Boya çatlağı ve sıva çatlağı en zararsız çatlak türleridir.
Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Çoğu zaman depremde sıva çatlağı sanılsa da, kiriş çatlakları, yatay elemanlarda oluşan tehlikeli hasar türlerindendir. Kiriş çatlağı tehlikeli mi sorusunun cevabı, evet son derece tehlikelidir şeklindedir.
Hasar taşıyıcıya geçmediği sürece bu duvar çatlakları çok da önemli şeyler değildir. Hayati bir risk oluşturmaz” dedi.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre, yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapı yapmaya başlanması gerekir. İmar Kanunu, bu süre içinde yapıya başlanamadığı takdirde inşaat ruhsatının hükümsüz kalacağını öngörmektedir. İki yıl içerisinde yapıya başlanamamış ise ruhsatın yenilenmesi gerekir.
Dairedeki bu çatlaklar tehlike işareti midir sorusunu yanıtlayıp da duvar çatlaklarına değinmemek olmaz. Duvar çatlağından kastettiğimse; tuğla, gazbeton vb. elemanda meydana gelen çatlaklar. Bu çatlak türü sıva/boya çatlağına göre daha derindir ve nispeten daha tehlikelidir.
Evin temelini kolon ve kiriş oluşturur. Duvardaki çatlak en fazla duvarı yıkar, evi kökünden yıkmaz.
Beton, alçı, harç, sıva ve boya gibi malzemeler, içerdikleri nemi zaman içerisinde kaybettiklerinden bu küçük çatlakların oluşması normaldir.
Su birikintisi içerisine, dolgu alanlara ya da çamurlu yerlere yapılan binalar risklidir. Duvarlar: Çatlak olup olmadığına, duvarın inceliğine, yamulmalara bakılmalıdır.
“Kolon ve kirişlerdeki çatlakların kontrol edilmesi gerekir. Şüphelenilen bir durum söz konusu ise DASK tarafından hasar tespit çalışması yapılması istenebilir. Eğer çok daha fazla endişesi varsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirdiği kurumlar tarafından riskli yapı tespiti yapılabilir.”
Eğilme çatlakları mesnetler civarında çok genişse, kiriş ağır hasarlıdır (Şekil 11). Ancak eğilme çatlaklarının yanında, kesme çatlakları da varsa kiriş, ağır hasarlı olduğu gibi, tehlikeli duruma gelir. Çünkü kesme çatlakları sünek olmamaktan ileri gelen gevrek ve istenmeyen bir kırılma türüdür.
Cilt çatlakları kendi kendine geçer mi? Cilt çatlakları kendi kendine geçmez. Çatlakların doğal seyrinde; ilk oluştuğunda kırmızı/mor renkte olur, zamanla renkleri açılır deri renginden hafif açık sedefi bir renk alır.
Cilt altındaki liflerin bozulması sonucu ortaya çıkan çatlaklar, tıbbi açıdan bir sorun teşkil etmese de görüntü olarak kişiyi rahatsız eden bir cilt sorunudur. Günümüzde cilt çatlakları daha çok kadınlarda görülse de bu cilt sorunu erkeklerde de ortaya çıkabilir.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Çatlaklara dolgu macunu veya alçı sürün ve kurumasını bekleyin. Alçı kuruduktan sonra zımparlayarak yüzeyi pürüzsüz hale getirin. Son olarak duvarı 2 kat boyayın. İlk katın kurumasını bekledikten sonra ikinci kata geçin.
Mastikler silikonlara benzer, fakat mastik kullanımındaki esas amaç boşluk doldurmaktır. Mastikler sert hava koşullarına dayanıklı olduğundan iç ve dış mekanlarda her türlü duvar çatlak tamiri ve duvar delik kapama için kullanılabilir.
Sağlık açısından hiçbir zararı olmayan bu çizikler, cildin dış yüzeyinde gözle görülebilir beyaz çizgilere neden olur. Kimlerde görülür? Daha çok kadınlarda olsa da erkeklerde de görülebilir. İlk oluştuklarında pembe ya da mor renkte olan cilt çatlakları zamanla gri ve beyaz renge dönüşür.
Cilt üzerinde oluşmuş bulunan çatlakların kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bununla birlikte ergenlik döneminde oluşmuş veya kilo alımı ve hamilelik sonucunda oluşan çatlaklarda azalma dahi gözlenmez.
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri