Kalsiyum beyaz renge sahiptir ve süt yüksek miktarda kalsiyum içerir.
Bu dönemde süt biraz daha koyu renktedir. Kolostrumun rengi altın sarısı, hafif kahve rengi yada mavi-yeşil bir renkte görünebilir. Besin bileşenleri açısından oldukça zengin olan kolostrumun renginin farklı olması normaldir. 3 İla 5 gün arasında kolostrum salgılanır ve sonrasında da sütün rengi değişmeye başlar.
İhtiyaç duyduğu yüksek aminoasit ve protein, sütün kıvamını koyulaştırdığı gibi sütün rengini de sarılaştırmaktadır. Yeni doğan bebek bu koyu süte doğumundan itibaren genellikle ilk 3-5 gün ihtiyaç duyar.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir.
1) Sütle laktozun ayrışması sonu asit meydana gelmesi, Litmus'un renginin pembeleşmesine ve aynı zamanda sütün pıhtılaşmasına neden olur. 2) Sütteki amino asitlerin ayrışması sonucu oluşan amonyak pH'nın yükselmesine ve ortamın mavi renge dönüşmesine yol açar.
İlgili 22 soru bulundu
Normal sütün rengi:
Süt normal durumlarda porselen beyazı renge sahiptir. Bu rengin meydana gelmesinde kolloidal durumdaki kalsiyum kazeinat ve ışığı geçiren süt yağ globüllerinin etkisi vardır. Kazein pıhtılaştırmak suretiyle sütten ayrılırsa kalan kısım sarı-yeşil bir renk alır.
Doğum sonrası emzirirken sütün renginin ve miktarının değişmesi normaldir. Hangi dönemde sütün rengi ve miktarı nasıl oluyor inceleyelim. Sütünüzün rengi sarımsı ya da altın sarısı iken, süt miktarı az ancak bebeğinizi koruyacak antikorlardan zengin durumdadır.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Kısacası anne sütünün tatlımsı, sabunsu, ekşi ve hatta acı gibi çok değişik tadı olabilir. Bu da bebeklerin anne sütünü içmesini etkileyebilir. Bebekler çoğu kez taze sağılmış anne sütünün tadını ve kokusunu sever ve kolaylıkla içer.
MEMEDE SÜT BİTER Mİ? Aslında memede süt hiç bitmez, çünkü boşaltılmaya başladığı andan itibaren, süt yapımı yeniden başlar. Yani memeyi sıkınca süt geldiyse (tamamen tesadüf eseri çünkü süt hiç bitmez) ama yumuşak hissediyorsan, bu dolu olduğu anlamına da gelmez.
Hafif mavi anne sütü olması da normaldir. Sağma ya da emzirmenin başlangıcında genellikle mavimsi bir renk fark edilir. Bu süt (ön süt) daha incedir, daha az yağ ve daha fazla elektrolit içerir.
Vitamin ve mineral içeriği yüksek olan süt sayesinde cilt renginde önemli değişiklikler olur. Özellikle güneş lekelerinin giderilmesi için de süt yoğun olarak kullanılmaktadır. Çiğ süt cildi beyazlatmaktadır. Ten rengini düzenleyen süt kararmalara karşı da çok faydalıdır.
Normalde emzirmenin ilk günlerinde memedeki değişiklikler nedeniyle süte bir miktar kan geçişi olur. Bebeğiniz emdiği kanı kusmadıkça veya siz sütünüzü sağarken kanı görmediğiniz sürece kan genellikle fark edilmez. Ama kan miktarı çoksa o zaman süt kırmızı, pembe veya kahverengi gibi görünür.
Kalsiyum beyazdır. Süt de içerdiği yüksek kalsiyum nedeniyle beyazdır.
Sarımsı süt
Doğumdan sonra gelen ilk süt kolostrum olarak adlandırılır. Yoğun bir kıvama sahip olan kolostrum, beta karotenden dolayı parlak sarı veya turuncumsu bir renkte olabilir ve bu durum gayet normaldir.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir.
Ayrıca bir kimsenin eşinin sütünü içmesi günah değildir. Ancak bu durum günah olmasa da, adaba uygun değildir. Kadının memesinden süt emmek veya içmek, süt anne ve süt evlatlığı için yeterli değildir. Süt evlatlığının meydana gelmesi için, süt emen kişi iki yaşını doldurmamış olması gerekir.
İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Memeler daha boşken süt üretimi artmaktadır. Daha boş, daha yumuşak olan memeler, şişmiş ve dolu olan memelerden, 24 saatlik zaman diliminde toplamda daha çok süt üretebilirler. Bebeğinizin emme süresi kısa olduğu için süt üretiminiz yetersiz değil.
Hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı, doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
Su aygırlarının sütü pembe renktedir. Bunun nedeni su aygırlarının hipposudorik asit ve norhipposudorik asit salgılamaları. Kırmızı renkteki hipposudorik asit ile parlak turuncu renkteki norhipposudorik asit su aygırlarının derilerini güneş ışığından ve çeşitli bakterilerden korur.
Yavru balinalar, doğumdan sonraki ilk 6 ay içerisinde günde 400 ile 500 litre arasında anne sütü tüketebilir. Mavi balinalar dünyadaki en büyük meme bezlerine sahiptir. Her bir meme bezi 1,5 metre uzunluğa ve yavru balinanın ağırlığı kadar ağırlığa sahip olabilir.
Su aygırları sütü, diğer memelilerin sütlerinden farklı olarak pembe veya kırmızı renklidir. Bu renk, sütte bulunan bir pigment olan "porfyrin"den kaynaklanır. Porfyrinler, hemoglobinin (kan pigmenti) yapı taşlarından biridir ve hücrelerin enerji üretimi için gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri