Nikahı duyurmak ve ilan etmek şer'an matlup ve maksuttur ancak zılgıt şarkı hükmünde kabul edilmiştir. Buna binaen erkeklerin huzurunda veya erkeklere ulaşacak şekilde yüksek sesle zılgıt çekilmesi caiz değildir.
Zılgıt kelimesi özellikle zılgıt çekmek sözcük grubu üzerinden ele alınır ve daha fazla kullanılır. Bu bağlamda zılgıt çekmek Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne özgü bir yöresel unsurdur.
Erkekler “Yah, yah”, kadınlar “Zılgıt” çekerler. Sandık çeyizi çıkarken sandığın üzerine oturan kişiye para verilir.
Oynamak caizdir. Halay çekiyorlar halay çekmek mübahtır.
Rüya sahibinin bir düğünde zılgıt çekmesi edilen dualarının kabul edileceğine dair yorumlanmaktadır. Rüyayı gören kişi hayatta kendi çabasıyla iyi yerlere gelecektir.
İlgili 18 soru bulundu
Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan zılgıt, ölüyü gömme töreninin (yuğ töreni) yapılması esnasında kötü ruhları ürkütmek, kaçırmak, ölünün bedeninden uzak tutmak için kullanılmıştır. Tarihsel kayıtlarda (M.Ö. 2000–1500) Amazon kadınlarının savaş esnasında zılgıt kullanıldığı tespit edilmiştir.
relax olun yani. zılgıt çekerken. yani sesiniz yüksek çıkıcak diye ııı. ekstradan kendinizi zorlamanıza falan gerek yok ııı. zılgıt'ı çekerken o kelimeleri söylediğiniz zaman. zaten ses ııı. o frekansla kendiliğinden yüksek çıkıcaktır bu 100'den. kendinizi ekstradan zorlamayın.
Harama girmemeye, nefsi ve şehveti tahrik edecek biçimde kadın-erkek karışık şarkı, türkü, oyun ve sâir eğlencelere yer vermemeye, düğünün bütün safhalarında düğün gerekçesiyle de olsa israftan ve savurganlıktan kaçınmaya azamî özen gösterilmelidir.
Düğüne gitmek veya düğünde oynamak günah değildir. Günah olan şey; kadın ve erkeklerin iç içte olmasıdır, haram olan şey budur. İnsanların buna riayet etmesi, kadınlarla erkeklerin ayrı olması gerekir. Bununla beraber düğünlerde elbette ki sevinilmesi gerekir.
Bu yüzden, İslâm hukukçularının çoğunluğu ordunun veya kafilenin uğurlanması, karşılanması, düğünlerde misafir karşılanması, Müslümanları sahur yemeğine uyandırmak gibi sebeplerle davul çalmayı caiz görmüşlerdir.
[1] Azarlamak. [2] Gözdağı vermek. [3] Paylamak. [4] Çıkışmak.
Zılgıt kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
TDK'ya göre zılgıt kelimesi azarlama ve korkutma anlamındadır. Korkutma ve azarlama anlamlarıyla bilinen bir kelimedir.
Peygamber'in evlenme hazırlığı yapan Abdurrahman b. Avf'a, “Bir koyunla da olsa ziyafet ver” (Buhârî, “Nikâḥ”, 7, 54, 68) demesi ve kendisinin de evliliklerinde misafirlerine yemek yedirmesinden anlaşılacağı gibi düğün yemeği sünnettir.
Buna göre İslâm'ın ilke ve esaslarına aykırı, günaha sevk eden, haramı teşvik eden müzikleri yapmak ve dinlemek günahtır. Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan, haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte ise dinen bir sakınca yoktur.
Bu yüzden, İslâm hukukçularının çoğunluğu ordunun veya kafilenin uğurlanması, karşılanması, düğünlerde misafir karşılanması, müslümanları sahur yemeğine uyandırmak gibi sebeplerle davul çalmayı caiz görmüşlerdir.
(Beh) düğün öncesinin en önemli olaylarındandır. Kız ve oğlan tarafları kız evinde toplanırlar.
Özkes sözlerini şöyle sürdürdü: “Peygamber Efendimiz düğünlere katılmıştır. Düğünlerde şarkı söylenen, def çalınan ortamlarda Peygamberimiz bizzat bulunmuştur.
Sosyal hayatta kadınlar ile erkeklerin bir arada olmaları dinen yasak değildir, fakat bu birliktelikte uyulması zorunlu olan kurallar vardır. İslâm, kadın ile erkek arasında dengeli bir sosyal ilişki düzeyi ortaya koyar.
Zem etmek. Zembereği boşanmış saat gibi konuşmak. Zırnık koklatmamak. Zurnaya hoş geldin demek.
Zıpır Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Zıpır hareket ve tavırlarında şımarık ve delice hareket gösteren kişilere denmektedir. TDK, web sitesindeki açıklamaya göre ise hareketlerinde ölçü olmayan, zırtapoz, delişmen, şımarık ve zirzop kişiler için kullanılmakta olan bir sıfattır.
sıfat,eskimiş Zorlayıcı, zorlayan, yasaklayan.
Zecir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Yaptırmama, yasaklama. Zorlama.
Farsça zīr زیر “1. alt, aşağı, 2. müzikte tiz ses, bir çalgı grubunda en yüksek perdeli alet, soprano” sözcüğünden alıntıdır.
Zafer (Arapça'dan ظفر) veya aynı anlamı taşıyan utku ile yengi, (İngilizce: Victory, Latince Victoria'dan gelmektedir.) herhangi bir rekabette üstünlük veya genel olarak askeri operasyonlarda ya da savaş sonrasında veya bunların eklentilerinde elde edilen başarıya verilen savaş terimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri