Çorbaya kıvam vermek için tereyağı ve unu tavada kavurun. Kavurduğunuz un ve tereyağı karışımını çorbaya ekleyerek karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Çorbanın altını açarak yüksek ateşte fazla suyu buharlaştırarak uçurabilirsiniz. Çorbanın içerisine patates atarak pişirebilir sonrasında blenderdan çekebilirsiniz.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Son zamanlarda Mastechef'te en çok kullanılan yöntemlerden biri çorbayı nişasta ile koyulaştırmaktır. Çorbayı koyulaştıracak bir kaşık nişastayı az suda ezerek yavaş kaynamakta olan çorbaya karıştırarak nişastayı döktüğünüz zaman koyulaştığını görebilirsiniz.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Bir diğer yöntem ise unla yağı kavurarak çorbanın kıvamını yoğunlaştırmak. Ayrı bir tencerede yağ ve unu, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından çorbanızdan kepçe kepçe, yavaş yavaş ilave ederek unla beraber bütünleştirin. Un sayesinde çorbanız yoğunlaşacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Bakliyatlar pişerken oldukça su çektikleri için çorbanıza kıvam verecektir. Meyane yaparak çorbanıza kıvam verebilirsiniz. Un, yumurta ve yoğurt ile hazırladığınız malzeme çorbanıza kıvam ve lezzet verecektir. Eğer meyane ile çorbanıza kıvam veriyorsanız, meyaneyi ekledikten sonra kaynatmamaya dikkat edin.
Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir. Eğer çorbanın unu az gelmiş ise ayrı bir kap içerisinde un ve tereyağı pişirilerek çorbaya ilave edilebilmektedir.
Kıvamından memnun kalmadığınız çorbanın içerisine bir miktar mısır nişastası ekleyerek ideal bir kıvam yakalayabilirsiniz.
Çorba kıvamı püf noktaları
Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir. Eğer çorbanın unu az gelmiş ise ayrı bir kap içerisinde un ve tereyağını pişirerek çorbaya ilave edilebilmektedir. Un dışında nişasta ilave edilerek de çorbanın yoğunluğu rahatlık ile arttırılabilir.
En İyi Cevaplar. Icine un ve zeytin yağı ilave et bir çay kaşığı da tuz iyice unu yedir. Daha leziz olacak.
Çorbanızın terbiyesi soğuk, çorbanız da çok sıcak olursa her ne kadar dikkat ederseniz edin, çorbanız dilediğiniz gibi olmayacaktır ve kesilmeler meydana gelecektir. Dinlendirdikten sonra çorbanın suyundan terbiyenin içerisine birkaç kepçe yedirin ve güzelce çırpın.
Patates, piştikçe çorbaya kıvam verir. Patatesin içindeki nişasta, çorbanın yoğunlaşmasını sağlar. Sululuk miktarına göre 1 veya 2 adet patates kullanmanız yeterli olacaktır.
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz. Tarhana yaparken kullandığınız yoğurdun kalitesi de önemlidir.
Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
Önce 3 yemek kaşığı toz tarhanamızı bir kaseye bırakıp üzerine 1 su bardağı su ekleyip 5-10 dakika kadar bekliyoruz. Beklememizin sebebi çorbamızda topaklanmalar olmasın diye ne kadar çok beklersek o kadar pürüssüz bir çorba olacaktır.
Tarhana çorbası servise hazır... Püf Noktası: Eskiden tarhanayı soğuk suya ilave eder, kaynayana kadar karıştırırdık. Tarhanayı ıslatıp, sonra da sıcak su ekleyip temperleyince sıcak kaynayan suya ilave edebilirsiniz.
Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum. Örneğin domates çorbasında un önce kavrulmalıdır. Domatesi kavurduktan sonra unu eklerseniz domatesin ıslaklığıyla hamur olacak ve kavrulmayacaktır.
Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . . Çorba kaynamadan tuzunu eklerseniz çorbanız kesilir pütür pütür olur çırpsanız bile düzeltemezsiniz.
Çorba tariflerine lezzet ve nefislik katan en önemli aşamalardan biri de terbiye yapmak. Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor.
Nişasta yerine kullanılan ve aynı göreve sahip olan malzemeler keten tohumu, ararot tozu ve pirinç unudur. Yapacağınız reçetede nişasta olması hali bu üç malzemeyi nişasta ile aynı ölçüde kullanarak reçetenizi tamamlayabilirsiniz.
Pirinç unu
Bu sayede yemeklerin rengini değiştirmez. Ayrıca gluten içermediği için, glutensiz beslenenlerin listelerinde yer alan temel malzemelerden biridir. Pirinç ununu nişasta yerine kullanacaksanız, tarifte yazan nişastanın iki katı kadar pirinç unu eklemeniz gerekir.
Un demişken nişasta konusunu da atlamayalım. Tariflerde her 1 yemek kaşığı mısır nişastasını 2 yemek kaşığı un ile karşılayabilirsiniz. Mısır nişastası yerine pirinç unu kullanacaksanız da aynı oranlar geçerlidir.
Limonlu, yoğurtlu, sütlü, unlu ve sirkeli sarımsaklı terbiyeler çorbaya göre tercih ediliyor. İşte farlı terbiye tarifleri... TERBİYE NEDİR? Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak.
Çorbanın tadı ve kıvamını ise terbiye destekler. Çorba terbiyesi çeşitli şekillerde yapılabilir. Yapılışı: Porselen bir kasede yumurta sarısıyla süt çırpılır, üzerine sıcak çorbadan bir kaşık ilave edilerek tekrar karıştırılır ve hepsi çorbaya ilave edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri