Turşunun suyu bulanmaya başladığında, üzerinde göz göz beyaz bir tabaka oluştuğunda akla birçok soru gelir. Bu tabaka, turşuda çürüme başladığına işaret eder ve turşu eski lezzetini kaybeder.
Bazen de turşuyu açtıktan ve tüketmeye başladıktan sonra oluşuyor bu tabaka. Ne yazık ki bu tabaka bir turşuda oluşmuşsa fazla çürüme olmuş demektir. Bu yüzden turşular lezzetini kaybeder ve tüketilemez hale gelir.
Kendi seçtiğiniz doğal malzemelerle evde yaptığınız turşu uzun sürede fermente hale gelir. Fermente turşu bağırsaklar için oldukça faydalıdır. Salatalık turşu suyu bulandı ne yapmalıyım diyorsanız, işte size tarif. Turşu malzemelerinde çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu gösterir.
Eğer turşu suyu içerisinde az derecede ya da çok fazla tuz konduğu vakit, bulanıklık gibi bir durum ortaya çıkar. Bu da zaman içerisinde turşusu suyunun tabakasında beyazlaşma meydana getirir. Oluşan beyaz tabaka ise turşu suyunun lezzetini bozabilir.
Turşu suyunun üzerinde oluşan beyazlıklar küf tabakasıdır. Bu beyazlıklar sağlığa faydalı bakteri oranının bozulduğu anlamına gelmektedir. Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılmalıdır. Akut olarak toksinler aracılığı ile oluşabilecek besin zehirlenmeleri de görülebilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Sebze veya meyveleriniz mayalanmaya başladıktan sonra en üst kısımda oluşan beyaz tabakanın takip edilmesi ve görüldüğü anda hemen alınması gerekir. Bu tabaka hemen alınmazsa küf oluşmasına ve dolayısıyla turşunun bozulmasına neden olur.
Turşu yaparken kullanılan malzeme cam kavanozlardaki kapak önemlidir. Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.
Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir.
Turşunun uzunca süreler dayanmasını da lezzetinin güzelliğinin de temel sebebi turşu suları. Ancak kimi zaman bu suların renkleri bulanıyor ve turşuların bozulmasına neden oluyor. Emekleriniz ziyan olmasın, turşu sularınızı hazırlarken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Şişme ve iç boşalması: Turşularda görülen önemli bir diğer bozulmada gerek doku solunumu gerekse mikroorganizma aktivitesi sonucu oluşan CO2'in ürün içinde birikerek şişmesi ve iç boşalmasıdır. CO2'in çözünürlüğü ham madde bileşimindeki azota göre daha fazladır.
Tatlı biber, lahana turşusu, salatalık turşusu, havuç ve domates gibi turşular bir ayda olurken karnabahar, acur gibi malzemelerin turşu olması birkaç ay daha fazla sürüyor. Bu yüzden turşu yaparken en çok dikkat edilmesi gereken şey doğru kombinasyon.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
Turşu bittikten sonra kalan su, eğer bir bulanıklaşma yoksa tekrar kullanılabilir. Böylece içinde diğer sebzelerden kalmış olan aromalar da olacağı için lezzeti de artar. Eğer bir fermantasyon problemi varsa turşu suyunda sünme görünebilir.
Turşular farklı farklı sebeplerden bozulur. Turşuyu yaparken kabımızın en üstüne yeteri kadar su koymadığımızda turşumuz açıklıkta kalınca bu tarz küflenmeler-bozulmalar olur. Turşumuzu tam bastıramayıp dışarıdaki havayla temas etmişse; genelde beyaz bir küf şeklinde bozulur.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Turşunun köpürmesi, nohut gibi yardımcılar sayesinde fermantasyonun hızlı olduğunun kanıtıdır. Bu durumda endişelenmeniz gereken bir şey yok.
l Turşunun asıl olarak köpürmesine sebep olan olay kapağının hava almasıdır. Bu yüzden üstüne bastıra bastıra cam kavanozda ve ağzının iyice kapatılması durumunu dile getiriyoruz. Belirli bir süre, yani en az 1 hafta kadar bu turşunun kapağının hiçbir şekilde açılmaması gerekmektedir.
Turşunun sirkesi az olursa ne olur? Zira tuz ya da sirke gerektiğinden çok fazla veya az olursa tuşunun kıvamı ve lezzetini tutturmak mümkün olmaz. Fazla sirke ve tuz içindeki sebzelerin erimesine, yumuşamasına neden olurken, az sirke ve tuz malzemelerin çok sert ve lezzetsiz olmasına neden olur.
Turşu suyu ne kadar dayanır? Tabloda da göründüğü gibi kapalı kavanozdaki turşular tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra bile birkaç ay daha tüketilebilir. Bu ürünleri açmanız durumunda buzdolabında saklarsanız ve tüm sebzeler suyun içinde kalmak şartıyla 3 ay kadar daha tüketebilirsiniz.
Bozulan turşu suyu değiştirilir mi? Bulanık turşu suyunun rengini düzeltmek için sakın turşunun suyunu değiştirmeyin bu bütün faydalı bakterileri aşıp götürür ve turşunuz kısa sürede bozulabilir.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir.
Fazla sirke kullanılması, turşunun renginin kararmasına neden olur. Aslında normal bir sirke, her turşu için uygundur. Ancak açık renkli sirke kullanılması tercih edilmelidir.
Dr. Pişkin, "Kapağı şişmiş ya da kapağı paslı konserveleri kesinlikle tüketmemelerini konservelerde renk değişimine uğramış kokusu değişmiş ürünleri tüketmemelerini ve bütün gıdaları uygun ısıda pişirildikten sonra tüketmesini tavsiye ediyoruz.
Doğru hazırlanmayan turşu tüketimi sonrası nadiren toksin kaynaklı karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi klasik besin zehirlenmesi bulguları bildirilmiştir. Tuz ya da sirke oranının doğru ayarlanmamasından dolayı turşularda yumuşama olabilmektedir.
Turşu yaptıktan sonra kapağı açılır mı? Kapatmadan önce de turşunuzu kapağı hafif aralık olacak şekilde 1 saat bekletin. Bu da turşusunu kurduğunuz malzemenizin arasında hala kalmış olabilecek havanın dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Artık kavanozunuzun kapağını kapatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri