bir kaymak hazırlamak için ihtiyacımız olan malzemeler; taze süt, krema ve nişasta. Taze sütün de tam yağlı bir süt olmasına özen gösterin. Taze sütünüz yoksa tam yağlı pastörize sütten de yapabilirsiniz.
Süte Su Katılması:
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Normal sütlerde su oranı ortalama %88 dolayındadır. Bu değer %84 ile %90 arasında değişebilir. Su oranı %90'ın üzerinde olan inek sütü normal olarak kabul edilmez.
Kolesterolü yükselten yiyeceklerden biri olan kaymak, fazla tüketimde vücutta yağlanmaya da nedendir. Yoğurt üzerinde de yer alan kaymak, eğer çok fazla tüketilirse kilo alımına sebebiyet verir.
Biraz kol kasına ihtiyacınız olsa da French Press'e 1/3 oranında süt koyduktan sonra pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirirseniz sütün köpürdüğünü göreceksiniz. Daha kaliteli bir köpürme için tam yağlı süt veya yüksek yağlı barista sütleri kullanabilirsiniz.
Sütün kaymağını bozmadan kenarından iki kaşık yoğurdu süte bırakıyoruz. (Burda kullanacağımız iki kaşık yoğurt hazır olmamalı, ev yapımı maya olmalı. Eğer sizde yoksa mayalayan birinden ya da süt alacağınız yerden isteyebilirsiniz. Bir de kesinlikle sütü pastorize kullanmayın.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Afyon Kaymağı - Afyonkarahisar
Manda ve inek sütünden elde edilen Afyon kaymağı tatlıların vazgeçilmez bir tamamlayıcısı ve lezzet kaynağıdır. Asıl tercih edilen kaymak manda sütünden elde edilendir. Manda kaymağı süt beyazı renginde olur, daha yağlıdır, daha lezzetli ve daha dayanıklıdır.
Geleneksel kuru kaymak yapım yönteminde süt, tandırda oldukça uzun süre kaynamaya bırakılır. Elde edilen kaymak, kor ateş üzerine yerleştirilmiş özel bakır sinide üzeri göz göz olana kadar pişirilir. Bu işlemin ardından bir oklava yardımıyla siniden alınan kaymak bir kalburun üzerinde birkaç gün kurumaya bırakılır.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Yoğurdu küçük kaplarda mayalayın. Böylece açtığınız yoğurt sulanmasına fırsat kalmadan tükenir. Mayaladığınız kaptan yoğurt alırken metal ya da plastik kaşık yerine tahta kaşık kullanın, böylece yoğurdunuz daha az sulanır.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri