Sıvanın yenilenmesi: Sıva çatlağı büyükse, sıvanın yenilenmesi gerekebilir. Eski sıva çıkarılır ve yeni sıva uygulanır. Bu yöntem, çatlağın nedeni yapısal bir sorun ise daha iyi sonuç verir. Duvarın güçlendirilmesi: Eğer çatlaklar yapısal sorunlardan kaynaklanıyorsa, duvarın güçlendirilmesi gerekli olabilir.
Bir ıspatula yardımıyla hafifçe kazıyarak çatlağı biraz daha açın. Kalkmış boyayı kazıyın ve duvar yüzeyin tamire hazır olduğundan emin olun. Çatlaklara dolgu macunu veya alçı sürün ve kurumasını bekleyin. Alçı kuruduktan sonra zımparlayarak yüzeyi pürüzsüz hale getirin.
Duvar çatlakları oluşmasında zeminin yapısına bağlı olarak temel oturmaları, depremin şiddetine bağlı deprem titreşimleri, yapının içinden veya dışardan gelebilecek çevresel yapay titreşimler, yapı elemanlarında oluşan aşırı sehim olmak üzere 4 ana faktör etkendir.
Tıpkı nem kaybı gibi ısı değişimleri de binalarda küçük çaplı yapısal değişimlere sebep olabilir. Duvarda bulunan boya ve sıva tabakaları, ısının sabit olmamasının etkisiyle genleşir ve büzülür. Bunun sonucunda da görünümü olumsuz yönde etkileyen kılcal çatlaklar ortaya çıkar.
İlgili 33 soru bulundu
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
Boya çatlağı ve sıva çatlağı en zararsız çatlak türleridir.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Fakat kolonların üzerinde bulunan sıva çatlağı yanıltıcı olabilir. Bu gibi durumlarda yapılacak en doğru hareket, sıvanın kazılarak kolon üzerinde bir çatlak olup olmadığının kontrol edilmesidir. Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir.
Eğer çatlak genişliği 1,5 mm'yi geçiyorsa tehlike işareti olabilir.
Beton, alçı, harç, sıva ve boya gibi malzemeler, içerdikleri nemi zaman içerisinde kaybettiklerinden bu küçük çatlakların oluşması normaldir.
Ev ya da işyeri iç cephe duvarlarınızdaki duvar çatlakları bir kurşun kalem çapında ise mastik kullanarak çatlakları örtebilirsiniz. Mastikler silikonlara benzer, fakat mastik kullanımındaki esas amaç boşluk doldurmaktır.
Çatlakların doldurulmasında çimento şerbeti, epoksi reçineleri, çok ince kumlu yüksek çimento oranlı harçlar ve başka özel katkı maddeli harçlar kullanılabilir. Çimento şerbeti ve epoksi reçinelerinin çok derinlere giden ince çatlaklara tam olarak içirilmeleri için basınç altında uygulanmaları gerekir.
4041 KALEKİM İNCE SIVA
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Vücutta oluşan çatlakların tedavisi, krem, dermarol ve mezoterapi yöntemleriyle yapılabileceği gibi lazerle çatlak tedavisi yöntemiyle yapılabilir. Sıklıkla bacak, kol, koltuk altı, bel, kalça, göbek ve meme bölgesinde oluşan çatlakların tedavisinde kullanılan lazer yönetiminde ağrı ve acı hissi son derece azdır.
Hazır olan yüzeye enjeksiyon yöntemi ile madde püskürtülür. Yarığın derinliğine göre tek pompa veya çift pompa tercih edilebilmektedir. Çatlak dolana ve yüzeye çıkana kadar enjekte etme işlemi sürmelidir. İşlem bittikten sonra en az 2 gün boyunca herhangi bir problem olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Eğer alçı sıva sağlam ise, alçı sıvanın her tarafının eşit oranda sıvanmış olduğu kontrol edilmelidir. Mastar kontrolleri yapılmalıdır. Seramik uygulamasına geçilmeden önce alçı sıvanın kürlenme süresinin beklenmesi gerekmektedir.
Hafif çatlaklı kirişler, epoksi ve çimento şerbeti enjeksiyonu, ile onarılabilir. Betonun ezilmesi veya donatının kopması gibi hasarın ağır olduğu durumlarda, geçici olarak askıya alınması uygundur.
Alçı sıva çatlakları en çok kapı ve pencere kenarlarında görülür. Bunun nedeni, bu bölgelerin geçiş bölgesi olmasıdır. Alçı çok gevrek bir malzemedir. En ufak bir çekme gerilmesinde dahi çatlar.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre, yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapı yapmaya başlanması gerekir. İmar Kanunu, bu süre içinde yapıya başlanamadığı takdirde inşaat ruhsatının hükümsüz kalacağını öngörmektedir. İki yıl içerisinde yapıya başlanamamış ise ruhsatın yenilenmesi gerekir.
İnşaat mühendisi Aziz Baburhan, deprem sonrasında duvarlarda oluşan sıva çatlaklarının ciddi bir risk oluşturmadığını, ancak taşıyıcı elemanlarda meydana gelebilecek hasarın çok ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır. Daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek için üzeri FİXA İnce Siva ile sıvanır.
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Erken müdahale ile ağrınız azalarak çatlak kemik alçıya alınır. Bu sayede kemiğin kaynayarak iyileşmesi beklenir. Bazı durumlarda ise alçıya herke kalmadan sargı ile çatlak olan yer kontrol altına alınabilir. Tabi çatlak olan yerin alçıya alınması daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Çatlak kemik tedavisinde, çatlağın yeri net olarak belirlendikten sonra alçı işlemi yapılır. Çatlağın durumuna göre alçıya almaya gerek kalmayabilir. Bu nedenle doktor bölgeyi sargı ile sabitleyebilir. Atel takabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri