Süt: Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
Fırında pişirilmiş etler de fırından çıkarıldıklarında üzeri örtülmemelidir. Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor.
Birçok restoranda balıkla birlikte süt ve süt ürünleri (özellikle de yoğurt) aynı menü ürünü içinde, bir arada sunulmaktadır. Balık halihazırda bozuk olmadığı sürece, halihazırda küflenmemiş bir yoğurtla sorunsuz bir şekilde tüketilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Süt ile Beraber Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
Kendisi gibi protein grubundan başka besinlerle birlikte tüketilmemesi gerekir. Örneğin; tavuk, balık, peynir, yumurta ve yoğurt süt ile birlikte tüketildiğinde alınan fazla protein vücutta toksik etki yaratabilir.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Tokluk için meyvelerin yanında süt tüketilmesi, muz ya da elmanın acıktırıcı etkisini azaltmak için üzerlerine tarçın eklenmesi de öneriler arasında yer alıyor.
Kulağa garip gelse de neredeyse her kahvaltıda sofralarımızda yer bulan süt ve yumurta, birlikte tüketildiğinde o kadar da faydalı olmuyor. Çünkü yumurta ve süt örneğindeki gibi iki farklı protein bir arada tüketildiğinde iki gıda da sindirilemeyip toksik atıklara dönüşüyor. Dolayısıyla vücudun direnci kırılıyor.
"Süt, mümkünse yemeklerden ya bir-iki saat önce ya da sonra alınmalı. Süt, yemeklerle beraber alındığında bazı ağır metalleri bağlayabileceği için demiri de bağlar.
Süt ve yoğurt
Protein grubuna mensup besinler kendileri gibi protein grubuna ait besinler ile birlikte tüketilmemeli. Aksi taktirde midenizi bozabilir.
Peynir yedikçe veya süt içtikçe beyninizde morfin türevi olan kazomorfinler oluşur. Bu maddeler de beyinde hoşnutluk hissi oluşturur ve fiziksel olarak daha fazlasını istersiniz. Bu bağımlılık döngüsünü kırmak için tek yol, onu tamamen kesip atmaktır.
Demlediğiniz çaydan gün içerisinde bir kaç bardak tüketerek ishali azaltabilirsiniz. Aynı zamanda siyah kuru çayı ve yoğurdu da karıştırarak günde bir kase tüketiniz ishali önleyebilirsiniz.
Diğer meyveler gibi muz da hücre hasarına karşı koruyan, antioksidan etkiye sahip C vitamini bakımından zengindir. Muz ve sütü birlikte tüketmek, aslında birkaç vitamin ve minerali aynı anda almanıza yardımcı olabilir. Egzersiz yaptıktan sonra ne yediğiniz oldukça önemli.
Kayısı, kuru incir, hurma, yulaf, havuç, su, yumurta, sarımsak, somon balığı, susam gibi yiyecekler anne sütünü artırıyor. Buna ek olarak Yeşil yapraklı yiyeceklerden ısırgan, karalahana, kırmızı pancar, ıspanak, gibi sebzeler mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir.
Bazı bireyler, alerji, süt şekeri olan laktoza karşı duyarlılık (laktoz intoleransı) nedeniyle veya yanlış inançlarından dolayı süt tüketmezler. Laktoz duyarlılığı olan bireyler için, düşük laktoz içeren süt veya laktozsuz süt ürünleri bulunmaktadır.
Hangi besinin tüketildiğinden çok, besinin neyle kombine edilip tüketildiği ve nasıl tüketildiğinin çok önemli olduğunu belirten Öten, “Örneğin protein kaynağı bir yiyecek, kırmızı et, yumurta, bunları kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurtla beraber tüketmek, içerisindeki demirin emilimini engelleyebilir.
Yoğurt, taze meyveler ile birlikte tüketildiğinde meyvelerin içinde bulunan zararlı şeker miktarının dengelenmesini sağlayarak vücutta yağa dönüşmesini engeller. Böylece hem doyurucu hem de hafif bir öğünü gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Yenir. Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Ayrıca en sevdiğim özelliği çok da kalorili olmamasıdır. 2 mandalina 1 porsiyon meyve kalorisinde yani 50 kaloridir. Gün içinde 2-3 mandalinayı ara öğünlerde yanına fındık – badem – ceviz – leblebi veya yoğurt & süt ile birlikte tüketerek son derece doyurucu bir ara öğün yapabilirsiniz.
Süt ve Portakal
Bu besinler asla bir arada tüketilmemelidir. Ayrıca süt ve portakalın karışımı midenize ciddi zararlar verebilir, bu gıdaların birlikte sindirimi zordur.
Ara öğünlerde meyvenin yanında 1 bardak süt, bir parça peynir veya yoğurt gibi proteinli bir seçenek tüketirseniz bu eşleştirmelerle kan şekeriniz kontrol altında tutulur ve kendinizi daha uzun süre tok hissedebilirsiniz.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Düzenli balık tüketimi, ölümcül kalp hastalıklarına yakalanma riskini %36 oranında azaltır. Bunun yanında depresyon, yüksek tansiyon, bazı romatizmalar, inme (felç) ve bazı kanser türleri üzerinde olumlu etkileri vardır.
Konserve, donmuş, uygun şartlarda muhafaza edilmemiş, bayatlamış ya da kokmaya başlamış bu balıklarda histamin oluşumu artmaktadır. Bu balıkların tüketimi ile birlikte kişide histamin zehirlenmesi ortaya çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri