Dolayısıyla dış duvarları örerken iç alandaki net kullanım alanını da hesap etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca duvarları yaparken elektrik ve su tesisatı için bir boşluk bırakmanız gerektiğiniz de belirtmeden geçmeyelim. Bu noktada, gerekli yerlere kolonlar da yerleştirebilirsiniz.
Taş Ev Projeleri diğer ev projelerinden tamamen ayrı düşünülerek tasarlanmalıdır. Taş evlerde duvar kalınlıkları 45-50 cm kalınlığında olduğu için kolon kiriş sistemlerinin de ona göre çizilmesi gerekir. Eğer yığma bina yapılacaksa çizim ona göre yapılmalıdır.
Betonarme bir binanın ömrü 40-50 yıl iken, gerçek taş ustalığı ile inşa edilen taş evlerin ömrü ortalama 300 yıldır.
Taş evler; güçlü, dayanıklı, sağlıklı, doğayla uyumlu, nefes alabilen, zararlı kimyasallardan arındırılmış, kirli havayı filtreleyen, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı ve yüzyıllarca ayakta kalan yapılardır.
Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir. Sağlıklı ve dayanıklı taş malzemelerinden yapılan evler, doğa ile uyumludur. Bu açıdan olası depreme karşı son derece güvenlidir.
İlgili 34 soru bulundu
Bilimsel olarak 9 derecelik depreme kadar dayanıklıdır. Taş evler diğer taraftan tasarrufludur. Yazın işte serin kışın sıcaktır.
bilimsel testler ve araştırmaların da hepsi aynı yönde, taş yapılar en sağlam yapılar olarak geçer.
Taş ev ve betonarme ev kıyaslaması yapıldığında betonarme evlerin, taş evlere oranla depreme biraz daha dayanıklı olduğunu söylemek mümkün! Bunun nedeni de iyice birbirine bağlanmamış taşların deprem anında birbirinden kolayca ayrılması.
Enerji Verimliliği: Taş, ısıyı iyi bir şekilde tutma özelliğine sahiptir. Bu da taş evlerin enerji verimliliği açısından avantajlı olmalarını sağlar. Isıyı depolama kapasitesi sayesinde, taş evler yazın serin, kışın ise sıcak kalabilir, bu da enerji maliyetlerini düşürebilir.
Aynı zamanda psikolojik olarak da faydaları bulunan doğal yapı malzemeleri insanı rahatlatarak, kaliteli bir yaşam sürdürmesini sağlıyor. Çevre dostu taş evlerin bir avantajı da, uzun ömürlü ve dayanıklı olması. Bu nedenle doğal yapı malzemeleri, yapay yapı malzemelerine oranla daha kullanışlı ve avantajlı.
Taş evlerin en önemli avantajı, uzun ömürlü olmaları. Tarihi yapıları düşününce bu konuda bize hak verirsiniz! Kışın kolay ısınır, yazın serin tutar.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Taş evler, çoğu zaman çok pahalıdır. Fiyatlar, evin büyüklüğü, taşların cinsi ve işlemelerin kalitesine göre değişebilir. Ayrıca, taş evin kurulması için gerekli çalışma süresi de dikkate alınarak fiyat değişikliği olabilmektedir.
Taş evlerde duvar kalınlıkları genelde 50 veya 60 cm arasında değişmektedir. Katlı yapılarda beton kolonlar veya taş kolanlar tercih edilir.. Taş evlerin genel özelliği çok güçlü ve doğaya tam uyumlu yapılardır bu nedenle doğru yapılmış bir ev 300 yıl dayanabilmektedir.
d) Duvar kalınlığı, en az 60 cm olmalıdır.
Taş Duvar Kaplamaları Nem, Rutubet Yapar mı ? Duvar üzerine yapılan taş kaplama ile duvarın hava alması engelleniyorsa; nem, rutubet ya da küflenme kesinlikle yaşanmaz, Taş duvar kaplaması yapılan duvarın tamamen hava alması engellendiğinden güçlü bir izolasyon malzemesi olarak ta kullanılabilir..
Ortalama bir fiyat verilecek olursa metrekare başına yapılacak olan ortalama tutar değeri yığma bir taş evi için 20.000 – 21.000 TL arası baz alınır.
Müşterilerimizin hayali neyse onu gerçekleştirmek istiyoruz. Üç kata kadar ev yapabiliyoruz. Taş evler, uzun yıllar yaşayabilmesi ve doğal izolasyona sahip olmaları sayesinde yazın serin ve kışın sıcak bir yapıda.
Taş ev maliyeti 2023'de ortalama bir taş evin maliyeti, metrekare başına 15.000 TL ile 25.000 TL arasındadır. Bu fiyat, evin boyutuna, konumuna ve kullanılan malzemelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, büyük bir taş ev inşa etmek, küçük bir taş ev inşa etmekten daha pahalı olacaktır.
3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (27. madde de belirtilen istisna hariç ) yapı ruhsatı alınması zorunludur. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamaz.
Bir taşın doğal, değerli ve orijinal olup olmadığını anlamanın garanti yolu laboratuvar incelemesinden geçirilmesidir. Taş bilimi alanında uzmanlaşmış kişiler, taşları çeşitli kriterlere göre değerlendirerek sertifikalar. Böylece saf doğal taş ile yapay / sentetik taş birbirinden kolayca ayırt edilir.
Ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz de yaygın olan taş evler Anadolu'nun pek çok bölgesinde de görülmekte. Taş evler genel kırma (doğal) ve kesme taşlar kullanılarak yapılan yapılar olarak ikiye ayrılıyor.
Doğal taş duvarları elektrik süpürgesinin fırça aparatı ile temizleyebilirsiniz. Bu tür duvarları silerken ya da yıkarken kesinlikle kimyasal temizleyici kullanmamalısınız. Ilık su ile temizlemek yeterli olacaktır. Dilerseniz az miktarda sirke de kullanabilirsiniz.
Nasıl bir tek taş ile duvar örülemezse insan da tek başına önemli bir iş başaramaz.
Aynı Yönetmeliğin 63. maddesinde ise basit tamir ve tadiller ile korkuluk, pergole ve benzerlerinin yapımı ile bölme duvarı, bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak ve benzeri elemanların tamirlerinin ruhsata tabi olmadığı açıklanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri