–Yeni sıvanmış yüzeyler aşırı güneş, don, rüzgar ve yağmur gibi etkilere karşı korunmalıdır. +5°C sıcaklığın altında veya +35°C sıcaklığın üzerindeki derecelerde sıva uygulanmamalı ya da bu konuda özel önlemler alınmalıdır.
Yeni sıva uygulaması yapılmış olan yüzeyler aşırı don, güneş, yağmur ve rüzgar gibi durumlara karşı korunmalıdır. 5 derece sıcaklığın altında ya da 35 derece sıcaklığın üzerinde sıva uygulaması yapılmamalıdır.
5 derecelik sıcaklıkların aşağısındaki sıcaklığa sahip mekanlarda donma riski sebebi ile sıva uygulaması yapılmamalıdır. Mümkünse 35 derecenin üzerinde sıcaklığa sahip olan ortamlarda alçı uygulaması yapılmamalı eğer yapılması gerekli ise alçının su kaybı yaşamaması için gerekli olan önlemler alınmalıdır.
Yüzey nemi fazla ise kuruması beklenir. Alçı sıva uygulaması +5 °C derecenin altında yapılmamalıdır.
5 ºC altındaki sıcaklıklarda donma riski nedeni ile alçı uygulaması yapılmamalıdır. Mümkünse 35 ºC'nin üzerindeki sıcaklıklarda alçı uygulaması yapılmamalı eğer yapılması zorunlu ise alçının suyunu kaybetmemesi için gerekli tedbirler (zemini ıslatma, rüzgara karşı koruma) alınmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
–Yeni sıvanmış yüzeyler aşırı güneş, don, rüzgar ve yağmur gibi etkilere karşı korunmalıdır. +5°C sıcaklığın altında veya +35°C sıcaklığın üzerindeki derecelerde sıva uygulanmamalı ya da bu konuda özel önlemler alınmalıdır.
Sıva için en elverişli mevsim, ilkbahar ve sonbahardır. İnşaat bitip duvarlar iyice kuruduktan sonra sıva işlerine başlanır. Sıvalar malzeme zayiatının çok olduğu uygulamalar arasındadır.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Duvarlara uygulanacak sıvalar duvar örme işleminin tamamlanıp harcın prizini alması beklendikten sonra başlanmalıdır. Yine duvarlarda ilk olarak iç sıva daha sonra dış sıva uygulaması yapılmalıdır.
Beton yüzeylerde sıvanın iyi tutması için önce bir kat sulu serpme atılır. Bu işlem yapılmamışsa üzerine gelen sıva aderans yapamaz. Yüzeyler kuru tutulursa ve ıslatılmazsa sıva harcının rutubetini çeker.
Sıva içerisinde kullanılan kireç miktarında artış yapıldıkça su tutabilme özelliğinde de artış yaşanmaktadır. Bu sebepten dolayı da mukavemet düşmektedir.
Ortamın yeterli hava alamaması, Gereğinden fazla boya kullanılması, İzolasyon, yalıtım malzemelerinin yetersizliği, Saydığımız nedenler duvarların kabarmasına ve dökülmesine neden olabilmektedir.
Bir tabakada en fazla 1,5 cm kalınlığında sıva uygulanır, dış sıva en az iki tabakadan meydana gelir ve 2 cm kalınlığından daha az olmamalıdır.
Aşırı güneş, don, rüzgar ya da yağmur gibi etkenlere karşı önlem alınmalıdır. Sıcaklık +5°C altında ise sıva yapılmamalı veya gerekli olan tedbirler eksiksiz olarak alınmalıdır. Ayrıca sıcaklık +35°C üstünde ise yine aynı şekilde sıva uygulanmamalı yahut birtakım önlemler alınmalıdır.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
1. Çimento sıvalar; tekrar tekrar ve iyice ıslatılmış yüzeyler üzerine uygulanmalı, yerine ve mevsimine göre yeterli bir süre ıslak tutulmalıdır. 2. Sıva yapılacak mahalde don olasılığı olduğu sürece sıva işlemi yapılmamalıdır.
4041 KALEKİM İNCE SIVA
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre, yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapı yapmaya başlanması gerekir. İmar Kanunu, bu süre içinde yapıya başlanamadığı takdirde inşaat ruhsatının hükümsüz kalacağını öngörmektedir. İki yıl içerisinde yapıya başlanamamış ise ruhsatın yenilenmesi gerekir.
Boya çatlağı ve sıva çatlağı en zararsız çatlak türleridir.
Soru: 1 torba ile kaç M2 alan sıva yapılır ? Cevap: Merhabalar efendim. Tüketim: 2,5-3 kg / m² 25 kg'lık bir ürün yaklaşık olarak 10 m² alana sıva yapılır.
Kaba sıvanın duvarda sabit kalabilmesi için yüzeye bir kat harç serpilir. Sıva işleminde 1 ölçekli çimento ve 3 ölçekli kum kullanılabilir. Kaba sıva için 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu, 9 ölçü kum ve ince sıvada 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu kullanabilirsiniz.
Kireçsiz harcı yüzeye sıvamak çok zordur. Harç duvara iyi yapışmaz ve dökülebilir. Kireç sürüldüğü mertebeye belli bir esneklik kazandırarak onu mekanik etkilere karşı korur. Isı etkisiyle ortaya çıkan büzülme ve genleşme olaylarına karşı da belli bir elastikiyet kazandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri